Suriyeli mültecilere destek eylemine ırkçı saldırı

Savaş mağduru mültecilerin sınır dışı edilmesi kararını protesto eden Mazlum-Der, Özgür-Der, Uluslararası Derneği ve Hukukçular Derneği üyeleri ve yöneticileri hem ülkücülerin hem de polislerin saldırısına uğradı.

Mazlum-Der, Özgür-Der, Uluslararası Mülteci Hakları Derneği ve Hukukçular Derneği üyeleri ve yöneticilerinin mültecilerin sınır dışı edilme karşı gerçekleştirdiği protesto eylemi ırkçılığın hedefi oldu.

İşçileri Bakanlığı ve İstanbul Valiliği kararıyla savaş mağdurları mültecilerin sınır dışı edilmesini protesto etmek için Saraçhane Parkı’nda bir araya gelen derneklere hem devlet destekli ırkçı oluşum ülkücüler hem de polisler saldırdı. Her iki taraftan kişilerin gözaltına aldığı eylemi çok sayıda basın mensubu takip etti.

SURİYELİLERİN SOKULMADIĞI PARKA ÜLKÜCÜLER GİRDİ

Açıklamanın olacağı saatlerde Saraçhane Parkı’nın etrafını ablukaya alan polisler, dernek üyeleri, yöneticileri ve basın mensuplarına kimlik kontrolü yaparak alana soktu. Bu keyfi uygulamaya karşı çıkanlara polisin verdiği cevap ise dikkat çekti. Polisleri, Suriyeli mültecilerin parka alınmaması için kimlik kontrolü yaptıklarını söylediler.

Çok sayıda kadının da yerini aldığı eylemde, “İşçileri Bakanlığı’nın muhacirlere yönelik baskıcı-yasakçı uygulamalara hayır”, “ Mülteciler “ yabancı değil kardeşimizdir”, “ Muhacirlere gardiyan değil ensar olalım” yazılı pankartlar taşındı; “Kendin için istediğini kardeşlerin için de iste” dövizleri açıldı.

Dernek başkanları teker teker söz aldığı eylemde, savaştan ve zulümden kaçarak yeni bir yaşam umuduyla Türkiye’ye sığınan mültecilerin sınır dışı edilmelerinin düpedüz ırkçılık olduğu vurgulandı.

‘POLİSİYE TEDBİRLER SORUNU ÇÖZMEZ BÜYÜTTÜR !’

Dernekler adına ortak açıklamayı okuyan Mazlum-Der Genel Başkanı Rıdvan Kaya, İstanbul’a kayıtlı olmayan mülteciler başka illere yada kamplara gönderilmesi kalıcı bir çözüm olmadığının belirtti. İktidara Avrupa Birliği 1951 Cenevre Sözleşmesi hatırlatan Kaya, mülteci konusunu kapsamlı bir sözleşme olan Cenevre Sözleşmesi’ne Türkiye’nin de taraf ve hükümlerine bağlı olduğunu hatırlattı.

Gerekse mültecilerin kayıt olmaları için alternatif çözüm yolları düşünülmesi gerektiğinin ifade eden Kaya, mültecilerin hukuki tüm haklarının sonuna kadar kullandırılmasını istedi.

Polisiye tedbirlerin sorunu çözmeyeceği gibi daha da büyüteceğinin uyarısında bulunan Kaya, şöyle konuştu: “ Polisiye tedbirler yerine uluslar arası hukuk ve iç mevzuatımıza uygun bir şekilde STK’ların süreçte aktif olabileceği ve temel hak ve özgürlüklerin korunacağı bir sistemin öncelikli olarak kurulması, yol haritasının belirlenmesi, taraflara bunun anlatılması ve plan dairesinde bu sürecin yönetilmesi gerekmektedir. Zira ilk günlerde yaşanan yoğun göç akışı bulunmamaktadır. 8 yıl öncesine göre göç konusunda daha fazla tecrübeye sahip bir ülke olarak bizim ve Suriyelilerin kazanımlarını ve bu güne kadar ülke ve milletimizin yaptığı fedakarlıkları bu şekilde heba etmememiz gerekmektedir.”

İKİ TARFTAN DA GÖZALTILAR VAR

Saraçhane Parkı etrafı polis ablukasına alınmasına rağmen dernek yöneticilerin konuşma yaptığı esnada parka ülkücü bir grubun girip, konuşmalara müdahale etti. Kurt işareti yapan ve ırkçı sloganlar atan ülkücülerle dernek üyeleri ve yöneticileri arasında gerginlik yaşandı.

İki taraftan kişilerin de gözaltına alındığı eylemde, Suriyelilerin alınmadığı parka, ülkücülerin sokulmasına tepki gösteren dernek yöneticileri ve polis arasında da arbede çıktı. Kitle bu provokasyona, “ Yaşasın kardeşlik kahrolsun faşizm” sloganıyla cevap verdi.