Taka: AKP israf ve yandaş borçlarını halka ödetiyor

HDP Emek Masası Çalışma Grubu Sözcüsü Hüseyin Taka, AKP'nin kendi yarattığı krizin yükünü topluma ödettiğine dikkat çekti. Taka, TİS görüşmelerinde emekçilerin taleplerinin yerine getirilmesi gerektiğini belirtti.

HDP Emek Masası Çalışma Grubu Sözcüsü Hüseyin Taka, bugün yaptığı yazılı açıklamada, "Toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde kamu emekçilerinin talepleri kabul edilsin" dedi.

'GERÇEKÇİ DEĞİL, EŞİT KOŞULLAR YOK'

Taka, 1 Ağustos Perşembe günü 3 milyon kamu emekçisinin, 2020-2021 yılları için Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile toplu iş sözleşmesi görüşmelerine başlayacağına dikkat çekerek, "Kamu emekçilerinin grev hakkının olmadığı TİS görüşmeleri bu yönüyle gerçekçi, tarafların eşit koşullarda müzakere edebildiği bir niteliğe sahip değildir" diye belirtti.

'AKP İSRAF VE YANDAŞ BORÇLARINI TOPLUMA YÜKLEDİ'

"Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi henüz bir yılını doldurmuşken, krizlerin esas belirleyeni oldu" diyen Taka, şöyle devam etti:

"Özellikle ekonomik kriz yurttaşları altından kalkamayacakları bir borç yüküyle yüz yüze bırakırken, döviz kurunun ve maliyetlerin artışı var olan yoksulluğun daha da geniş kesimleri içermesini ve milyonlarca emekçinin işsizler ordusuna katılmasını beraberinde getirdi. AKP iktidarı ise bu dönemde emekçilerin haklarını korumak ve güçlendirmek yerine, grevleri yasakladı, on binlerce kamu emekçisini ihraç etti, izlediği israf ekonomisinin ve yandaş sermayenin borçlarının maliyetini topluma yükledi.

Ekonomik kriz derinleşip, emekçilerin aldığı ücret enflasyon karşısında erimişken, adeta bir kara deliğe dönüşen Saray’ın harcamalarının önü alınamaz ve eski AKP’lilerin çeşitli sıfatlarla yeniden göreve getirilerek aldıkları maaş 'devlet sırrı' denilerek açıklanmazken, iktidarın kamu emekçilerinden fedakârlık beklemesi kabul edilemez.

'EMEKÇİLERİN TALEPLERİ YERİNE GETİRİLMELİ'

(...) On binlerce kamu emekçisini ihraç ederek sivil ölüme mahkûm eden AKP, emek alanına yönelik bu saldırılardan vazgeçerek, toplumsal muhalefetin çağrılarına ses vermek zorundadır.

AKP, 2019 TİS görüşmelerinde de emekçilerin taleplerini dinlemeli ve gereklerini yerine getirmelidir."