Silivri'de iki gazeteciye OHAL tecridi sürüyor
Silivri 9 No'lu Cezaevi'nde tutulan gazeteciler Bilir Zana Kaya ve İnan Kızılkaya'ya uygulanan OHAL tecridinde günlerdir hiçbir değişiklik yok.
Silivri 9 No'lu Cezaevi'nde tutulan gazeteciler Bilir Zana Kaya ve İnan Kızılkaya'ya uygulanan OHAL tecridinde günlerdir hiçbir değişiklik yok.
İki gazeteciye gazete, kitap, dergi, televizyon ve radyo yasak. Ailenin getirdiği kitapların hiçbiri cezaevine bile alınmazken, gazetecilerin cezaevi kütüphanesinden istediği kitaplar da bir haftadır kendilerine verilmedi.
Özgür Gündem Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni Zana Bilir Kaya ile Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya, gazete binasının Taksim'deki binasına 16 Ağustos'ta yapılan polis baskınında 22 çalışma arkadaşı ile birlikte darp edilerek gözaltına alındı.
22 gazeteci iki gün sonra "polise mukavemet ettikleri" iddiasıyla çıkartıldıkları savcılıktan serbest bırakılırken, Kaya ve Kızılkaya ise 6 günlük gözaltının sonunda İstanbul Adliyesi'ne sevk edildi. İki gazeteci, "örgüt üyesi oldukları", "örgüt propagandası yaptıkları" ve "devletin birliğini bütünlüğünü bozdukları" iddiaları ile tutuklanarak Metris R Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na götürüldü.
Buradan Silivri 5 No'lu Cezaevi'ne götürülen iki gazeteci, 31 Ağustos Çarşamba günü ise Silivri 9 No'lu Cezaevi'ne sevk edildi.
Günler gazetecilerin tutulma koşullarında değişiklik yok, OHAL tecridi sürüyor.
Ağabey Musa Kaya, görüşe giderken Gramsci'nin Hapishane Defterleri, Benjamin Franklin'in Pasajlar, John Berger'in Görme Biçimleri ve Antoni Negri'nin İmparatorluk kitapları ile günlük gazete götürdü.
Ancak cezaevi idaresi "dışarıdan cezaevine kitap, dergi, gazete girişi yasak" diyerek kitapları almadı. Cezaevine kargo ile gönderilen dergi, gazete ve kitapların da alınmayacağı söylendi.
CEZAEVİNİN KÜTÜPHANESİNDEN DE KİTAP VERMEDİLER
Gazeteciler, cezaevinin kütüphanesinden kendilerine kitap verilmesini istedi. Ancak bir hafta önce istenen kitaplar hala gazetecilere verilmedi.
İki gazeteci tutuklandıkları günden itibaren ilk kez önceki gün günlük gazete gördü. Gardiyanlar Hürriyet gazetesini getirdi. Kaya ve Kızılkaya, Hürriyet yerine Cumhuriyet ve Evrensel gazetelerinin kendilerine getirilmesini istedi. Bu kez "9 No'lu bu iki gazete giremez" denildi.
Havalandırma hakları gasp edilen iki gazeteci, ortak alanlar çıkartılmıyor. Gazete ve derginin yanı sıra televizyon ve radyo yasağı da uygulanmaya devam ediyor.