‘Türkiye basın özgürlüğü alanında kötü durumda’
‘Türkiye basın özgürlüğü alanında kötü durumda’
‘Türkiye basın özgürlüğü alanında kötü durumda’
İkinci Gazetecilere Özgürlük Kongresi’nde konuşan Uluslararası Gazeteciler Federasyonu Başkanı Jim Boumelha, Türkiye’nin basın özgürlüğü alanında dünyadaki en kötü durumdaki ülkelerden biri olduğunu söyledi. Gazetecilerin ortada herhangi bir delil yokken komplo teorileriyle ve "terör" suçlamalarıyla tutuklandığını vurgulayan Boumelha, "Gezi Parkı'nda polisin gazetecilere ve halka uyguladığı şiddet görünmez kılınmaya çalışıldı. Dünya gazetecileri olarak Türkiye'deki direnişin yanındayız" diye konuştu.
Gazetecilere Özgürlük Kongresi, Türkiyeli ve yabancı basın emekçilerinin konuşmaları ile devam ediyor. Tutuklu gazeteciler, basına dönük sansür politikaları ve polis saldırılarının gündemi oluşturduğu kongrede, tüm dünyadan gazeteciler dayanışma mesajlarını iletiyor.
Uluslararası PEN Başkan Yardımcısı Eugene Schoulgin, tutuklu gazetecilerin isimlerini tek tek sayarak, "Bütün bu insanlar bize otosansürle mücadelenin mümkün olduğunu gösterdi. Türkiye'deki bütün gazeteciler bu isimlerle gurur duymalıdır" dedi.
Norveç'te çok ünlü bir gazetenin Türkiye'de yaşanan hak ihlalleri ve polis baskısını yazdığı için kapatılmak üzere olduğunu kaydeden Schoulgin şunları söyledi: "Gezi Parkı direnişine katılan kişiler Türkiye'yi temsil ediyor. İnanıyorum ki bu ülkenin geleceğini de onlar belirleyecek."
Schoulgin'in konuşmasının ardından Dünya Basın Konseyleri Birliği'nin kongre için yayınladığı mesaj okundu. Mesajda, dünyadaki tüm gazetecilerin Türkiye'de basına dönük baskılar ve polis saldırıları konusunda beraber mücadele yürütmesi gerektiği belirtildi. Tüm dünyanın Gezi Parkı direnişini sansürlenmiş bir şekilde izlediği de belirtilen mesajda, “Bizim birliğimiz Türk hükümetini insan hakları stnadartları çerçevesinde hareket etmeye çağırmaktadır" dendi.
Kıbrıs Basın-Sen temsilcisi Benan Dağtaş ise Kıbrıslı gazeteciler olarak Türkiye'de yaşanan baskılara karşı dayanışma içinde olacaklarını belirtti. Türkiye'de gazetecilerin cesur davranarak Gezi direnişinde iyi bir sınav verdiğini belirten Dağtaş, "Gazeteciler işten de atılsa, tutuklansa da, öldürülse de mücadeleye devam edecektir" dedi.
Dağtaş'ın ardından söz alan Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ-FIJ) Başkanı Jim Boumelha, "Türkiye basın özgürlüğü alanında dünyadaki en kötü durumda olan ülkelerden biridir" dedi. Gazetecilerin ortada herhangi bir delil yokken komplo teorileriyle ve "terör" suçlamalarıyla tutuklandığını vurgulayan Boumelha, "Gezi Parkı'nda polisin gazetecilere ve halka uyguladığı şiddet görünmez kılınmaya çalışıldı. Dünya gazetecileri olarak Türkiye'deki direnişin yanındayız" diye konuştu.
Kongre tutuklu gazeteci yakınlarının ve işten atılan gazetecilerin konuşmaları ile devam ediyor.