Tuncel, vicdani reddi sordu

Tuncel, vicdani reddi sordu

Vicdani retçi Erden'in tutuklanmasını Milli Savunma Bakanı'nın gündemine getiren BDP Milletvekili Sebahat Tuncel, "AİHM'nin 2006 yılında verdiği Türkiye ve 2011 yılında verdiği Ercep/Türkiye kararının gereği neden hala yerine getirilmedi?" diye sordu.

BDP İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel, tutuklanan vicdani retçi Onur Erdem ile ilgili Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Anayasa'nın "Herkes, vicdan hürriyetine sahiptir" şeklindeki 24. maddesi ile Türkiye'nin taraf olduğu sözleşmeleri hatırlatan Tuncel, "Vicdani ret, Anayasa'da düzenlenen vicdan özgürlüğü hakkının kullanımıdır" dedi.

Vicdani ret hakkını kullanan Onur Erden'in firar suçlamasıyla Kasımpaşa Askeri Cezaevi'nde tutulduğuna dikkat çeken Tuncel, şunları kaydetti: "Onur Erden, aynı vicdani ret iradesi sebebiyle daha önce de, 2 kez firar suçlamasıyla suçlanmış ve toplamda 20 ay hapis cezasına mahkûm edilmiştir. Kişinin sonu gelmez yargılama ve cezalara maruz bırakılması insanlık dışı ceza ve muamele yasağının ihlalidir."

Erden'in Gelibolu Askeri Cezaevi'nde işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını belirten Tuncel, Bakan Yılmaz'a "Anayasa'nın 90. maddesi gereği, Türkiye Devleti için de bağlayıcı olan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 9. maddesinin kapsamında olan vicdani ret hakkının yasal düzenlemesini ne zaman gündeme alacaksınız?" diye sordu.

BDP İstanbul Milletvekili Tuncel, ayrıca şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

"AİHM'nin 2006 yılında verdiği Türkiye ve 2011 yılında verdiği Ercep/Türkiye kararının gereği neden hala yerine getirilmedi?

Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde açılan vicdani ret davalarında sürekli mahkum olmakta ve para cezalarına çarptırılmaktadır. Türkiye, ihlallere ve tazminat ödeyerek konuyu kapanmış addetmeye ne kadar devam edecek?

Vicdani retçi olduğu için askerlik yapmak istememesine rağmen 2 kez firar suçlamasıyla suçlanmış ve toplamda 20 ay hapis cezasına mahkûm edilmiş ve 11 Temmuz 2013 de bir kez daha tutuklanmış ve muhtemelen aynı yargılamayla karşı karşıya kalacak olan Onur Erden'in, sonu gelmez yargılama ve cezalara maruz bırakılması, aynı suçtan defalarca cezalandırılması sonucunu doğuracağı ve bunun da bir hukuk ihlali olduğunu düşünüyor musunuz? Bu ve benzeri ihlalleri ortadan kaldırmak için ne yapacaksınız?

Onur Erden, Gelibolu Askeri Cezaevi'nde daha önce de hapis yatmış, işkence ve kötü muameleye maruz kalmıştır. Bu iddialar araştırılmış mıdır? Araştırmanın sonucu nedir? Bu konuda herhangi bir soruşturma yürütülmüş, sorumlular hakkında dava acilmiş midir?

Bütün bu hukuksuzluğa ve bunun sonucu olan hak ihlallerine bir son vermek için Onur Erden'in derhal serbest bırakılmasını düşünüyor musunuz? Bu konuda bir çalışmanız var mı? Varsa nedir? Yoksa neden?"