Türk Cumhurbaşkanı’na 'İnfaz yasası' mektubu

Ahmet Türk, Celal Doğan, Kezban Hatemi, Nesrin Nas, Oya Baydar, Rıza Türmen, Tarhan Erdem ve Zülfü Livaneli, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bir mektup göndererek, infaz yasasında eşitlik istedi.

Meclis’te Cuma günü görüşülmesi beklenen "Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun Teklifi"ne ilişkin Erdoğan’a gönderilen mektupta, “Kanun teklifinin içeriği, yapılan uyarıların dikkate alınmadığını, teklifte yer alan hükümlerin, evrensel insan hakları standartlarınca kabul edilmiş olan infaz hukukunun eşitlik ilkesine tümden aykırılık teşkil ettiğini ortaya koymaktadır” denildi.

Covid-19 salgınının, cezaevleri açısından büyük risk oluşturduğuna dikkat çekilen mektupta, şu ifadeler kullanıldı:

“Ülkemizde tartışmalı tutuklama kararları ve mahkumiyet kararları nedeniyle ceza ve tutukevleri gazeteciler, yazarlar, siyasetçiler, hak savunucuları, sivil toplum önderleri ve muhaliflerle doludur. Bu insanlar duyarlılıklarından dolayı, hiçbir ilişkileri olmayan terör suçlarından tutuklanmış veya mahkum edilmişlerdir. Kanun teklifi maalesef bu olgu göz önünde tutulmaksızın hazırlanmıştır.

Gündemdeki düzenlemenin yürürlüğe girmesi, hem özel risk altındaki cezaevlerinde telafisi imkânsız sonuçlara yok açacak hem de kamu vicdanını ve toplumun adalet duygusunu derinden sarsacaktır.”

Mektupta, teklifi öncelikli olarak görüşecek TBMM Adalet Komisyonu, TBMM Genel Kurulu ve tüm siyasi partiler bu konularda adım atmaya davet edildi.