TÜİK Mayıs ayı işsizlik verilerini açıkladı, peki gerçek mi?
TÜİK Mayıs ayı işsizlik verilerini açıkladı, peki gerçek mi?
TÜİK Mayıs ayı işsizlik verilerini açıkladı, peki gerçek mi?
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs ayına ilişkin hane halkı işgücü istatistiklerini açıkladı. Buna göre işsizlik oranı, Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre 0,6 puanlık artış ile yüzde 8,8 oldu. İstihdam edilenlerin sayısı 2013 yılı Mayıs döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 848 bin kişi artarak 26 milyon 130 bin kişiye ulaştı.
Açıklanan verilere göre Türkiye genelinde işsiz sayısı 2013 yılı Mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 254 bin kişi artarak (0,6 puan) 2 milyon 526 bin kişiye yükseldi. İşsizlik oranı Nisan ayında yüzde 9,3 olarak gerçekleşmişti.
TÜİK geçen ayki verilerine göre ülke genelinde işsiz sayısı 2013 Mart döneminde geçen yılın aynı dönemine nispeten 186 bin kişi artmış ve 801 bin kişiye yükselmişti. İşsizlik oranı ise 0,2 puan artış ile yüzde 10,1 seviyesinde gerçekleşmişti.
Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 80 bin kişi azalırken, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı 928 bin kişi arttı. Kurumun geçen ayki verilerinde tarım dışı işsizlik oranı 0,2 puan artış ile yüzde 12,3, 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı ise 1,9 puan artış ile yüzde 19,3 oldu.
İstihdam edilenlerin sayısı 2013 yılı Mayıs döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 848 bin kişi artarak 26 milyon 130 bin kişiye ulaştı. TÜİK’e göre, istihdam edilenlerin yüzde 24’ü tarım, yüzde 19,3’ü sanayi, yüzde 7,1’i inşaat, yüzde 49,6'sı ise hizmetler sektöründe yer aldı.
Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında hizmet sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0,8 puan, sanayi sektörünün payı 0,5 puan artarken, tarım sektörünün payı 1,2 puan, inşaat sektörünün payı 0,1 puan azaldı.
İŞSİZLİK VERİLERİ GERÇEĞİ YANSITMIYOR!
Türkiye’de ekonomi istatistiklerinin gerçeği yansıtmadığı yönünde ciddi analizler var. Bağımsız araştırcılar, uzmanlar, sendikalar ve muhalif partileri kapsayan geniş bir kesim, gerçeklerin gizlendiği görüşünde. DİSK Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR) Nisan ortasında yaptığı bir açıklamada TÜİK verilerinin gerçek durumu yansıtmadığını söylemişti. DİSK-AR’a göre diğer kategorilerin de dahil edilmesiyle yapılan hesaplamada işsizlik oranı yüzde 21.25’e çıkıyor. DİSK-AR, Nisan ayı itibariyle gerçek işsizliği şöyle ifade etmişti: “Gizli işsiz olarak görülen eksik ve yetersiz istihdam edilenler de ilave edildiğinde genel işsizlik oranı yüzde 21.25, işsiz sayısı 6 milyon 304 bin düzeyinde.”
Ekim 2012’de ANF’ye bir mülakat veren BDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, şu çarpıcı değerlendirmede bulunuştu: “Reel durum farklıdır. Türkiye’de Avrupa gibi kayıt içi ekonomi çok güçlü değil. Türkiye çok büyük bir kayıt dışı ekonomiye sahip. Türkiye’de yapılan alışverişin, dönen paranın çok önemli bir kısmı kayıt dışıdır, devletin resmi kayıtlarının dışındadır. Devlet de bunu biliyor. Bu kayıt dışı ekonomi aslında devleti ayakta tutuyor. O nedenle açıklanan işsizlik rakamları, gayri safi milli hasıla, kişi başına düşen milli gelir, ihracat rakamları, ithalat rakamları, bütün bunlar aslında tam olarak gerçeği yansıtmıyor.”
Demirtaş, gerçek işsizliği şu örneklerle ifade ediyordu: “Biz biliyoruz ki, Muş’ta işsizlik yüzde 70 civarındadır, Hakkari’de yüzde 75, Diyarbakır’da yüzde 60 civarındadır. Adana’da reel işsizlik yüzde 70 ila 75 civarında, ki Adana Türkiye’de işsizliğin en yüksek olduğu ildir, göçlerden de kaynaklı. Dolayısıyla gerçekleri yansıtmıyor.”