S Tipi cezaevleriyle baskılar katmerleşiyor

HDP Iğdır Milletvekili Habip Eksik, S Tipi cezaevleriyle kişinin yalnızlaştırılması, kimliksizleştirilmesi, bedeni ve belleğinin esir alınması hedefinin katmerleştirildiğini söyledi.

Türk cezaevlerine 3 adet S Tipi cezaevi de eklendi. Antalya S Tipi Kapalı Cezaevi, Bodrum S Tipi Kapalı Cezaevi ve Iğdır S Tipi Cezaevi. Ayrıca Samsun/Çarşamba’da da 2 adet S Tipi’nin inşaatı devam ediyor.

Konuyla ilgili ANF’ye konuşan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Iğdır Milletvekili Habip Eksik, bu cezaevleriyle kişinin yalnızlaştırılması, kimliksizleştirilmesi, bedeni ve belleğinin esir alınması hedefinin katmerleştirildiğini söyledi.

Fiziksel ve sosyal izolasyonun kişilerde fiziksel, ruhsal, sosyal açıdan onarılmaz yıkımlara yol açtığını anımsatan Eksik, Iğdır S Tipi’ndeki tutsakların, ağırlaştırılmış hapis cezası veya disiplin cezaları almadıkları halde tekli odalarda tutulduğunu söyledi.

Eksik, şunları ifade etti: “Mahpuslara tek kişilik odalarda kaldıkları gerekçesiyle gazeteler verilmemekte, aileyle görüştürülmemekte veya görüşme süresi kısaltılmakta, ayakta sayım dayatılmaktadır. Ayrıca revire gitmek için başvuruda bulunan mahpuslar ya acile götürülüp bir iğne yapılarak gönderilmekte ya da üç hafta sonra revire götürülmekte, yazılan ilaçlar ise 2-3 hafta içerisinde verilmektedir. Mahpusların sosyal etkinliklere katılması engellenmekte. Mahpuslar sorunlarını iletecekleri bir muhatap da bulamamakta.”

En büyük sıkıntının tek kişilik hücrelere konulma (izole) olduğunu söyleyen Eksik, şunları paylaştı: “Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nden Iğdır S Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilen Nusaybin Davası’ndan tutuklu bulunan Hogir Batu, cezaevi girişinde çıplak aramaya zorlandı, karşı çıktığı için de darp edilerek, yerlerde sürüklendi. Darp edildikten sonra ise hücreye konulan Batu’ya günlerce yemek verilmedi. Aynı şekilde Serkan Güneş, Rüken Yıldız, Necdet Ayna tek kişilik hücrelerde kalmaktadır. Mahpuslar sağlık hizmetine erişememekte. 70 yaşındaki Abdullah Ateş’in birçok sağlık sorunu var ama maalesef tedavi edilmiyor. Bu konuyla ilişkin soru önergeleri verdik, muhataplara telefonla ulaşmaya çalıştık. Maalesef bir çözüm bulamadık.”