Temelli: Bu yolun sonu özgürlüktür!

HDP’nin Amed mitinginde konuşan Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, savaşa karşı barış mücadelesi yürüteceklerinin altını çizerek, “Amed’te, Kars’ta nasıl iktidar olduysak Türkiye’de de iktidar olacağız. Bu yolun sonu özgürlüktür, bu yolun sonu barıştır” dedi

Halkların Demokratik Partisi (HDP) “Onurlu Yaşam için Demokratik Çözüm” şiarı ile 5 Haziran Meydanı’nda gerçekleştirdiği miting sonlandı. Binlerce kişinin katıldığı mitingte kitlenin “Savaşa karşı barış” sloganları hiç susmazken, kitle arasında yer alan anneler ve gençler KDP’nin Türk rejimi ile işbirliği yapmasına tepki gösterdi.

'EFRÎN, EFRÎNLİLERİNDİR'

“Dönen dönsün, biz dönmeyiz” yolumuzdan sözleri ile konuşmasına başlayan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, şöyle konuştu:

“Bunlar tarihi, kültürü yıkmakla meşguller. Bizler de tarihimize, kültürümüze sahip çıkacağız. Hep beraber yaşayacağız, demokratik cumhuriyeti birlikte inşa edeceğiz. Tüm bu yok saymalara rağmen yan yana geleceğiz ve demokrasiyi de barışı da biz inşa edeceğiz. Umut biziz, bu nedenle sürekli HDP’ye saldırıyorlar. Bu umut biter mi, bu umut söner mi? Sanki bizim hafızamız kuş beyinli hafızası. Bizim hafızamız fil hafızası, fil. Biz asla unutmayız. Sur’u toledro yapacaklarını söyleyenleri unutmayacağız. Onlar işçiye, kültüre, tarihe, Kürde, Türk’e, sana, bana düşman. Erdoğan’la geldiler, Erdoğan’la da gidecekler. Savaştan başka bir şey bilmiyorlar. Sürekli sınır ötesi operasyonlar. Sonra da kalkıp çözüm adına ahkam kesiyorlar. Siz çözüm mü istiyorsunuz? O zaman Suriye halklarına saygı göstereceksiniz. Ortadoğu’da barış, Türkiye’de barış’ diyeceksin. Ancak o zaman çözüm sağlanır. Efrin, Efrinlilerindir”

'BİZ DEMOKRATİK BARIŞ ÖNERİYORUZ'

İktidara, “Siz halklara ne verebilirsiniz savaştan, düşmanlıktan başka?” diye soran Temelli, şunları ekledi: “Biz Kıbrıs için de demokratik barışı öneriyoruz. Kıbrıs’ta da, Suriye’de de, Türkiye’de de savaş politikaları son bulsun istiyoruz. İşimizi aşımızı elimizden aldılar, bizi yokluğa, yoksulluğa boğdular. Biz işimizi istiyoruz, aşımızı istiyoruz, barış istiyoruz. Bu savaş yoksulluktur, bu savaş zulümdür. Savaş politikalarına son verme zamanıdır. Bu savaş ancak ‘damada’ yarar. Başka kimseye de yaramaz. Damat zengin. Ya diğer damatlar? Diğer damatlar yoksul, halk yoksul, işçi yoksul. Ormanlarımızı yakıyorlar, Hasankeyf’i, on bin yıllık tarihi yakıyorlar. Ne vicdan kalmış bunlarda, ne de tarih bilinci. Baraj yapacak, ne için? Yandaş müttehitler, damatlar ve saray zengin olsun diye. İşte bütün bunlara son vereceğiz.”

'BU YOLUN SONU BARIŞTIR'

Temelli, “Bu ülke faşist zihniyetten kurtulsun diye, bu ülke savaştan, yoksulluktan, kötülükten kurtulsun diye HDP yürüyor” dedi ve şöyle devam etti:

“Tüm halkları ve tüm inançları ile demokrasi ittifakında bir araya geleceğiz. Ortak iyiyi var etmek için yürüyeceğiz. Radikal demokrasinin gereği ne ise sokağımızdan, evimizden onu hayata geçireceğiz. Hep birlikte yarınımızı, geleceğimizi inşa edeceğiz. Yan yana geleceğiz ve demokratik bir anayasa yapacağız. Herkesin kendini içinde bulduğu, herkesin içinde olduğu bir anayasa yapacağız. Bunu yaparken yol temizliği de yapacağız. Sebahat özgür kalsın diye, Selahattin, Gültan, İdris, arkadaşlarımız özgür kalsın diye direneceğiz. Direneceğiz ve biz kazanacağız. Arkadaşlar, inanın, mutlaka biz kazanacağız. Amed’te, Kars’ta nasıl iktidar olduysak Türkiye’de de iktidar olacağız. Bu yolun sonu özgürlüktür, bu yolun sonu barıştır.”

Temelli’nin ardından miting Koma Azad’ın konseri ile sonlandı. Halk söylenen şarkılar eşliğinde halaylar çekerek, “Direne direne kazanacağız”, “Savaşa hayır, barış hemen şimdi”, “Biji Serok Apo” sloganları attı.