Son Dakika: Stêrk TV ve Medya Haber TV'ye baskın: Polisler tüm binayı talan etti

Temelli: Asıl terörist bu iktidar

HDP'nin Batman kongresinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, İdlib ve Libya krizlerine dikkat çekerek, “Asıl terörist bu iktidardır. İdlib'de yaşananlar on yıllık dönemin özetidir” dedi.

HDP Batman İl Örgütü’nün 3’üncü Olağan Kongresi gerçekleşti. Kongreye, HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, kentin HDP’li vekilleri, Barış Anneleri, Batman Belediye Eşbaşkanları Songül Korkmaz ve Mehmet Demir, Azadî Partisi temsilcisi İhsan Direk, Türkiye Kürdistan Demokrat Partisi (PDK-T) Genel Başkan Yardımcısı Ertan Recebanlı ve birçok sivil toplum örgütü temsilcisi de katıldı.

SUÇ OLAĞAN HALE GELDİ

Temelli yaptığı konuşmada, 28 Aralık 2011’deki Roboskî katliamını hatırlatarak, “Türkiye'yi kurtarmak için tüm katliamlarla yüzleşip hesaplaşmak zorundayız. Bu da boynumuzun borcudur” dedi.

Temelli, Türkiye'de suçun olağan hale geldiği tepkisinde bulunarak, “Daha dün (Cumartesi günü) bir gencimizi Diyarbakır'da kaybettik. Cihan Can’ı yitirdik. Bir kusurun olduğu, yüzde 50 yayadan, yüzde 50 ise araç sürücüsünde olduğu belirtiliyor. Savcının olaya yaklaşımı böyle. Ortada kusur yok, ortada suç var. O suç ise akreplerin, kirpilerin, zırhlılarla sokakları işgal etmesidir. Suç ortadadır. Güvenlikçi denen bu politikalarla insanların canına kastetmektir. Bu kaçıncı gencimiz? Sokaklarda bunlara son vereceğiz. Kayyumlarıyla birlikte gidecekler” şeklinde konuştu.

Hasankeyf yıkımına da işaret ederek iktidarın “kültür yıkıcılığı” yaptığını belirten Temelli, “Hasankeyf'e sahip çıkmalıyız. İktidar kimseyi dinlemiyor. O yüzden iktidardan kurtarma zamanı gelmiştir. Kanal İstanbul projesinin bedelini, ekolojik tahribatın yanı sıra Türkiye halklar ödeyecek, büyük bir zarar verecek. Kanal İstanbul projesini yaptırmamak için mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu.

KAYYUM UTANILACAK BİR REJİMDİR

İktidarın kayyum politikasına değinen Temelli, şöyle konuştu: “Kayyum utanılacak bir rejimdir. Bunlar da utanma yok. Bunlar yönetememe halini onurlu halkın iradesini yok sayarak, siyasi darbeye devam ediyorlar. Bu halkın hakkını savunmaya devam edeceğiz. İrademize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Her türlü saldırıyı yapacaklar. Şiddetten başka bir şey ellerinden gelmiyor. Onlar saldırdıkça bu halk ayağa kalkmaya devam edecek. Kürt halkı onlarca yıldır direniyor. Ne baş eğdi ne de diz çöktü. Şimdi yan yana gelme, birlikte mücadele etme zamanıdır. Çağrımız Türkiye halklarınadır. Çünkü seçme ve seçilme hakkını fütursuzca ellerimizden alıyorlar. Buna izin vermeyeceğiz.”

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride dikkat çekerek, tecride ve OHAL’e son vermek için mücadele edeceklerini kaydeden Temelli, “Bu ülkeden hukuka karşı demokrasiyi savunmaya devam edelim, tecride her yerde karşı çıkalım” diye belirtti.

ASIL TERÖRİST AKP İKTİDARI

İdlib krizi ve Türk hükümetinin “80 bin mülteci gelebileceği” şeklindeki endişesini de hatırlatan Temelli, “Kim yarattı bu İdlib'i? Kim yarattı Suriye'deki bu durumu? İttihatçı zihniyetin Kürt düşmanlığındaki ısrarından kaynaklıdır” diye konuştu.

Temellu şunları ekledi: “Suriye halkları kendi yaşamını inşa ederek, yeni bir çözüm yolu açmışken, IŞİD ve IŞİD artıklarıyla yeniden saldırıyorlar. Kobanê'de halkları suçlamak yerine onlara minnettar olmak gerekiyor. Ama kolayını bulmuş işine gelmiyor ve Demokratik Suriye Güçleri’ne terörist diyorlar. Kendilerinden olmayan herkes onların gözünde terörist. Zıvanadan çıkmışlar, sebze ve meyve teröristi diyorlar. Asıl terörist bu iktidardır. İdlib'de yaşananlar on yıllık dönemin özetidir.”

LİBYA TEZKERESİ

Temelli, Ocak ayı içerisinde Meclis’e getirilecek Libya tezkeresine de hayır diyeceklerini kaydetti: “Suriye'deki savaş yetmiyor şimdi de Libya tezkeresi getiriyorlar. Bunu eleştirdiğimizde ise dersine çalışmamış öğrenci gibi kitabı okumadan, kapağına bakmış ve konuşuyor. Bu argümanları halklara pazarlamaya çalışıyorlar. Diğer tezkerelerde olduğu gibi Libya tezkeresine de hayır diyeceğiz. Bugün muhalefet de Libya tezkeresine karşı. Bugün gerçek bir muhalefet yapma dönemi gelmiştir. Tezkereler halklara yıkım getiriyor. Buna izin vermeyeceğiz. Tezkere istiyorlar. Çünkü daha fazla silah satışı yapmak istiyorlar. Müteahhitler kazansın, dünürleri kazansın istiyorlar. Alay eder gibi bir mermi fiyatını soruyorlar. Biz merminin fiyatı ile ilgilenmiyoruz. Biz aş üretmek istiyoruz. Gelecek üretmek istiyoruz.”

Temelli’nin konuşmasının ardından seçime gidildi.