Sanatçı Berivan Alp Stockholm'de anıldı

Yakalandığı kansere 14 Şubat günü yenik düşerek yaşamını yitiren sanatçı Berivan Alp, İsveç'in başkenti Stockholm'de düzenlenen bir etkinlikle anıldı.

Stockholm Demokratik Kürt Toplum Merkezi lokalinde düzenlenen anma ve taziyede masanın üzerine yerleştirilen Alp'ın fotoğrafının önüne çiçekler yerleştirildi, mumlar yakıldı.

Alp'ın iş arkadaşlarının da aralarında bulunduğu yüzlerce kişinin katıldığı anmada bir konuşma yapan Stockholm Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Mirhem Yiğit, Alp'ın çok küçük yaşlardan itibaren yaşamı boyunca dernek çalışmalarının içerisinde yer aldığını, gösteriden gecelere kadar pek çok etkinliğe katıldığını söyledi.

Berivan'ın sıradan bir insan olmadığını, emek, kültür ve birikimiyle Kürt halkı için verilen mücadelelerde yer aldığını söyleyen Yiğit, “Berivan kalbimizde ve düşüncelerimizde olacak ve anısını mücadelemizde yaşatacağız” dedi.

Amara Kadın Meclisi'nden Ferah Bozcalı, Alp'le on yıllar boyunca pek çok şeyi paylaştıklarını ve pek çok anıları olduğunu hatırlatarak “Kendimizi ifade edebileceğimiz çok söz yok. Onu yaptıklarıyla anacağız. O İsveç'te yıllarca dernek bünyesinde, kadın hareketinde, kültür ve sanat komisyonunda çok büyük emekleri oldu” şeklinde konuştu.

DİK DURUŞUNU SANATINDA DA GÖSTERDİ

Bozcalı, Alp'ın çok yönlü bir insan olduğunu ses sanatçılığının yanı sıra tiyatrocu olduğunu söyledikten sonra şunları ifade etti:

“Heval Berivan, dik duruşunu sanatında da gösterdi. Çok zor dönemlerde bile zafere olan inancını yitirmedi ve şakalar yapmayı sürdürdü. Üstlendiği görevleri ve belirlediği hedefleri gerçekleştiren bir arkadaşımızdı. Son genel seçimler sırasında müthiş kültürel örgütlenme ve etkinlik gerçekleştirdi. Yaptığımız bir yürüyüşte en öne geçerek kitleyi coşturmasını her zaman hatırlayacağım.”

Göz yaşlarını tutamayan Kürt sanatçı Evin Akbaş, Berivan'ın anısına bir ezgi söyledi.

ANF'ye konuşan Akbaş, “Acımız büyük. Bizler için çok büyük bir kayıp. Kürt kültürü için emek veren bir yoldaşımızdı. Onun güzel anılarıyla yaşıyoruz ve anısını mücadelemizi daha da yükselterek yaşatacağız” dedi.

FAŞİSTLERİN BIÇAKLI VE SOPALI SALDIRISINA UĞRAMIŞTI

Berivan ve kardeşi Adnan Alp, 1990 yılının yaz aylarında Stockholm'un Rinkeby semtinde düzenlenen bir festivalde Türk devletinin Kürdistan'daki katliamlarını teşhir eden bir tiyatro oyununu sergilerken Türk faşistlerin bıçaklı ve sopalı saldırısına uğrayan grup içinde bulunuyorlardı.

Adnan Alp, Berivan'ın büyük ablası ve ilk oyun arkadaşı olduğunu belirtirken

yaşamını yitirmesinin kendisi için çok büyük bir kayıp olduğunu söyledi.

Berivan'ın yaşamını yitirmesinin Kürt halkı için de önemli bir kayıp olduğunu belirten Alp, “Çalışma yaptığı her ortamda insanlar tarafından seviliyordu. Burada pek çok faaliyete birlikte katıldık. İki kez trafik kazasında ciddi olarak yaralanmasına rağmen pes etmedi. Mücadelesini sürdürdü” dedi.

ÖNEMLİ BİR KAYIP

Sanatçı Armanc da, Alp'ın yurtsever bir ailenin mücadele içinde yer alan bir bireyi olduğunu belirterek şöyle konuştu:

“Berivan son olarak bir CD yaptı. İsveç'te kendini yetiştiren ve geliştiren nadir insanlarımızdan biriydi. Yurtseverliğinin gereklerini yerine getirdiği gibi eğitim gördü ve bir eğitim kurumunda müdür olarak görev yapıyordu. Yaşamını yitirmesi Kürt Halkı için büyük bir kayıp.”