Temelli: Tecride karşı mücadeleyi büyütmeliyiz

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, demokrasiyi tecridin engellediğini belirterek, "Tüm dünyada tecride karşı mücadeleyi büyütelim" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin Mardin 3’üncü Olağan Kongresi’ne katıldı. Kongre Mardin Yay Grand Otel konferans salonunda düzenlendi.

Kongreye, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, HDP milletvekilleri, Meclis Grup Başkanvekili Mithat Sancar, görevinden alınarak yerine kayyum atanan Mardin Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Ahmet Türk ve Figen Altındağ, HDP Diyarbakır İl Eşbaşkanları Zeyyad Ceylan ve Hülya Alökmen, Barış Anneleri, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve çok sayıda partili katıldı.

'DEMOKRASİYİ TECRİT ENGELLİYOR'

Kongrede konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, geleceği hep birlikte inşa edeceklerini belirtti. Temelli, "Demokratik unsurları engelleyen şey, tecrittir. Bunun için Sayın Öcalan’a tecrit uygulanıyor. Buna karşı Türkiye ve bütün dünyada tecride karşı mücadele etmeliyiz” dedi.

AKP-MHP'nin sömürgeci ve soykırımcı uygulamalarına dikkat çeken Temelli, kayyum gasbının da Kürt düşmanlığından kaynaklandığını söyledi.

‘TÜRKİYE'NİN ÖNÜNÜ AÇTIK'

Türkiye’nin önünü 31 Mart 2019 yerel seçimleri ile açtıklarını dile getiren Temelli, “Bunun için HDP’ye saldırıyorlar. Ne kadar korkarlarsa korksunlar, faydası yok, gidecekler" diye ekledi.

Libya tezkeresine değinen Temelli, şunları söyledi: “Bugün artık bu iktidarın bekası uğruna Türkiye halklarının geleceği karanlığa sürüklenemez. Şimdi bunu durdurmak zorundayız. Tam da şimdi durdurmak zorundayız. Savaşa karşı çıkmak zorundayız. Nerede bir savaş varsa, onun karşısında barış politikasını yükseltmek zorundayız. Bugün sadece Libya tezkeresinde değil, aynı şekilde Suriye’de de, aynı ilkellikle mücadele etmeliyiz."

Temelli, "Rojava örneğiyle dayanışmalı ve bu siyaseti büyütmeliyiz" dedi.

SÜLEYMANİ’NİN ÖLDÜRÜLMESİ

Kasım Süleymani’nin öldürülmesiyle ilgili de konuşan Temelli, “Bugün dönüp baktığımızda Ortadoğu’da bu alt emperyalist heveslere sahip olan Türkiye'siyle, İran'ıyla, emperyalist güçler Rusya'sıyla, ABD’siyle Ortadoğu’da sürdürdükleri vekalet savaşını daha üst noktalara taşımak peşindeler. Kasım Süleymani’nin öldürülmesi aslında bu hevesi göstermektedir. Bütün bu ülkeler, Ortadoğu’dan ellerini çekmelidir" dedi.

Temelli, ulusal birliğin önemine işaret ederek, "Şimdi farklılıklarımızdan güç alarak siyaset yapma zamanıdır. Ulusal birlik çalışmalarını herkes olduğu yerden güç katmalıdır” çağrısında bulundu.

'İKTİDAR BARIŞI YOK EDİYOR'

İktidarın barışı yok etmeyi önüne hedef olarak koyduğunu dile getiren Temelli, bütçe için de "beton bütçesi" dedi.

Temelli, sözlerinin devamında erken seçime kadar demokrasi çatısı altında bir mutabakatın sağlanması gerektiğini de vurguladı.

Kongrede HDP Mardin il eşbaşkanları olarak Perihan Ağaoğlu ve Salih Kuday seçildi.