Türkiye ve Kuzey Kürdistan'da Halepçe şehitleri anıldı

Türkiye ve Kuzey Kürdistan kentlerinde, Halepçe Katliamı'nda yaşamını yitirenler anıldı.

 Halepçe Katliamı'nda yaşamını yitirenler, katliamın yıl dönümünde birçok kentte anıldı. Van, Mersin, İstanbul, Amed ve İzmir'de yaşamını yitirenler anıldı, ulusal birlik çağrısı yapıldı.
 
VAN
 
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü, parti binası bahçesinde açıklama yaptı. HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileri eyleme katıldı.
 
HDP Van İl Örgütü yöneticilerinden Leyla Atsak, katliamların Kürt halkının kaderi olmadığını söyledi. Aksak, "Halepçe bir bütün olarak sessizliğe gömülmüştü. Kentin sessizliği acının çığlığına dönüşmüştü. Bu çığlık kapitalist modernitenin  ikiyüzlülüklerini, yalanlarını, zalimliklerini haykıran bir çığlıktı” dedi.
 
MERSİN
 
HDP Mersin İl Örgütü, çok sayıda kişinin katılımıyla parti binasında katliamın yıl dönümüne ilişkin açıklama yaptı. HDP Mersin İl Eşbaşkanı Mehmet Alış, Halepçe Katliamı'nın büyük bir insanlık suçu olduğunu vurguladı.
 
Alış, soykırım politikalarına en büyük cevabın Kürt ulusal birliğinden geçtiğini dile getirdi.  
 
İSTANBUL
 
İHD İstanbul Şubesi, katliamın yıl dönümü nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Binlerce kişinin etkilendiği Halepçe Katliamı’nın insanlık tarihinde bir “utanç sayfası” olarak anıldığının belirtildiği açıklamada, bugüne değin Irak, Irak Federe Kürdistan Bölge yönetimi, Norveç, İsveç ve İngiltere’nin yaklaşık 200 bin Kürdün katledildiği Enfal kapsamında işlenen suçların soykırım olduğunu kabul ettiği hatırlatıldı.
 
Açıklamada, Türkiye’ye de soykırımı tanıma çağrısında bulunuldu.
 
AMED
 
Amed Barosu, katliamının yıl dönümüne ilişkin baro adli yardım binasında basın toplantısı düzenledi. Açıklamanın Türkçesini Baro Başkanı Cihan Aydın, Kürtçesini ise Baro Dil Komisyonu Başkanı Eyüp Aydeniz okudu. Baro Başkanı Aydın, insanlığın bir bütün halinde yeni Halepçe'lerin yaşamaması için güçlü bir ses ve tavır ortaya koyması gerektiğini vurguladı. Aydın, Türkiye’deki siyasi partilere de bu katliamı jenosit olarak kabul etmeleri çağrısında bulundu.
 
Amed Emek ve Demokrasi Platformu da katliama ilişkin yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Ortadoğu coğrafyasında en kalabalık ve statüsüz yaşayan Kürt halkı uzun yıllardır trajik katliamlar yaşamaktadır. Bu katliamların tarihsel arka planları mevcuttur" diye kaydedildi.

İZMİR
 
İHD İzmir Şubesi ise katliamın yıl dönümü nedeniyle yazılı açıklama yaptı. “İnsanlığa karşı işlenen suçlarda zaman aşımı olmaz” denilen açıklamada, "Uçaklardan atılan elma kokulu kimyasal bir zehirle adeta soykırıma uğradılar Irak'ta, Halep'te yaşayan Kürtler. Hedeflerinde çocuklar vardı, geleceği hedeflemişlerdi… Halepçe’de 16 Mart 1988’de insanlık nefessiz bırakıldı, yakıldı. Hatırlamak, anmak, onurumuzdur. İnsanlık için onurdur" ifadelerine yer verildi.
 
Mezopotamya Adalet Gözlemevi Uluslararası Vakfı da yazılı açıklamayla katliamda yaşamını yitirenleri andı.