Suruç Aileleri İnisiyatifi: Adalet mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz

Suruç Aileleri İnisiyatifi, katliamın 66. ayında Kadıköy’de gerçekleştirdiği oturma eylemiyle adalet talebini yineledi: “Adalet mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.”

Suruç Aileleri İnisiyatifi, katliamın 66’ncı ayında, Kadıköy Halitağa Caddesi'nde oturma eylemi yaparak adalet istedi. HDP Milletvekili Musa Piroğlu’nun katıldığı eylemde, Suruç katliamında yaşamını yitirenlerin fotoğrafları taşındı ve “Suruç için adalet herkes için adalet” yazılı pankart açıldı.

‘ADALET HERKESİN TALEBİ HALİNE GELDİ’

Sık sık, “Suruç için adalet herkes için adalet”, “Suruç’u unutma unutturma” sloganlarının atıldığı eylemde ilk konuşma HDP Milletvekili Musa Piroğlu tarafından yapıldı. Gelinen noktada adalet talebinin bu ülkede yaşayan herkesin talebi haline geldiğini vurgulayan Piroğlu, “Adalet talebi Suruç faillerinin arayan ailelerin, Ankara katliamın arkasındaki failleri arayan ailelerin, siyah transporterlerle kaçırılan ve işkence gören insanların, KHK’larla ihraç edilmiş yüzbinlerce emekçinin, Ermenek, Soma, Migros önünde direnen işçinin, erkek şiddetiyle katledilen kadınların talebidir” dedi.

‘SURUÇ AYDINLATILMADIĞI SÜRECE CEZASIZLIK DEVAM EDECEK’

Adaleti kendi elleriyle bozup, hukuksuzluğu inşa eden iktidarları istemediklerini kaydeden Piroğlu, adalet ararken polis barikatlarının önlerine koyan, mafya tarafından gazetecilerin ve siyasetçilerin dövülmesini sessizce geçiştiren bir düzen, bir iktidar istemediklerinin altını çizdi. Savaştan ve kandan beslenen bu iktidarı istemediklerini tekrarlayan Piroğlu, “Ülkenin geldiği durum ne? Sokağa bakarsanız görürsünüz. Esnaflar iflasın eşiğinde, çalışanlar sokakta işsiz, işçiler asgari ücretten daha kötü koşullarda çalışmaya mahkum edilmiş… İktidar işçilere, Kürtlere, Alevilere bir cehennem vaat ediyor ve bu cehennem örmeye devam ediyor. Biz diyoruz ki; Suruç aydınlatılmadığı sürece, bu ülkede cezasızlık devam edecek. Suruç’un failleri hesap vermediği sürece, kadın katilleri ellerini, kollarını sallayarak gezmeye devam edecek. Herkes bilsin ve duysun; bu ülkeye adalet ancak halkın mücadelesi ve azmiyle gelecek ve halkın adaleti iktidara geldiği gün hukuk gelecek, hesap sorulacak.”

SURUÇ FAİLLERİ DEĞİL MAĞDURLARINA CEZA

Konuşmanın ardından açıklama Suruç yaralısı Ümmühan Özdemir tarafından okundu. 33 düş yolcumuzu bundan 66 ay önce kanlı bir katliamda yitirdiklerini hatırlatan Özdemir, Suruç katliamcıları korunurken, Suruç için adalet isteyenlerin tutuklandığına dikkat çekti. Önlerine çıkartılan engellere rağmen adalet mücadelemizden vazgeçmeyeceklerini kaydeden Özdemir, 9 Şubat tarihinde görülecek Suruç katliamı davasına katılım çağrısında bulunarak talepleri şöyle sıraladı:

“1-Katliamın yaşandığı yeri gören kamera kayıtları dava dosyamıza tam olarak konulmuş değil. Katliam davasında en önemli delillerden bir tanesi olan görüntülerin tamamının dosyaya konulmasını istiyoruz.

2-Olay yerinin fotoğraflarını çekerken yakalanıp polise teslim edilen Abdullah Ömer Arslan hakkında hiçbir işlem yapılmadı. Ailelerimiz ve avukatlarımız Abdullah Ömer Arslan hakkında defalarca suç duyurusunda bulunmasına rağmen şüpheli olarak bir kez dahi ifadesi alınmadı. Biz bu kişinin yargılanarak katliamda parmağı olup olmadığının anlaşılmasını istiyoruz.

3-Hakkında kırmızı bültenle arama kararı olan İlhami Bali hakkında arama kararı olduğu dönemde Ankara’da 5 yıldızlı bir otelde MİT görevlileriyle görüştüğü iddia edilmişti. İlhami Bali Suruç katliamının planlayıcısı olduğu gerekçesiyle dosyada yakalama kararı bulunmasına rağmen yakalanmasına dönük hiçbir işlem yapılmamakta.

4-Suruç katliamı davası Urfa’nın Hilvan ilçesinde bulunan hapishane kampüsünde görülüyor. Duruşmaların kamuoyu tarafından daha rahat takip edilmesi için duruşma salonunun daha merkezi bir duruşma salonuna taşınmasını istiyoruz.”