Fazilet (Refah) ve AKP'li belediyelerin Urfa’nın merkez Eyyübiye ilçesinde 3'üncü dereceden sit alanı üzerine kurulmasına izin verdikleri Hacı Bayram mahallesi, 15 bin nüfusu ile kaderine terk edildi. Sit alanı olması sebebi ile sağlık ocağı, yol, cadde, çocukların oynayabileceği park alanları inşa edilemeyen mahalle, verilen sözlere rağmen 6 bin çocuğu içinde okuldan yoksun. Şimdi Maraş Milletvekili olan dönemin AKP’li belediye başkanı Celalettin Güvenç'in okul için kamulaştırıp yıktırdığı 23 konuttun altından çıkan kaya mezarları ise, yıkıntı molozlarının mahallenin ortasında kalmasına yol açtı.
UNUTULMUŞ MAHALLE
Bile bile sit alanına kurulmasına seçim hesapları yüzünden izin verilen mahalle, yapılamayan çevre düzenlemelerinden kaynaklı uyuşturucu bağımlılarının mekanı haline geldi. Okul inşaatında ortaya çıkan kaya mezarlarını koruma tedbiri almayan ve molozları dahi alandan kaldırmayan devlet ve belediye ise, mahallede tepkiye yol açtı. Mahallelerini “Unutulmuş mahalle” olarak tanımlayan Hacı Bayram Mahalle sakinleri, seçim zamanında siyasi partilerin kendilerini ziyaret ettiklerini ve mahallenin sorunlarını çözeceklerine dair sözler verdiklerini, ancak seçimden sonra siyasi parti yöneticilerinin mahalleye uğramadığını ifade ettiler. Mahalleli, 2 trilyon para harcanmasına rağmen okul projesinin gerçekleşmediği gibi, yıkıntı molozlarının da mahallelerine süs olarak bırakıldığını söylediler.
MAHALLE VAR HİZMET YOK
Yıllardır Hacı Bayram’da oturduğunu belirten 4 çocuk annesi Nahide Vural, çocukların gittiği okulların 4 kilometre uzakta olduğunu ve bu nedenle her sabah ve akşam çocuklarını hem okula götürüp hem de getirdiğini söyledi. Araçları olmadığı için okul okuyan çocukları ile birlikte yürüyerek gidip geldiğini söyleyen Vural, “Okullardan biri aşağıda, diğeri tepede. Çok uzak yani. Bu mahallenin ne okulu var ne bir parkı var, ne bir sağlık ocağı var. Oy istemeye gelince 'bize oy verin' derler. Ancak mahalle için hiçbir şey yapmıyorlar. Taziyelerimizi çadırda yapıyoruz. Aracımız da yok okula yürüyerek gidip geliyoruz. Astım hastasıyım gidip gelene kadar ölüyorum” diyerek tepkisini dile getirdi.
‘MADEM SİT ALANI NEDEN EV YAPILDI’
30 yıldır Hacı Bayram Mahallesi’nde oturduğunu söyleyen Mehmet Ali Kahraman da, sit alanı olmasına rağmen bölgeye ev yapımına izin verildiğini ancak daha sonra evlerin yıkıldığını ve kaya mezarlarının ortaya çıkmasıyla, alanda başka çalışma yapılmasına izin verilmediğini söyledi. Kahraman, “Dönemin belediye başkanı Celalettin Güvenç tarafından 2 trilyon para harcandı buraya. İstimlak parası adı altında para ödendi buraya. Ancak burada hiçbir araştırma yapılmadı. Daha sonra kaya mezarı çıktı burada ve okul yapımını durdurdular. Burası sit alanı diye bizi oyalıyorlar. 'Tarihi yapı var' dediler, ancak bunlar bahane. Madem sit alanı neden daha önce ev yapılmasın izin verdiler” dedi. Kahraman, herkese söylemelerine rağmen, kaya mezarlarının da korunmadığını ve kaderine terk edildiğini söyledi.
30 YILDIR BU ÇİLEYİ ÇEKİYORUZ
Kahraman AKP’li belediyelere öfkesini de şu cümleler ile aktardı: “30 yıldır biz bu çileyi çekiyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çitçi mahallemize gelmiş değil. Dertlerimizi dinlemiş değil. Bütün projeleri Karaköprü gibi ilçelere yapıyorlar. Eyyübiye bölgesinde Nihat Çiftçi'yi görmedim. Eyyübiye Belediye başkanı Mehmet Ekinci’de Şanlıurfaspor’a fahri başkan olmuş. Eyyübiye’nin bütün sorunlarını çözdü de mi başkan oluyor? Demek ki o kadar becerikli biri. Buraya ev yapılırken herkes biliyordu; evleri yıktılar okul yapılacak diye. Sit alanı madem, neden gereken yapılmıyor da tarihi yerler moloz yığınlarının içine terk edilmiş” dedi.
Mahallenin tepkisi sorduğumuz Urfa Büyükşehir Belediyesi, konu ile Kültür Varlıklarını Koruma Vakfı’nın ilgilendiğini belirtti. Kültür Varlıklarını Koruma Vakfı ise, bu konu hakkında basına bilgi veremeyeceklerini belirttiler.