Temmuz’da en az 169 iş cinayeti

İSİG, Temmuz'da 15’i çocuk en az 169 işçinin iş cinayetine uğradığını açıkladı.

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), Temmuz ayında yaşanan işçi cinayetlerine ilişkin raporunu açıkladı.

Temmuz’da en az 169 işçinin yaşamını yitirdiğinin belirtildiği raporda, tarım ve orman iş kolunda toplamda 55 kişinin yaşamını yitirdiği kaydedildi. Buna göre 7 ayda en az 199 kişi bu alanlarda yaşamını yitirdi.  Bu alanlarda çalışan işçilerin yaşamını yitirmesinin en büyük nedenlerine de değinilen raporda, eskiyen traktör, işçilerin barınma, dinleme ve temizliğin yanı sıra kene ısırmasına bağlı da ölümlerin yaşandığına işaret edildi.

'İŞ CİNAYETLERİNE DAVETİYE ÇIKARILIYOR'

Raporda, 28 işçinin ise inşaat alanında yaşamını yitirdiğini belirtildi. 7 ayda en az 192 inşaat işçisinin yaşamını yitirdiğinin kaydedildiği raporda, “Dış cephe iskele, çatı, asansör boşluğu vb. yüksekten düşmeler ölümlerin yarıdan fazlasını oluştururken diğer iki temel neden ise ezilme, göçük ile elektrik çarpmaları. En çok işçi ölümünün meydana geldiği üçüncü işkolu ise taşımacılık. Yoğun çalışma, mobbing, uzun çalışma saatleri, uygun olmayan yollar ve araçlar, beslenme ve uyku düzensizliği vb. sorunlar iş cinayetlerine davetiye çıkarıyor. Ölümlerin yüzde 75’ini trafik kazaları oluştururken diğer önemli bir neden ise çalışma koşullarına bağlı kalp krizleri” denildi.

Konaklama iş kolunda da ciddi sorunların yaşandığının vurgulandığı raporda, “Türkiye’de turizm sezonunun açılması ile birlikte işçilerin uzun çalışma, düşük ücret vb. sorunlar dolayısıyla oluşan sağlık sorunları önemli bir gerçeklik. Diğer yandan ana işverenlerden dolayı moto kurye ölümlerini de bu işkoluna kaydediyoruz. Şu ana kadar en az 18 moto kurye ölümünü kayıt altına aldık. Sanayi işkollarına baktığımızda ölümlerin yüzde 25’i metal, madencilik, enerji, tersane, gemi, kimya, tekstil... işkollarında meydana geldi. Özellikle sendikasızlaştırmanın sonuçlarının ortaya çıktığı ve genç işçi ölümlerinin yoğunlaştığını gözlemliyoruz” diye belirtildi.

 Eğitim kurumlarının kapanmasıyla birlikte tarım alanlarında çalışan çocukların sayısında artış gözlemlendiği, aynı şekilde ölümlerde de artış yaşandığına dikkat çekilen raporda, 2022’nin ilk 6 ayında 24 çocuğun yaşamını yitirdiği, sadece Temmuz’da ise en az 15 çocuğun yaşamını yitirdiği kaydedildi. Yaşamını yitiren çocukların üçte birisinin ise 14 yaş altında olduğunu ayrıca kaydedildi. Raporda, ayrıca 6 ayda en az 55 mültecinin yaşamını yitirdiği Temmuz ayına ilişkin mülteci ölümlerine dair ayrıca bir rapor hazırlığı içinde olduğu bilgisi paylaşıldı.