Temelli, Türkiye’yi müzakere sürecine davet etti

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, demokrasi yolunu açmaya ve tüm Türkiye’yi müzakere sürecine davet etti. Temelli, seçimlerin geride kaldığını belirterek, bir an önce inisiyatif almanın önemine vurgu yaptı.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisi tarafından gerçekleştirilen Ege Bölge Konferansına katıldı.

Güncel gelişmeleri değerlendiren Temelli, ilkin bölge konferansına dikkat çekerek, “Bölge konferanslarımız önemli bir süreci işaret ediyor. Ortaya koyduğumuz bu örgütlenme çabamız bu süreçte belki de siyasete müdahale gücümüzü ortaya koyması açısından da önemli bir noktaya işaret ediyor” dedi.

GÜÇLÜ BİR FİKRİYATIMIZ VAR

HDP olarak örgütlenme çabalarının aslında bir fikriyatı örgütlemek olduğunu vurgulayan Temelli, “Bu fikriyatı toplumsallaştırmaktır. Çok güçlü bir fikriyatımız var, bu fikriyatımız sayesinde bugün Türkiye siyasetine en güçlü müdahaleyi yapabilen bir siyaset olarak iz bıraktık” şeklinde konuştu.

HER YERDE SİYASET YAPALIM

Her yerde siyaset yapmaya çağıran Temelli, “Nerede olursak olalım, mahallemizde sokağımızda neredeysek orada siyaset yapalım. Siyaset yapma hakkımızı kimseye havale etmeyelim. Ettiğimizde Türkiye'nin nereye sürüklendiğini 4 yıl içinde gördük” diye ifade etti.

GİDİŞATA DUR DENİLDİ

Türkiye’deki kara tabloya karşı, 23 Haziran İstanbul seçimlerinde gidişata “dur” dediklerini ifade eden Temelli, “23 Haziran’da yaptığımız insanları siyasete yeniden davet etmekti. Bunu yaptık. Evet yeniden insanları siyasete davet ettik” dedi.

“Çok güçlü, özverili, zor bir çalışmaydı ama başardık” diyen Temelli, “Başarımızın arkasında da yatan onlarca yıllık mücadelemiz ve güçlü fikriyatımızdır” diye ekledi.

Temelli, Türkiye’nin tam 4 yıl boyunca bir hukuksuzluk, adaletsizlik cenderesine sıkıştırıldığını söylerken, tecritten gazeteciler ve vekillerin tutuklanmasına kadar yaşanan sayısız hak ihlaline ve adaletsizliğe dikkat çekti.

TECRİDİN KIRILMASI KRİTİK BİR HAMLEYDİ

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kırılmasına değinen Temelli, “Bu tecridi kırmak gerekiyordu. Bu tecridin kırılması kritik bir hamleydi” dedi.

23 Haziran’da “Bize oy vermiş olsun, olmasın; bunlardan öte bir şey var ettik” diyen Temelli, konuşmasında özetle şu vurguları yaptı:

FAŞİZMİN KURUMLAŞMASI İÇİN BİR KAÇ HAMLELERİ KALMIŞTI

“Bakın 4 yıl boyunca bu iktidar ve bu iktidarın çevresine kümelenenler bu ülkede faşizmi kurumsallaştırmaya çalıştılar. Ve bunda da başarılı olma adına neredeyse birkaç hamleleri kalmıştı. Tam da buna itiraz etmek, bunun karşısında dikilmek ve bu itirazı örgütlemek önemliydi. Faşizme karşı mücadele bu anlamıyla önemli.”

“Sadece Türkiye değil Orta Doğu coğrafyasında da Suriye’ye, Irak’a baktığımızda bu zihniyetin nereden nereye gittiğini anlamak çok kolay. Hatırlayın Suriye meselesinde de aynı sığ siyaseti görmeniz mümkün. Hatta insanların aklı ile alay eder gibi Suriye siyasetini "stratejik derinlik" olarak gösteren bir zihniyet. Suriye’nin içine sürüklendiği yer bugün karşımızda. Aynı şey Türkiye’de de yaşanıyor. Bu anlayışa karşı başka bir siyasetin mümkün olabileceğini ortaya koyma zamanıdır.”

“HDP de faşizme karşı mücadelesini kararlı bir şekilde sürdürecektir. Bütün yapıları, kurumları ile. Örgütlenme çabamızla bu anlamıyla büyük anlam taşımaktadır. Dünün bu anlayışına karşı mücadeleyi yükseltirken yarını da örgütlemeliyiz. Yarını da siyaseten biçimlendirmeliyiz.”

MÜZAKERE SÜRECİ BAŞLAMALI

“Radikal demokrasi müzakereci demokrasidir. Yarını örgütlemek ve kurmak açısından hiç geç kalmadan bugünden adımlarımızı atmalıyız.”

DEMOKRASİ İTTİFAKI

“Demokrasi ittifakı dediğimiz mesele bu çağrıdır. Gelin Türkiye’nin tıkanmış yollarını, demokrasi yolunu hep birlikte açalım. Gelin demokrasi ittifakında buluşalım. Gelin konuşalım. Gelin Öcalan’la konuşalım. Gelin Türkiye’nin bu en önemli sorununun çözümünü üretmiş olan Sayın Öcalan’la konuşalım. Meselenin muhatabı ile muhatap olalım. Sadece HDP olarak değil. Türkiye’deki bütün toplumsal kesimler ve politik özneler bu inisiyatifi almalı ve konuşmalıdır. Geçmişin karalamaları ve hesaplaşmaları üzerinden değil geleceğin kurucu öznesi olma hakkıyla hareket etme zamanıdır.”

“HDP’nin çağrısı bu yöndedir. Biz demokrasi ittifakı ile tüm toplumu konuşmaya, müzakere etmeye ve ortaklaşmaya davet ediyoruz. Geleceği hep birlikte kuracaksak, ortak iyiyi hep birlikte arayıp bulup var etmeliyiz. Siyaset budur. Bunun siyasetini var etmek önemli. Bir tarafımızla faşizme karşı mücadele ederken bir tarafımızla kurucu özne olma vasfımızla tüm Türkiye’yi bu müzakere sürecine davet ediyoruz.”

BİR AN ÖNCE YENİ ANAYASA YAPILMALI

“Bunun bir yolu hiç geç kalmadan anayasamızı yapmaktır. Toplumsal muhalefetin bütün özneleri ile kadınlar, gençler, emekçiler, STK’lar, sendikalar ve siyasi partilerle ve bir an önce Türkiye anayasasını yapmalı, eşit yurttaşlık temelinde anayasasını var etmelidir. Herkesin kendini içinde bulacağı aidiyet duygusunu taşıyacağı bir toplumsal sözleşmeyi hep birlikte var etmeliyiz.”

SANDIĞA HAPSOLMAK ÇÖZÜM ÜRETMEZ

“Seçim başarılarına kilitlenip sandığa hapsolmak çözüm üretmez. Evet sandık başarılarıyla birkaç gün övünebilirsiniz. Ama siyaseti yeniden statükoya teslim ederseniz o sandık başarılarından geriye hiçbir şey kalmaz. Şimdi artık önümüze bakma zamanıdır, seçimler geride kalmıştır. Bir an önce inisiyatif alma zamanıdır.”

HDP’YE KULAK VERİN

“Bütün partiler AKP’si, MHP’si, İyi Parti’si, CHP’si, HDP’ye kulak vermelidir. Sabah akşam HDP ile didişerek yol alamazsınız. Siz parlamentersiniz. Birbirinizi görmek, dinlemek zorundasınız. Türkiye’nin sizden beklediği toplumsal barış. Bu konuda adım atmalısınız.”

EN BÜYÜK MAĞDURİYET YARGI ALANINDA YAŞANIYOR

“Bugün en büyük mağduriyet yargı alanında yaşanmaktadır. Bugün haksız hukuksuz yere binlerce insan cezaevindedir. Bu akıl almaz yargı mağduriyetine bir an önce son vermeliyiz. Yargı reformu paketiymiş bunları geçelim. 17 yıl sonra yargı bu noktaya sürüklenmişse sorumlusu bu iktidardır.”

DAHA KARARLI ÖRGÜTLENME ZAMANI

“Bizim çok güçlü bir fikriyatımız var. HDK’den bugüne kadar bu fikriyatı kararlı bir şekilde savunageldik, şimdi bu fikriyatı dünden çok daha kararlı bir şekilde örgütleme zamanıdır. İşte bölge konferanslarımızda bunları tartışacağız. Sadece örgütlenmemiz açısından şekli bir meseleyi halletmeyeceğiz. Bunun tüm toplumla nasıl buluşacağı konusunda tartışacağız, bu konudaki eksiklerimizi eleştiri-özeleştiri süzgeçlerinden geçireceğiz. Bir taban örgütlenmesini, bir halk örgütlülüğünü nasıl var edebiliriz, bunları tartışacağız.”

EŞİ BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ MÜCADELE

“Bugün Kürt halkı tüm dünyada eşi benzeri görülmemiş bir mücadele yürüterek yol alıyor. Sadece Türkiye için değil tüm Orta Doğu için geleceği biçimlendirecek bir siyasi öznedir. Halkların bir arada yaşamasını kendi mücadelesi ile var eden bir halktır. O yüzden de Sayın Öcalan şahsında dile getirilen fikriyatımızın belki de en temel referansını oluşturan Demokratik Ulus meselesi ve Kürt halkının mücadelesi hem Türkiye hem de Orta Doğu halkları açısından önemli bir yol göstericidir.”

YENİ YAŞAMI ÖRGÜTLEYECEĞİZ

“Bütün bunları göz önünde bulundurmak bir arada yaşama iradesinin örgütlenmesidir. Bütün bunları değerlendirmek aslında Türkiye'de demokratik cumhuriyetin inşasıdır. Bütün Türkiye halklarının emekçilerinin, kadınların, gençlerin özgürce eşit koşullarda yaşayacağı yeni yaşamın örgütlenmesidir. Biz yeni yaşamı örgütleyeceğiz.”