Tuncel, Bakan Şahin'e kürtaj engelini sordu

Tuncel, Bakan Şahin'e kürtaj engelini sordu

BDP İstanbul Milletvekili Tuncel, 10 haftalık yasal süre içerisinde kürtaj olamayan bir kadının yaşadığı sorunları Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin'in gündemine taşıdı, "Kadınların kürtaj haklarını engelsiz bir şekilde kullanabilmelerini sağlamak için bir girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?" diye sordu.

Bakan Şahin'in yanıtlması istemiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi veren Tuncel, Çorum'da M.A. isimli gebe bir kadının 10 hafta yasal süre içerisinde kürtaj olmak için tüm hastaneleri dolaşmasına rağmen olumlu yanıt almadığı haberinin basına yansıdığını hatırlattı. M.A ve eşinin kürtaj olmak için başvurduğu Çorum Devlet Hastanesi'nden olumsuz yanıt alınca hastanenin "Hasta Hakları Birimi"ni aradığını bildiren Tuncel, şunları kaydetti: "Karşılarına çıkan kişi, hastanede indikasyon dışı hallerde kürtaj yapılamayacağını yinelemiştir. M.A, kürtaj hakkı olduğunu söyleyerek ısrar edince, 'O işi yapmadan önce düşünecektiniz' gibi bir yanıt almıştır. Görüştüğü pek çok hastane 'Çocukların yaşaması taraftarıyız' gibi bir söylemle yaklaşarak M.A'nın kürtaj hakkını kullanmasını engellemişlerdir. Kürtaj olmak isteyen kadın doktorlar tarafından üzerinde psikolojik baskı oluşturulduğunu, yasal hakkı olmasına rağmen kürtaj hakkını kullanamadığını belirtmiştir. Basına yansıyan 'üreme sağlığı yasa tasarısı'nda doktorlara kürtaj yapmama hakkı tanıma ya da kadını doğum yapmaya ikna etme gibi değişikliklerin olacağı kısmının fiiliyatta yürütüldüğü görülmektedir. Ancak kadınların kendi bedenleri üzerinde karar verme hakkının kesinlikle tartışılmaz olması, devlet hastaneleri tarafından ücretsiz ve herkesin erişebileceği bir hizmet olarak sunulmalıdır."

"Basına yansıyan bu olayda M.A. adlı kadının yasal kürtaj hakkı engellendiği için gerekli hastanelerle görüşülüp olay araştırılmış mıdır? Buna benzer Türkiye'de kaç vaka yaşanmıştır?" diye Bakan Şahin'e soran Tuncel, ayrıca şu sorulara da yanıt istedi:

"Basında üreme sağlığı yasa tasarısı olarak yer alan kürtaj ile ilgili düzenlemeleri içeren yasa tasarısıyla ilgili son durum nedir? Böyle bir yasa tasarısı neden daha önce Kadına yönelik şiddet yasasında olduğu gibi kadın örgütleriyle paylaşılmamaktadır?

Kadınların kürtaj haklarını engelsiz bir şekilde kullanabilmelerini sağlamak için bir girişimde bulunmayı düşünüyor musunuz?"