Stratejik yerel yönetişim çalıştayı başladı

Stratejik yerel yönetişim çalıştayı başladı

Yerel Yönetim süreçlerine vatandaş katılımını artırmayı amaçlayan ve Avrupa Birliği ve Türkiye’nin ortak finansmanıyla yürütülen Stratejik Yerel Yönetişim Proje toplantısı Diyarbakır’da başladı.

Dedeman Otel’de gerçekleştirilen “Yerel Düzeyde Katılımcı Stratejik Yönetişim Çalıştayı”na Diyarbakır Bağlar Belediyesi yöneticileri ve meclis üyeleri, Kent Konseyi yöneticileri, mahalle muhtarları, belediye ve il genel meclisi üyeleri ile STK temsilcileri katıldı. Toplantıda Diyarbakır Kent Konseyi Yürütme Kurulu adına konuşan Cemal Doğru, temel amaçlarının katılımcılığı artırmak olduğunu söyledi. Doğru, “Temel amaç STK’ları ve diğer kesimleri yönetişim alanına katmaktır. Bu süreci birlikte nasıl başarıya götürürüz değerlendirmelerini yapmaktır. Bu vesileyle de çalıştayın kentimize STK’larımıza ve yerel yönetimlerimize olumlu katkı sağlayacağı temennisiyle Kent Konseyi Yürütme Kurulu adına hepinizi selamlıyorum” dedi.

Çalıştayda bir konuşma yapan Bağlar Belediyesi Başkan Vekili Rıfat Öztürk ise, stratejik yönetişimin yaklaşık bir buçuk yıl önce başladığı belirtti. Projeye katılan yerel yönetimlerin katılımcı, şeffaflık ve hesap sorabilirlik anlamında stratejik planlama ve programlama kapasitelerinin geliştirilmesi hedeflendiğini dile getiren Öztürk, “Bu proje ile Türkiye’de yerel düzeyde katılımcı stratejik planlama ve yönetişimin geliştirilmesi için yerel yönetimlerinin kapasitelerini artırmak, yerel yönetim reformunun kapsamını genişletmeyi amaçlanıyor” diye konuştu. Projenin 1 Ağustos 2011 yılında başladığını ve 31 Ekim 2013 yılında tamamlanacağını vurgulayan Öztürk şöyle konuştu: “Bu proje birçok şehirde, 26 belediyenin desteği ile yürütülüyor. Bu belediyelerden 11 Büyükşehir, 15 ise ilçe belediyelerinden oluşuyor. Şimdiye kadar onlarca konferans, seminer, panel gerçekleştirildi.”

Teknik Destek Ekibi Ülker Şener ve Ali Ercan Özgür’ün yürüttüğü çalıştay iki gün sürecek. Teknik Destek Ekibi Ülker Şener’in yaptığı sunumda ise stratejik planda belediye ve kent konseyinin önemine dikkat çekti. Şener, “Birincisi biz bu stratejik planı oluştururken belediye nasıl katılımcı bir plan oluşturulacak. Kent konseyini önemsiyoruz. Çünkü kentteki sivil toplumun aslında nabzının kent konseyinde attığını düşünüyoruz. Kentteki tüm sivil tarafları bir araya getiren bir oluşum olduğunu düşünüyoruz” diye sözlerini bitirdi.