Türkiye’de Ekim ayında en az 155 işçi hayatını kaybetti

İstanbul İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG) tarafından yayınlanan Ekim ayı iş cinayetleri raporuna göre, geçen ay en az 155 işçi yaşamını yitirdi. 10 ayda ise bu sayı 1.477’ye çıkıyor.

İSİG tarafından yapılan açıklamaya göre Ekim ayı raporunun yüzde 83’ü ulusal ve yerel basından; yüzde 17’si ise işçilerin mesai arkadaşları, aileleri, iş güvenliği uzmanları, işyeri hekimleri ve sendikalardan alınan bilgilere dayanarak hazırlandı.

İSİG, “Raporumuzda meslek hastalığı nedeniyle gerçekleşen iş cinayeti yok. Oysa ILO ve WHO verilerine göre 1 ‘iş kazası sonucu ölüm’ karşılığında yaklaşık 6 ‘meslek hastalığı sonucu ölüm’ olmaktadır” dedi.

Rapora Ekim ayı içerisinde en az 155 işçi hayatını kaybetti. Ölümlerin çoğunun tarım, inşaat, taşımacılık, ticaret , metal, madencilik, tekstil/deri, gıda ve konaklama, eğlence işkollarında gerçekleştiği belirtildi.

Raporda, “Bu ay tarımda ölenlerin en az yüzde 45’i ücretli, yüzde 55’i ise çiftçi. Bütün işkollarında ölümlerin ana gövdesini güvencesiz işçiler oluşturuyor: Mevsimlik, taşeron, yevmiyeli çalışanlar” vurgusu yapıldı.

İSİG, “Herkes belediyeleri tartışıyor ama işkolundaki ölümler gündeme gelmiyor. Ekim ayında dokuz belediye işçisi yaşamını yitirdi ve çoğu taşeron çalışıyordu” diye ekledi.

Rapora göre, ölümlerin çoğu sırasıyla trafik/servis kazası, yüksekten düşme, ezilme/göçük, kalp krizi, şiddet, elektrik çarpması, zehirlenme/boğulma ve intihardan kaynaklandı.

“İş cinayetlerinin nedenlerinden ilk üçü hiç değişmiyor” diyen İSİG, şunları ekledi: “Ancak ulaşıma, yüksekten düşmelere ve ezilmelere karşı önlem alınmıyor. Son dönemde kalp krizi, beyin kanaması nedenli ölümler sürekli artıyor ve iş cinayetleri nedeni olarak dördüncü sırada yer alıyor. Ancak bu konuya dair yeterince araştırma bile yapılmıyor. İşçilerin çalışma ve yaşam koşullarının bütünlüklü olarak ele alınması gerekiyor. Düşük bir maliyetle önlem alınabilecek elektrik çarpmaları patronların niyetinin bir göstergesi adeta. Son aylarda sürekli artan ve neredeyse her on işçinin birinin ölümünün sebebi olan elektrik çarpmaları 200-300 TL’lik bir maliyetle önlenebilirdi.”

İLK 10 AYDA 1.477 ÖLÜM

İSİG’in düzenli olarak yayınladığı aylık bilançolara bakıldığında yılın başından bu yana en az 1.477 işçinin hayatını kaybettiği görülüyor. Türkiye, iş cinayetlerinde dünyanın en kötü siciline sahip olan ülkeler arasında yer alıyor. Ekim ayına ilişkin veriler, ölümlerin önceki aylara göre önemli oranda arttığını gösteriyor. Eylül ayında 145, Ağustos’ta 148, Temmuz’da 163, Haziran’da 124 işçi ölümü gerçekleşti.

Yıllar bazında ele alındığında ölümlerin halen çok yüksek düzeyde olduğu görülüyor. 2018’in tümünde 1923 işçi, 2017’de 2006, 2016’da 1970, 2015’te 1730, 2014’te 1886 ve 2013 yılında 1235 işçi hayatını kaybetti.