Sancar ve Özsoy, Avrupalı siyasetçilerle görüştü

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüsü Hişyar Özsoy, AP Sosyalistler ve Demokratlar Grubu toplantısına katıldı.

HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar ve Dış İlişkiler Komisyonu Eş Sözcüsü Hişyar Özsoy Avrupa Parlamentosu (AP) Sosyalistler ve Demokratlar Grubu'nun toplantısına online yöntemle katıldı.


AP Dış İlişkiler Komitesi'nde kabul edilen ve AP Genel Kurulu'na sunulması beklenen Türkiye İlerleme Raporu ile Türkiye'deki son gelişmeler hakkında bir sunum yapan Mithat Sancar, AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin temelinde insan hakları, demokrasi ve hukukun üstünlüğü gibi temel ilkelerin bulunması gerektiğini vurguladı.

'YARGI BAĞIMSIZLIĞINDAN SÖZ EDİLEMEZ'

HDP'ye yönelik kapatma davasının ve ilk duruşması gerçekleşen Kobanê Davası’nın iktidar denetiminde yürütüldüğünü ifade eden Sancar, Avrupa Konseyi'nin kurucu üyesi olan Türkiye'de, AİHM kararlarının uygulanmamasının da gösterdiği gibi, yargı bağımsızlığından söz etmenin mümkün olmadığını ve bu durumun ekonomik ve siyasal istikrarsızlığı derinleştirdiğini söyledi.
Sancar ayrıca, Avrupa Birliği'nin göçmenlere ilişkin politikalarında başarısız bir sınav verdiği eleştirisinde bulunarak bu konudaki zayıflığın, Avrupa'daki aşırı sağı beslediğini, bunun da hem Avrupa hem Türkiye halkları hem de göçmenler için büyük bir risk ve tehlike barındığını söyledi.

'ORTAK TUTUMA İHTİYAÇ VAR'

 Demokrasi meselesinde, ülkelerin kendi sınırları dahilinde yürüttüğü siyasal ve toplumsal mücadeleler ile sınırlı kalınmaması gerektiğini vurgulayan Sancar, Türkiye'deki ve benzer politik atmosfere sahip Avrupa ülkelerindeki otoriterleşmeye karşı ortak bir tutuma ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.
Avrupa Parlamenterlerinin sorularını da yanıtlayan Sancar, HDP'nin savunduğu özgürlükçü değerlerin hem Avrupa hem de Ortadoğu için son derece kritik önemde olduğunu belirterek bölgesel işbirliği alanlarında HDP'nin sorumluluk bilinciyle hareket edeceğini açıkladı.
Oturumun başında söz alan S&D Grubu Başkanı Iratxe García Pérez ve soru-cevap bölümünde söz alan Avrupa parlamenterleri HDP'nin yanında olduklarını ve HDP ile dayanışmayı sürdüreceklerini ifade etti.