Zırhlı araçla katledilen Miraç ‘asli kusurlu’ bulundu

Trafik polisleri, Şırnak’ta zırhlı aracın katlettiği 7 yaşındaki Miraç Miroğlu’nu “asli kusurlu” buldu.

Şırnak’ın İdil ilçesinde Türk polisine ait zırhlı bir araç, 3 Eylül günü akşam saatlerinde bisiklet süren Miraç Miroğlu isimli Kürt çocuğunu ezerek katletmişti.

Zırhlı aracı kullanan polis M.K’ye herhangi bir yaptırım uygulanmazken, jandarma ve trafik polisleri tarafından olaya ilişkin hazırlanan inceleme tutanağında 7 yaşındaki çocuk kusurlu bulundu.

Mezopotamya Ajansı, tutanaktaki ifadeler ve görgü tanığı S.Ş’nin ifadelerine yer verdi.

Jandarma tarafından hazırlanan Olay Yeri Görgü Tespit Tutanağı’nda şu ifadeler yer aldı: “İdil İlçe Emniyet Müdürlüğü sorumluluk alanı olan Turgut Özal Mahallesi'nde İdil İlçe Emniyet Müdürlüğü Soruşturma ve Büro Amirliğine ait 73 A 7854 kod numaralı aracının saat 19:30 sıralarında kavga olayından dönerken Turgut Özal mahallesi 533 sokaktan geçtiği esnada bisikletle karşıdan karşıya geçmeye çalışan Miraç Miroğlu isimli çocuğa çarpması sonucu meydana gelen Taksirle Ölüme Sebebiyet Verme olayı ile ilgili olarak saat 19:50 sıralarında olay yeri olan Turgut Özal Mah 533 sokağa yeteri kadar kuvvetle gelindi. Olay yerine gelindiğinde çok sayıda vatandaşın olduğu meraklı kalabalığın olay yerinden uzaklaştırıldığı ve olay yerine emniyet şeridinin çekildiği kaza mahallinde yerde kırmızı renkli bisikletin 3 parça halinde olduğu ve çarpmanın etkisiyle kırıldığının değerlendirildiği, Miraç Miroğlu  isimli çocuğa ait  terliğinin birinin yerde diğerinin ise yol kenarında bulunan ahıra benzeyen yapının üzerinde olduğu, yerde Miraç Miroğlu isimli çocuğa ait kan izlerinin ve etrafının taşlarla çevrili olduğu görüldüğü taşlarda çevrili olan yerin haricinde damla damla kan izlerinin yaklaşık 2-3 metre  kadar yerde görüldüğü ve olay yerinde Cizre OYİ yani ekipleri incelemede bulunana kadar ve incelemede bulunduğu esnada bulguların kaybolmaması için hiçbir vatandaşın yaklaştırılmadığı olayı ile ilgili  olarak bu tutanak tarafımızdan müştereken imza altına alındı.”

Trafik polisinin inceleme raporunda ise, “Motorsuz bisiklet sürücüsü Miraç Miroğlu'nun dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu DUR trafik işareti levhası bulunduğu halde durmayarak doğru istikametinden giden 73/A 0107 plakalı resmi aracın sol ön kısmında çarpması neticesinde çift taraflı yaralanmalı ve maddi hasarlı trafik kazasının meydana geldiği tespit edilmiştir” ifadeleri dikkat çekti.

Raporda, 7 yaşındaki çocuk trafik kuralları gerekçe gösterilerek “kusurlu” bulundu:  “Kazanın oluşumunda 73/A 0107 plakalı resmi araç sürücülüğünü yapan M.K.’nin 2918 sayılı karayolları Trafik Kanununda belirtilen diğer kusurlardan 52/1-A (Aracın hızını kavşaklara yaklaşırken azaltmamak...) Motorsuz bisiklet sürücüsü Miraç Miroğlu'nun Asli kusurlardan 64/H (Kavşaklarda geçiş önceliğine uymamak) 57/A(kavşağa yaklaşan sürücüler kavşaktaki şartlara uyacak şekilde yavaşlamak, dikkatli olması geçiş hakkı olan araçların önce geçmesine imkan vermek zorundadırlar) maddesini ihlal ettiğinden kusurlu olduğu kanaatine kaza yerinde yapılan inceleme ve araştırma ve ölçümler sonucuna varılmıştır.”

Tek görgü tanığı olan Ş.Ş.’nin savcılık talimatıyla Emniyet’te alınan ifadesi ise şöyle: "Bahçede otururken, sokaktan yüksek bir şekilde fren ya da çarpma şeklinde bir ses geldi. Sesi duyar duymaz dışarıya çıktım. Dışarı çıktığımda zırhlı bir polis aracını sokakta gördüm. Yanına yaklaştığımda sağ ön koltukta uzanmış şekilde komşumuz olan Miraç Miroğlu'nu gördüm. O şekilde görünce korktum ve kendimi geri attım. Sonra komşumuz Miraç Miroğlu hastaneye giderken araçta uyandığında korkmasın diye ben de aracın arka tarafa bindim. Araçta polisler panik halindeydiler. Şoför olan 'ben nasıl çocuğu görmedim. Nasıl önüme çıktı bilmiyorum' diye söyleniyordu. Hastaneye hızlı bir şekilde gittik. Çevre yolundan hastaneye giderken kırmızı ışık yandığında bile durmadı. Hastaneye yetiştiğimizde araç şoförü olan polis sedyeyi bile beklemeden çocuğu kucağına alıp içeri götürdü. İçeri geçtikten sonra ben de kapının önünde bekledim. Kazanın nasıl yaşandığını görmedim. Yaşadıklarım ve gördüklerim bunlardan ibarettir.”