Temelli gençlerle buluştu: Sorunları ortak çözümlerle aşabiliriz

İstanbul'da düzenlenen ‘Marmara Gençlik Buluşması’nda konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, 'sorunlara gençlerle ortak çözümler bulmalıyız' mesajını verdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Marmara Gençlik Konferansı, Taksim Hill Otel’de gerçekleştirildi. Konferansa HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, milletvekilleri Hüda Kaya, Ali Kenanoğlu ve Züleyha Gülüm’ün yanı sıra çeşitli illerden gelen çok sayıda genç katıldı. 

Burada gençlere hitap eden Temelli, gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Temelli’nin konuşmasında öne çıkan başlıklar şunlar:

Hayal dünyasını satanlar kapitalizmin yeniden üretiminin yaşadığı sıkıntıları aşmak için siyasetsiz bir toplum hayal ediyorlar. 12 Eylül cuntasının en önemli vurgusu buydu; gençleri siyasetten uzak tutmak. Bunun için akla hayale gelmeyecek her türü yöntemi hayata geçirdiler.

Marks’ın dediği gibi, “tarihte bir şey ilk defa yaptığınızda sonuçları trajik olur, ama ikinci kez aynı şeyi denediğinizde bu artık trajikomiktir.” İki büyük savaş arasında dünyanın en önemli tarihsel fotoğrafı faşizmlerdi. Tek adam rejimlerinin, çok trajik sonuçları oldu. 21. yüzyıla geçtiğimiz bu zamanlarda, yine tek adam rejimlerinin dünyayı sarıp sarmaladığını görüyoruz, ama şimdi trajikomiktir bu yaşadıklarımız. Bunun da en belirgin coğrafyalarından birinde yaşıyoruz. Neden Türkiye’de bu denli trajik ve zaman zaman komik olduğunu sorgularsak bunun karşılığını Ortadoğu siyasetinde görüyoruz.

Geride bıraktığımız 40 yıl boyunca siyasetin merkezinin Ortadoğu olması bizi şaşırtmıyor. Bu paradigma mevcut kapitalizmin hem tahlilini yapmaktadır hem de kapitalizmi aşmaya yönelik bir siyasetten bahsetmektedir.

ORTAK ÇÖZÜMLER ÜRETMELİYİZ

Gelin birlikte bu statükoyu değiştirelim, antikapitalist mücadeleyi yükseltelim. Bizim zamanımızda, 1960-70’lerde her şey fabrikanın içine sıkıştırıldı. Her şey üretim algoritmasına bağlıydı, o yüzden o dönemin söylemlerinde o katılıkları görürüz. Ama bugün burada okunan metni dinlerden bütün sorunlara değindiğini gördük. Bütün sorun alanlarının tüm mağdurlarını siyasete davet ettiğini gördük. Fabrika duvarları yıkılmışsa, bütün toplum bu çarkın içindeyse, tüm toplum bu mağduriyeti yaşıyorsa şimdi birlikte kurtuluşu örebiliriz. Uyuşturucu sorunundan kadın, LGBTİ, sanat sorununa dek bu kadar ayrıntılı ele alabiliyorsak, bu iyi bir başlangıç yaptığımızı gösterir. Sorunlarımız ortaktır bu sorunları da ortak çözümlerle aşabiliriz. Yan yana gelerek bu sorunları aşabiliriz, gençlik siyaseti tam da budur. Statüko, bütün toplumsal kesimleri birbirine karşıt hale getiriyor. İtiraz bütünlüklü olmalıdır, itiraz aramızdaki farklılıklardan güç almaktan geçmektedir. Radikal demokrasi dediğimiz şey de budur.

SORUNLARA BÜTÜNLÜKLÜ BAKMALIYIZ

Gençliğin sorunlarını ele alırken bir çok şey dinliyorsunuz. Eğitim, işsizlik, uyuşturucu… Bunların hepsi toplumun ortak sorunlarıdır. Farklı kompartmanlara ayırmak tam da sistemin istediğidir. Statükocu akıl, yabancılaşmayı yaratmak istemektedir. Gençlik burada sizlerin de söylediği gibi tüm sorunlara sahip çıkan ama çözümü, mevcudu değiştirme yönünde iradesini ortaya koyarak hayata geçirmektedir. Lenin’in sorduğu gibi “ne yapmalı?” diye sorduğumuzda yanıtı buradan üretebiliriz. Gençliğin işsizlik sorunu neden var? Eşitlikçi, özgürlükçü, kadından, doğadan ve emekten yana bir istihdam politikası olmadığı için var. Eğitim sorunu var çünkü kapitalist sistemin eğitime yaklaşımı eşitlikçi değil fırsat eşitlikçi. İnsanları birbirinin kurdu haline getiren bir sistem tabiki eğitim sorunu yaratacaktır. Bunu aşmanın yolu eşitlikçi bir toplumdan geçmektedir. Uyuşturucu sorunu var. Gençler doğuştan uyuşturucu müptelası değil bir sistem politikası olarak, bir devlet politikası olarak uyuşturucu gençlerin önüne çıkarılıyor. Tüm bunlara yaklaşırken bu bütünlüklü yaklaşımı yitirmemek önemli.

SÖZ KONUSU OLAN TÜM HALKLARIN GELECEĞİDİR

Tarihin önemli anlarındayız. Kapitalizm, liberal demokrasiyi terk etmiştir. Liberal demokrasi ile yol alamayacağını anlamıştır, o yüzden otoriter rejim her geçen gün baskısını artırmaktadır. O yüzden Ortadoğu savaş girdabında yok edilmeye çalışılmaktadır. O yüzden dünyanın her yerinde aşırı bir silahlanma vardır. Silah stokları yükselmektedir. Tüm halkların geleceği bu çarkın içinde yok edilmektedir.

İki büyük savaş arasındaki gidişat büyük bir savaşa yol açmıştır. Bugün Ortadoğu büyük bir savaşı yaşamaktadır. Çözüm bizim devrimci ve halklardan yana mücadelemizden geçmektedir. O yüzden tecrite hayır diyoruz, demokratik çözüm diyoruz, barış ve demokrasi mücadelesi diyoruz, gelin antikapitalist mücadeleyi birlikte örgütleyelim diyoruz. Bunun yolu da gençlik siyasetini gençlerle birlikte yapılandırmaktan geçiyor. Bunu başarırsak sadece yaşadığımız yeri değil her yeri değiştirebiliriz.