Taşdemir: İktidar varlık yokluk meselesi yaşıyor

AKP'nin HDP’yi ve Kürtlerin özgürlük talebini yok etmeden var olamayacağının bilincinde olduğunu belirten HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, iktidarın varlık yokluk meselesi yaşadığını kaydetti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) MYK üyelerinin ve eski milletvekillerin gözaltına alınmasına tepki gösteren HDP Ağrı Milletvekili Dilan Dirayet Taşdemir, HDP'ye yönelik saldırıların tesadüf olmadığını belirtti. İktidarın HDP’yi yok etmek için her yöntemi denediğini söyleyen Taşdemir, ülkedeki demokrasi mayasının HDP olduğunu vurguladı.

Hem iç siyasette hem uluslararası siyasette AKP-MHP iktidarının bir meşruiyetinin kalmadığına dikkat çeken Taşdemir, "HDP’nin tarihsel birikimi de arkasına alıp yürüttüğü bu 7 yıllık mücadele deneyimi, yenilmez denilen muktedirlerin tuzla buz olduğunu, yarattıkları suni ideolojik kalıpların toplum düşmanlığı olduğunu açığa çıkardı. HDP iktidar karşısında bir ayna görevi görüyor, bir turnusol kağıdı görevi görüyor. Varlık yokluk meselesi yaşayan iktidar, HDP’yi ve Kürtlerin özgürlük talebini yok etmeden var olmayacağını bilincinde" diye konuştu.

İKTİDAR HALKI İKNA EDEMİYOR

HDP ve Kürtler dışında demokrasi talep eden herkesin hedef haline getirildiğini hatırlatan Taşdemir, iktidarın milliyetçiliği pompalayarak tutunmaya çalıştığını belirtti. Bunun için AKP'nin yıllardır denemediği yöntemin kalmadığının altını çizen Taşdemir, şunları vurguladı: "Buna rağmen sinmeyen, diz çökmeyen, hakları için ısrar eden, sokakta, cezaevinde, mecliste kendi meşruiyetini koruyan bir HDP gerçekliği var.

Saldırdıkça suç işliyorlar, suç işledikçe de saldırıyorlar. Arkalarına aldıkları savaş yöntemleri, argümanları ve basın gücüne rağmen ikna edemedikleri bir halk var. Toplumda, bu ülkede demokrasi mayasının HDP olduğuna dair güçlü bir inanç var. Bu yüzden saldırının direnen kesime, topluma moral ve değer katan HDP’ye ve kadınlara olması tesadüf değil.

Kadın mücadelesinin olduğu yani yaşamın olduğu her yerde özgürlük, eşitlik ve adalet talebini kadın kendisiyle birlikte üretiyor. Kadına yönelik saldırının tarihsel bir arka perdesi var. Bu ısrarlı mücadele karşısında toplumu rehin almanın bir yolu da kadın mücadelesini bastırmaktır. Kadın mücadelesi bir zihniyet mücadelesidir ve iktidar bu zihniyetin değişmesini istemiyor."

TOPLUM ÇÜRÜME YAŞIYOR

İktidarın ülkeyi krizle yönetmeye çalıştığını ve giderek zayıfladığına dikkat çeken Taşdemir, "Bugün dönüp baktığımızda bu ülkede anayasadan, hukuktan, adaletten, demokrasiden söz etmek mümkün değil. Toplum çürüme ve yozlaşma hali yaşıyor. Van'da iki Kürt köylü helikopterden atıldı ve bu insanlardan biri bugün yaşamını yitirdi. Normal bir ya da en asgari hukuk sisteminin olduğu bir ülkede bu durumun infial yaratması gerekirdi. Ama ülkeye dönüp baktığımızda bu bir güç gösterisi olarak yansıtılıyor ve topluma ibretlik olsun diye mesaj veriliyor. Bu iktidarın artık ne kadar zayıfladığının, toplumda da bir itibarının kalmadığının göstergesidir. İç siyasette de uluslararası arenada da meşruiyeti kalmadı."