Türkiye AB mülteci fonuyla Libya'da savaş yürütüyor

Suriye'den Libya'ya iki kanaldan "paralı asker" sevkiyatı sürüyor. Birinci kanalın organizatörü Türk devleti, ikincisinin ise Rusya.

Suriye'den Libya'ya paralı asker nakli iki koldan devam ediyor. Bu sevkiyatın birinci organizatörü ve güzergahı Türk devleti. İkinci kanal sevkiyatın organizatörü ise Rusya.

Türk devleti özellikle işgal altında tuttuğu bölgelerden şimdiye kadar 14 bini aşkın silahlı çeteyi, İhvanı Müslim (Müslüman Kardeşler) öncülüğündeki Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne (UMH) destek için Libya'ya gönderdi.

Rusya'nın da özellikle Suriye'deki Sünni aşiretlerden bazı kişileri topladığı ve yine Dera bölgesinde de daha önce Suriye muhalefeti saflarında yer alan ancak tasfiye edilen kişileri Libya'ya gönderdiği belirtiyor.

Rusya'nın bu kişileri birkaç seferde Suriye'deki üssü Hmeymim'e topladığı ve yaklaşık bir haftalık eğitimin ardından Libya Ulusal Ordusu'na destek için Libya'ya gönderdiği ifade ediliyor.

Suriye'den Libya'ya çete sevkiyatının ilk icraatçısı olan Türk devletinin uzun zamandır bu işi sistematik bir şekilde yaptığı biliniyor.

TÜRK DEVLETİ 13 BİNİ AŞKIN ÇETEYİ SURİYE'DEN LİBYA'YA GÖNDERDİ

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi (SOHR) 21 Haziran'da yayımladığı raporda, Libya'ya gönderilen Suriyeli çete sayısının 13 bini aştığını ve Libya'daki çatışmalarda "30'u çocuk olmak üzere 417 Suriyelinin öldüğünü" duyurdu.

Raporda Suriye'den Libya'ya gönderilen "çocuk asker" sayısının da "yaklaşık 300 kişi" olarak açıklanması, Türk devletinin "savaş suçu" kapsamındaki bir suçu daha işlediğine işaret ediyor.

Türk devletinin çete transferine ilişkin ANF'ye konuşan Kürt-Alman Forumu Başkanı Yûnis Behram, Libya'ya gönderilen çetelerin özellikle işgal altındaki bölgelerden toplandığını ve bunların Antep üzerinden uçaklarla Libya'ya sevk edildiğini belirtiyor.

'PARALI ASKERLİK GEÇİM KAPISI OLMAYA BAŞLADI'

Yûnis Behram, Türk devletinin uzun süredir Suriye'den Libya'ya çete sevk ettiğini ancak son zamanlarda özellikle ABD'nin Suriye'ye karşı yürürlüğe koyduğu Sezar yaptırımlarının Suriye ekonomisini vurmasıyla bunun arttığını kaydediyor.

Suriye'nin farklı bölgelerinden de "insanların yoksulluk ve geçim sıkıntısı nedeniyle paralı asker olarak Libya'ya gitmeyi bir geçim kapısı olarak görmeye başladığını" söyleyen Yûnis Behram, Türk devletinin ise bunu kullandığını söyledi.

'GERİ KABUL ANLAŞMASINDAN GELEN PARA ÇETELERE VERİLİYOR'

Yûnis Behram, Türk devletinin Libya'ya gönderdiği paralı askerlerde ciddi bir kazanç sağladığını da belirterek, yaptıkları araştırmalar sonucu işlemin nasıl işlediğini ise şu şekilde anlatıyor:

"Gönderilen her paralı askere aylık 2 bin dolar veriliyor. Ancak bu paranın sadece 300 doları onlara veriliyor. Diğer bin 700 doların ailelerine verileceği üzerine anlaşma imzalanıyor. O paranın dekontları da Avrupa Birliği (AB) ile yapılan geri-kabul anlaşması kapsamında 'Suriyelilere yapılan yardım' olarak gösteriliyor. Ancak bir gerçek var ki, bu koca bir aldatmacadan başka bir şey değil. Zira çeteler ödenen para da Serrac hükümetinden ve Katar'dan petro-dolar olarak tahsil ediliyor."

Yûnis Behram, Türkiye'nin bu yolla AB'yi aldattığını ve geri-kabul anlaşması kapsamında aldığı paraları kasasına aktardığını kaydediyor.

'BİRÇOK FARKLI GRUPTAN ÇETE GÖNDERİLDİ'

Gazeteci Delil Zilan da Türk devletinin Suriye-Libya hattında kurduğu cihatçı transferi koridoru sonrası Suriye Milli Ordusu (SMO) adı verilen yapının bünyesindeki birçok farklı gruptan çok sayıda çetenin Libya'ya gönderildiğine işaret ediyor.

Libya'ya gönderilen çetelerden bazılarının paraları ödenmediği gerekçesiyle geri döndüğünü söyleyen Delil Zilan, bunun Türk devleti ile bazı çete grupları arasında ciddi çelişkilere de neden olduğunu kaydediyor.

SURİYE'DEN LİBYA'YA, LİBYA'DAN GÜNEY KÜRDİSTAN'A TRANSFER

Suriye'deki silahlı grupları yakından takip eden gazeteci Ferhat Şami de Türk devletinin SMO bünyesindeki yaklaşık 15-16 farklı gruptan 13 bini aşkın çeteyi Libya'ya gönderdiğini belirtiyor.

Libya'ya gönderilen çetelerden yaklaşık 2 binin son haftalardan Türkiye'ye geri getirildiğini belirten Ferhat Şamî, bunların çoğu da Sultan Murad, Ketibet El Hemzet ve Süleyman Şah gruplarından olduğunu belirterek, şu önemli bilgiyi paylaşıyor:

'KÜRTLERE KARŞI SAVAŞTIRILACAKLAR'

"Edindiğimiz bilgilere göre bu çetelerin PKK'ye karşı savaşmaları için Güney Kürdistan'a gönderilmesi planlanıyor. Bu kişiler şu anda Türkiye'de eğitim görüyor. İlerleyen günlerde Heftanîn'e gönderilmeleri planlanıyor."

'ÇETELERİN PARALARI ÖDENMEYİNCE SORUN ÇIKTI'

Ferhat Şami; Ceyş El İslami, Feylaq El Rahman, Ehrar El Şerqiye ve Ceyş El Şerqiye gibi grupların da daha önce Libya'ya gönderildiğini ancak paralarını alamadıkları için Türk devleti ile sorun yaşadığını belirterek, soruna ilişkin ise şu bilgileri veriyor:

"Bu gruplarla Libya'ya gönderilecek kişi başı için 2 bin dolara anlaşılmıştı. Edindiğimiz bilgilere göre, kişi başı 400 dolar ödeme yapıldı ve bu da Türk lirası cinsinden yapıldı. Bunun üzerine bu gruplar üyelerini geri çekmek istedi. Bu da Türk devleti ile çeteler arasında soruna neden oldu."

'PARALI ASKER' TRANSFERİNİN DİĞER ORGANİZATÖRÜ İSE RUSYA

Suriye'den Libya'ya paralı asker transferinin bir diğer organizatörü ise Rusya. Rusya'nın da Suriye'deki Sünni aşiretlerden bazı kişileri Hmeymim Askeri Üssü'ne topladığı ve oradan da paralı asker olarak Libya'ya gönderdiği belirtiliyor.

ZÎLAN: RÛSYA'NIN BİR AMACI DA QSD'Yİ ZAYIFLATMAKTI

Gazeteci Delil Zilan, Rusya'nın bu kapsamda son zamanlarda özellikle Dêrazor, Hesekê'nin güneyi ve Reqa'dan bazı Sünni Arap aşiretlerinden paralı asker istediğini belirterek şunları dile getiriyor:

"Rusya'nın bunun için özellikle Kuzey-Doğu Suriye'deki kimi Arap aşiretlerine odaklandı. Buradaki amaçlardan biri Libya'ya paralı asker göndermekse, bana göre asıl hedef, QSD'yi zayıflatmaya çalışmaktı."

'RUSYA KUZEY-DOĞU SURİYE'DE İSTEDİĞİ SONUCU ALAMADI'

Gazeteci Ferhat Şami de Rusya'nın Cizîrê bölgesinde Til Berak, Til Hemis ve rejimin elindeki bölgelerden Libya için paralı asker toplamaya çalıştığını ancak bu bölgelerden "istediği sonucu alamadığını" belirterek şu bilgileri veriyor:

"Fakat Deraa bölgesinde daha önce Suriye muhalefeti saflarında yer alan ancak varılan anlaşma ile tasfiye edilen silahlı gruplardan çok sayıda kişiyi, yine Lübnan sınırındaki Kalemûn bölgesi ile Şam kırsalından çok sayıda kişiyi Libya'ya gönderdikleri biliniyor."

SEZAR YASASI 'PARALI ASKERLİĞE' RAĞBETİ ARTTIRABİLİR

ABD'nin Suriye'ye karşı yürürlüğe koyduğu Sezar yasasının yaratacağı ekonomik kriz ve yoksullukla birlikte, Suriye'de her iki kanal yoluyla daha fazla kişinin "paralı asker" olabileceğini tahmin ediliyor.