Temelli, Urfa’da konuştu: Kürt’e mermi, Türk'e siyanür düştü

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partisinin Urfa İl Örgütü Kongresi’nde yaptığı konuşmada, Fatih'te siyanürle intihar ettiği belirtilen dört kardeşin durumuna dikkat çekerek, “Kürt’e mermi, Türk’e siyanür düştü” dedi.

HDP Urfa İl Örgütü, "Umut ve Cesaret ile Örgütlenelim Faşizmi Yenelim" sloganı ile üçüncü olağan kongresini topladı.

Kongreye HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, partinin kent vekilleri, PM Üyeleri, Saadet Partisi Urfa İl yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi katıldı.

Polis ablukasında gerçekleşen kongreye katılanlar Genel Bilgi Taraması (GBT) ve üst aramasından geçirildi.

Kongrede bir konuşma yapan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Kuzey ve Doğu Suriye’yi hedef alan işgale dikkat çekerek, “İktidar halkların arasına düşmanlık tohumlarını ekiyor. Ancak bu asla yeşermeyecektir” dedi.

Kutuplaştırıcı politikalara karşı mücadele edeceklerini belirten Temelli, şöyle konuştu: “Toprağımıza, kültürümüze ve tarihimize sahip çıkacağız. Bu soysuz siyasete hep birlikte cevap vereceğiz. Biz bu faşist iktidardan korkmuyoruz. Bugünden sonra zalimler bizden korksun. Bir ülkede tecrit varsa o ülkeden adaletten bahsedilmez. İmralı’ya 5 yıldır yoğun şekilde uygulanan tecrit ülkedeki durumu gözler önüne seriyor. Bu tecrit yıkılmalı, hukuk ve adalet adımları atılmalıdır. Bununda ilk adımı İmralı tecridini kaldırmak olmalıdır. Bu ülkenin en temel meselesi Kürt Sorunudur. Sayın Öcalan bu meselenin çözülmediği takdirde Kürt sorununun uluslararası bir soruna dönüşeceğini söylemişti. Ama iktidar sorunu çözmek yerine savaş politikalarını uygulamayı seçti. Artık bu iktidarın kat edebileceği yol kalmamıştır.”

Kürt’e düşmanlık için her türlü silahın kullanıldığı ve ittifakın yapıldığını söyleyen Temelli, Efrîn’deki işgal ve yağmaya dikkat çekti. Temelli şunları ifade etti: “Peşlerine taktıkları IŞİD artıklarıyla Suriye’de en huzurlu yerlere saldırıyorlar. O cennet gibi bölgeleri kıyamet alanına çevirip Suriye’deki çözümü çıkmaza sokuyorlar. 400 bine yakın insanı yerlerinden göç etmesine neden oldunuz. Neden? Çünkü bunlar Kürt düşmanı. Suriye de demokratik çözüm olması demek Türkiye’nin de demokratik çözüme kavuşması demektir.”

Temelli sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu iktidarın peşine takılanlara söylüyorum. Bu iktidar gidiyor. Gelin bu faşizmle birlikte mücadele edelim. Eğer bunu yapmayacaksanız, cesaretiniz yoksa gölge de etmeyin. Tezkereye ‘evet’ diyerek ülkeye demokrasi getiremezsiniz. Rojava’da yapılanlar ülkenin her yerinde farklı şekilde yaşanıyor. Bugün görüyoruz ki Kürde mermi, Türk’e siyanür düştü. İntihar etme çözüm değil intihar etmeyin. Mücadele edeceğiz ve bu iktidarı göndereceğiz. Biz top, tüfek ve mermi istemiyoruz. Bu halk savaş istemiyor. Bugün planlanan bütçe halkın bütçesi değil sarayın bütçesidir. O da savaş bütçesidir. Bu ülkenin kaynaklarını savaşa akıtarak iktidarlarını sürdürmeye çalışıyorlar”

Temelli, kayyumlara da dikkat çekerek “En yakın zamanda kayyumlar ile birlikte bu iktidarı da süpürüp atacağız” şeklinde sözlerini tamamladı

Konuşmaların ardından tek listeyle seçimlere gidildi. HDP Urfa İl Eşbaşkanlığına Mikail Gözek ile Emine Çetiner seçildi.