Suruç Aileleri: Mahkemede Davutoğlu da dinlensin

Suruç Aileleri İnisiyatifi, Suruç Katliamı’nın 51’inci ayı dolayısıyla Kadıköy’de yaptıkları oturumda,  Suruç davasında “Defterleri açarsam bir çok kişi insan içine çıkamaz”açıklamasında bulunan dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun da dinlenmesini istedi

Suruç Aileleri İnisiyatifi, Suruç Katliamı’nın 51’inci ayında adalet talebiyle Kadıköy Halitağa Caddesi’nde oturma eylemi düzenledi. HDP Milletvekilli Züleyha Gülüm’ün katıldığı oturumda, katliamında hayatını kaybeden 33 düş yolcusunun fotoğrafları taşındı. Sık sık, “Suruç içi adalet herkes için adalet”, “Suruç’u unutma unutturma”, “Suruç’un hesabı sorulacak” sloganlarının atıldığı eylemde açıklama katliamda hayatını kaybeden Çağdaş Aydın’ın babası Suruç gazisi Fetih Aydın tarafından okundu.

Bundan tam 51 ay önce SGDF nin çağrısıyla bir araya gelen çoğu üniversite öğrencisi yüzlerce kişi yıkılmış Kobanê ‘nin yaralarını sarmak için yola çıktığını hatırlatan Aydın, “Amaçları İŞID barbarlığının yıkıma uğrattığı kentin insanlarına yardım eli uzatmak, orada yaşayan insanlara tıbbi malzemeler götürmek, orada bir çocuk parkı ve kütüphane kurmaktı. Ancak Urfa’nın Suruç ilçesinde bulunan Amara Kültür Merkezi’nde mola verdikleri sırada yapılan canlı bombalı katliam ile 33 düş yolcumuz aramızdan ayrıldı. Onlarca arkadaşımız yaralandı” dedi.

‘KATLİAM ORGANİZELİ BİR KATLİAM!’

Patlamanın ardından yaralıları hastaneye kaldırmak isteyenlerin üzerine gaz bombası atıldığını hatırlatan Aydın, 33 canımızı katleden canlı bombaya engel olmayanlar patlamanın ardından yaralıların hastanelere kaldırılmasına engel olmaya çalıştığını vurguladı. Bu katliamın organize bir katliam olduğunun altını çizen Aydın, “Bu katliamın sadece 1 kişinin tek başına planlayıp yaptığı bir katliam olmadığını daha ilk günden biliyorduk. Katliamın hemen ardından Suruç aileleri ve yaralıları olarak bir araya geldik ve katliamın arkasındaki güçlerin açığa çıkarılması için adalet mücadelesi yürütmeye başladık. Bu gün adalet mücadelemizin 51. Ayındayız. Aradan geçen 51 ay boyunca bıkmadan yorulmadan Suruç için adalet talebimizi yükselttik” diye konuştu.

‘DAVUTOĞLU SURUÇ MAHKEMESİNDE DİNLENMELİDİR’

Yürüttükleri adalet mücadelesinin en önemli alanından birisinin d katliam davasının görüldüğü mahkeme salonu olduğunu belirten Aydın, 1 Kasım 2019 tarihinde Urfa Hilvan ilçesinde bulunan hapishane kampüsünde görülecek Suruç katliamı mahkemesinin 12’inci duruşmasına katılım çağrısı yaptı. 1 Kasımda görülecek duruşmada başlıca taleplerinden birisi dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlunun sözleri olacağını aktaran Aydın, “Bildiğiniz üzere Ahmet Davutoğlu Suruç katliamının da yaşandığı tarih olan 7 Haziran-1 Kasım arasındaki yaşanan olaylarla ilgili söylediği ‘Defterleri açarsam bir çok kişi insan içine çıkamaz’ demişti. Ahmet Davutoğlu 7 Haziran 1 Kasım arasında neler yaşandığını kamuoyuna açıklamalı ve Suruç mahkemesinde dinlenmelidir” dedi.

‘IŞİD’Lİ TERÖRİSTLERİN KAÇMASI BİZİ KAYGILANDIRIYOR!’

Rojava ‘ya yönelik işgal girişimi sırasında IŞİD üyelerinin cezaevlerinden kaçması hususuna da değinen Aydın, şunları kaydetti: “Eğer bu haberler doğruysa serbest kalan IŞİD’li teröristlerin yeni katliamlar düzenlemesi düşüncesi biz Suruç ailelerini kaygılandırıyor. Bu terör örgütü bizden 33 canımızı aldı ve biz yeni ölümlerin yaşanmasını istemiyoruz. Yeni ölümlerin yaşanmaması için Suruç katliamı davası en etkin biçimde yürütülmeli ve katliamın gerçekleşmesinde rol alan bütün bağlantılar açığa çıkarılmalıdır.”

‘DOĞUKAN ÜNLÜ DERHAL SERBEST BIRAKILSIN ‘

Suruç Katliamı’nda hayatını kaybeden Polen Ünlü’nün stajyer avukat abisi Doğukan Ünlü’nün tutuklanmasına da tepki gösteren Aydın, katillerin elini kolunu sallayarak gezerken; Suruç katliamı için adalet isteyenler tutuklanmasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. “Suruç’ta katledilenlerin yakınlarını ve Suruç yaralılarını tutuklamaktan vazgeçilsin” diyen Aydın, Ünlü’nün bir an önce serbest bırakılarak avukatlık mesleğini yapmasının önündeki engeller kaldırılmasını istedi.

Açıklamanın ardından oturan Suruç Aileleri’nin eylemi sloganlarla sona erdi.