Son Dakika: DEM Parti Heyeti İmralı’dan döndü

Türkiye; Kongo, Fiji ve Liberya’yla aynı ligde

Türkiye; Kongo, Fiji ve Liberya’yla aynı ligde

ABDli insan hakları kuruluşu Freedom House tarafından yayınlanan 2013 Basın Özgürlüğü Raporunda Türkiye 197 ülke arasında 120. sırayı Kongo, Fiji, Liberya, Makedonya ve Seyşeller ile paylaştı.

Freedom House’un 2013 raporunda Türkiye bir kez daha basın özgürlüğü alanında gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında en geri konumundaki ülkelerden biri oldu. Raporda Türkiye özgürlükler açısından bir sıra daha gerileyerek 197 ülke arasında 120. oldu.

Türkiye geçtiğimiz seneki raporda 119. sıradaydı.

Raporda Türkiye’de yurttaş özgürlüklerinin ciddi bir gerileme içinde olduğu belirtilirken ülkede özellikle Kürt aktivistlerin, gazetecilerin, sendika liderlerinin, öğrencilerin ve subayların, tutuklanıp yargılanmadan cezaevinde tutulması da raporda eleştirildi.

Raporda ayrıca Türkiye dünyada en çok cezaevinde gazetecinin tutulduğu ülke olarak öne çıktı. Bu konuda Türkiye’yi Çin ve İran izliyor.

DÜNYADA DA BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ GERİLEDİ

Dünya Basın Özgürlüğü günü arifesinde yayınlanan raporda dünyada 2012 yılında basın özgürlüğü alanında ciddi gerilemeler yaşandığı belirtildi. En ciddi gerileme ise Ortadoğu’da yaşandı.

Dünya üzerinde yaşayan her 6 kişiden sadece 1’inin özgür sayılabilecek basın organlarından haber alabildiğinin kaydedildiği raporda küresel alanda basın özgürlüğündeki gerilemenin büyük bir endişe kaynağı olduğu belirtildi. Freedom House’un başkanı David Kramer de raporun yayınlanması nedeniyle yaptığı açıklamada basın özgürlüğünün herhangi bir ülkenin demokratik gelişimi için hayati olduğunu kaydetti.

Rapora göre dünyada özgür basından haber alan kişilerin sayısı son 10 yılın en düşük seviyesine gerilerken bunun sorumlusu olarak otoriter rejimler, siyasi istikrarsızlık ve radikal grupların tehditleri olarak gösterildi.

197 ülke içinde 63 tanesi (%32) "özgür" olarak sınıflandırılırken, 70 ülke (%36) "kısmi özgür" ve 64 ülke (%32) "özgür olmayan ülke" olarak sınıflandırıldı.

Geçen yılki raporda ise bu sayı 66 ülke özgür, 72 kısmi özgür ve 59 özgür değil olarak sınıflandırılmıştı.

 

Freedom House'un raporunda, Suriye'de hükümetin, çatışmaların haberleştirilmesini zorla kısıtlamayı, devlet televizyonları yoluyla olaylar hakkında gerçek dışı bilgi vermeyi sürdürdüğü, gazetecilerin ve blogçuların, endişe ve güvensizlik ortamında çalıştıkları kaydedildi.

Raporda Suriye'de merkezi kontrolün ülkenin büyük kesiminde yitirilmesinin, vatandaş gazeteciliğine, yeni basın kuruluşlarının açılmasına ve otosansürde düşüşe olanak sağladığı bildirildi.

Çin ve Rusya'da, gözaltılar, mahkumiyetler, eleştirmenlere açılan davalar, basın kuruluşlarının kapatılması veya sansürlenmesi dahil geleneksel medya üzerindeki sıkı kontrolün sürdüğü dile getirilen raporda, dünya nüfusunun yüzde 14'ünden azının basın özgürlüğü olan, yüzde 43'ünün kısmi basın özgürlüğü bulunan, yüzde 43'ünün ise basın özgürlüğü bulunmayan ülkelerde yaşadığı belirtildi.

 

EN KÖTÜ ÜLKELER

Basın özgürlüğünün bulunmadığı ülkeler kategorisinde yer alan ve "kötünün kötüsü" olarak adlandırılan ülkelerin, Belarus, Küba, Ekvator Ginesi, Eritre, İran, Kuzey Kore, Türkmenistan ve Özbekistan olduğu kaydedildi.