Suriye Anayasa Komitesi ilk kez toplandı

Birleşmiş Milletler çatısı altındaki Suriye Anayasa Komitesi, ilk kez Cenevre’de bir araya geldi. Komite, 150 temsilciden oluşuyor. Rejim temsilcisi, işgale karşı mücadele edeceklerini söyledi.

Birlemiş Milletler öncülüğünde yapılan Suriye Anayasa Komitesi toplantısı BM Cenevre Ofisinde başladı. Komitede, Şam hükümetinin 50 temsilcisi, “muhalif” oldukları iddia edilen grupları bünyesinde toplayan Suriye Müzakereciler Komitesi’nin 50 delegesi ve BM tarafından belirlenen sivil toplumdan 50 şahsiyet yer alıyor.

Görüşmeler öncesinde BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, Suriye rejimi adına Ahmad Kuzbari, “muhalif “olarak öne çıkarılanlar adına Hadi Albahra ortak basın toplantısı düzenledi.

PEDERSEN: TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ VE EGEMENLİK ESAS ALINACAK

Basın toplantısında ilk olarak söz alan Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, “Rejim ve muhalefet üyeleri bugün burada yüz yüze oturuyor. Tarihi bir an” dedi.

BM tarafından sivil toplum kuruluşları ve anayasa uzmanları arasında belirlenen 50 kişilik komite üyelerinin de toplantıda hazır bulunduğunu söyleyen Pedersen, bu komitenin anayasa çalışmaları üzerine yapılacak tartışmalarda aktif rol oynayacağını söyledi.

Anayasa komitesinin BM Güvenlik Konseyi’nin 2254 sayılı Suriye kararlarını esas alarak bir çalışma yapacağını belirten Pedersen, “Bu çalışmanın temel prensipleri, Suriye’nin birliği, bağımsızlığı, toprak bütünlüğü ve egemenliği olacaktır” dedi.

BM’nin bu süreçteki rolünün sadece arabulduktan ibaret olduğunu söyleyen Pedersen, burada yazılacak anayasanın Suriye halkının onayında geçmesi gerektiğini dile getirdi.

Anayasa komitesi çalışmalarının tek başına Suriye’deki krizi çözmeyeceğini söyleyen Pedersen, kalıcı barış ve siyasi çözüm için çalışmalarında devam etmesi gerektiği ifade etti.

REJİM TEMSİLCİSİ İŞGALİ HATIRLATTI

Pedersen’in ardında söz alan 50 kişilik rejim heyetinin temsilcisi Ahmad el Kuzbari ise “Suriye’nin egemenliğini, toprak bütünlüğünü ve bağımsızlığını tartışmaya açacak bütün görüşmeleri reddederiz” diyerek konuşmasına başladı.

“Yalnızca Suriye halkı kendi geleceğine karar verir” diyen el Kuzbari, “Anayasa tartışma komitesi çalışmasında herhangi bir dış müdahale biçimini kabul etmeyeceğiz” diye ekledi.

Suriye’ye topraklarına dönük devam eden “işgal” ve “terörist” saldırıları hatırlatan El Kuzbari, “Terörizmle mücadelemiz, Suriye’nin topraklarının son santiminin özgürleşmesine kadar devam edecektir. Hiçbir gücün topraklarımızda işgalci olarak kalmasına izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Rejim temsilcisinin ardından bölgesel güçlerin desteğindeki gruplar adına söz alan Hadi el Bahra ise 8 yıldan beridir devam eden çatışmaları hatırlattı.

KİM BU “MUHALİFLER”?

Muhalif grupların Suriye’nin geleceği noktasında rol oynamaya hazır olduğunu savunan el Bahra, kendileri acısından yeni anayasa tartışmalarının önemli olduğunu belirtti.

Muhalif olarak öne sürülenler konusunda şeffaf bilgiler yok. Türk devletinin güdümündeki çete gruplarının dışında, sahada etkisi olan bir grup bulunmuyor. Türk devletinin desteğindeki gruplar ise yoğun bir şekilde savaş suçları ve insanlığa karşı suçlara karışan, suç örgütlerinden oluşuyor.

Kürtler ise Cenevre toplantılarına davet edilmedi. Suriye rejimi, toplantıda güçlü pozisyonda bulunuyor.

Yapılan ortak basın toplantısının ardından 150 kişilik anayasa komitesi, basına kapalı bir şekilde yeni anayasa görüşmelerine başladı.