'Toplu mezarlar için araştırma komisyonu kurulsun'
'Toplu mezarlar için araştırma komisyonu kurulsun'
'Toplu mezarlar için araştırma komisyonu kurulsun'
BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, toplu mezarların açılması için TBMM'de bir komisyon kurulmasını istedi, "Demokratik çözüm sürecinin güçlendiği böylesi bir süreçte, devlet arşivleri açılmalı ve görgü tanıklarının ifade vermeleri sağlanmalıdır" dedi.
BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Newala Qesaba (Kasaplar Deresi) başta olmak üzere toplu mezarların açılması ve kaybedilen insanların akıbetlerinin ortaya çıkartılması için Meclis araştırması açılmasını istedi.
TBMM Başkanlığı'na soru önergesi veren Birtane, 28 Mart'ın PKK'nin kurucularından "Agit" kod adı ile bilinen Mahsum Korkmaz ve arkadaşlarının öldürülmesinin yıldönümü olduğunu hatırlattı.
Birtane, "Olay 1986 yılında yaşanmıştır ancak Mahsum Korkmaz ve arkadaşlarının naaşları hala kayıptır. İddialar naaşların Siirt'te Kasaplar Deresi (Newala Qesaba) olarak adlandırılan yere topluca gömülmüş olduğu yönündedir" dedi.
Türkiye gibi binlerce faili meçhul cinayet ve kaybın olduğu bir ülkede Kayıplar Sözleşmesi'nin çok önemli olduğuna dikkat çeken Birtane, "Ancak Birleşmiş Milletler'in (BM) zorla kaybedilmeleri yasaklayan ve ailelerinin kaybedilenle ilgili gerçeği öğrenmesine olanak sağlayan Birleşmiş Milletler Kayıplar Sözleşmesi Türkiye tarafından hala imzalanmış değildir. Türkiye'nin bu sözleşmeyi imzalamamış olması, devletin açıkça sorumlu tutulduğu toplu mezarlar ve faili meçhul olarak bilinen binlerce cinayet gerçeği ile yüzleşme cesareti gösterememesinden kaynaklanıyor" dedi.
Toplu mezarların genellikle karakol ve askeri karargahlara yakın yerlerde ortaya çıktığını kaydeden Birtane, "Bu durum kaybedilenlerden devletin doğrudan sorumlu olduğunu açıkça ortaya koymaktadır" diye belirtti.
BDP Kars Milletvekili Mülkiye Birtane, Türkiye'de ilk toplu mezar 1989 yılında Siirt'in Kasaplar Deresi'nde ortaya çıktığını kaydetti, "O dönem bazı milletvekillerin girişimleri ile yapılan kazıda 9 ceset çıkarılmış ancak kazı çalışmaları bu gün olduğu gibi devlet yetkililerinin emri ile durdurulmuştur" dedi.
Konunun TBMM'de kurulacak bir araştırma komisyonu tarafından araştırılması gerektiğini belirten Birtane, şunları kaydetti: "Demokratik çözüm sürecinin güçlendiği böylesi bir süreçte, devlet arşivleri açılmalı ve görgü tanıklarının ifade vermeleri sağlanmalıdır. Kürtlerin yaşadıkları bölgelerde bir katliam başlatarak, onları diri ya da ölü olarak topluca kuyulara gömenler açığa çıkarılarak, başka nerelerde toplu mezarlar olduğu öğrenilmelidir. Bu karanlık dönemin aydınlatılması için meclis görev alarak bir araştırma komisyonu kurmalıdır.