Strasbourg açlık grevi 17’nci gününde: Sağlık durumları kötüleşiyor
Şengal Diaspora Meclisi’nin Fransa’nın Strasbourg kentinde başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi 17’nci gününde yeni katılımlarla devam ederken, süresiz dönüşümsüz olarak katılan 5 Êzidî yöneticinin sağlık durumları da giderek kötüleşiyor.
ANF
STRABOURG
Perşembe, 8 Eylül 2016, 15:40
Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’la acilen görüşülmesi ve Şengal’in statüsünün tanınması için Avrupa Konseyi (AK), İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) ve diğer uluslararası kuruluşların harekete geçmesini talep eden Şengal Diaspora Meclisi üyeleri, 17 günden bu yana direniyorlar.
Kürt Kadın Hareketi’nin yanı sıra bugün HDK Avrupa Koordinasyonu’nun da dayanışma amacıyla katıldığı açlık grevini süresiz dönüşümsüz olarak 5 kişi sürdürüyor. Bu kişiler; Şengal Diaspora Meclisi Başkanı Fikret İgrek ve Peşimam Ekrem Deniz ile Meclis yöneticilerinden Bozo Bacini, Bedirxan Kahraman ve Beşir Êzidî.
SAĞLIK DURUMLARI GİDEREK KÖTÜLEŞİYOR
Açlık grevinin başından bu yana eylemcilerle ilgilenen Heyva Sor yöneticilerinden Doktor Fahrettin Gülşen, süresiz dönüşümsüz olarak greve katılan 5 kişinin sağlık durumlarının giderek kötüleştiğini söyledi. Eylemcilerin vücudunun artık şekerli suya tepki verdiğini ve kabul etmediğini belirten Dr. Gülşen, ışığa ve gürültüye karşı aşırı hassaslık, tansiyon düşüklüğü, karın ve mide ağrıları, mide yanması ve bulantısı, baş dönmeleri, kas ağrıları gibi şikayetlerin sıklaştığını kaydetti.
Eylemcilerin üçünde kilo kaybının 12 kiloya kadar ulaştığını söyleyen Dr. Gülşen, yarın ise daha detaylı bir sağlık taramasından geçirilecekleri bilgisini verdi. Dr. Gülşen, ayrıca eylemcilerin 17 günü bulan açlık ve halen devam eden sıcaklıklar nedeniyle günün önemli bir kısmını artık uzanarak ya da uyuyarak geçirdiklerini de söyledi.
DAHA FAZLA DESTEK ÇAĞRISI
Açlık grevine yoğun ilgi olduğu görülürken, bugün de onlarca Kürdistanlı ve Türkiyeli tarafından ziyaretler gerçekleştirildi.
Eylemcilere desteğin ve bu sayede AK ve CPT’ye daha fazla baskı yapılması gerektiğini söyleyen Dışilişkiler sözcüsü Helene Dersim, Avrupa’daki Kürtler ve demokrat kesimlerin daha fazla çaba göstermeye çağırdı.