'Türkiye seks suçluları için çekim merkezine dönüşebilir'

İsveç'te çocuk hakları örgütleri, Anayasa Mahkemesi'nin (AYM) 15 yaşından küçüklere her türlü tacizin cinsel istismar sayan hükmü iptal etmesine sert tepki gösterdi.

Örgütler Türkiye'nin seks suçluları için bir çekim merkezi olabileceği uyarısında bulundu.

AYM'nin 15 yaşından küçük çocuklara yönelik her türlü cinsel davranışı 8 ila 15 yıl hapis cezası verilmesini öngören Türk Ceza Kanunu'nun 103. maddesinin ilgili fıkrasını iptal etmesi İsveç medyasında geniş yer buldu.

Yazılı ve görsel medya AYM'nin kararını “Türkiye çocuklarla cinsel ilişkiye izin veriyor”, “Türkiye cinsel ilişki için yaş sınırını kaldırıyor” ve “12 yaşındakilerin cinsel ilişkiye girmeleri serbest bırakılıyor”  başlıklarıyla kamuoyuna duyururken, çocuk hakları örgütleri, Türkiye'yi altına imza attığı uluslararası sözleşmelere uymamakla suçladı.

TÜRKİYE ULUSLARARASI SÖZLEŞMELERİ İHLAL EDİYOR

Çocuklara karşı cinsel istismar ve sömürüye karşı mücadele eden ECPAT (Çocuk Fuhuşu, Çocuk Pornografisi ve Cinsel Amaçlı Çocuk Ticaretine Son” adlı çocuk örgütünün Basın Sekreteri Thomas Andersson, AYM'nin kararını tamamıyle saçma bulduğunu, kararın çocukların cinsel sömürüye uğrama risklerini artırdığını ve Türkiye'nin aralarında Birleşmiş Milletler Çocuk Sözleşmesi'nin de bulunduğu uluslararası sözleşmeleri ihlal ettiğini söylüyor.

Cinsel ilişkiye girme yaşının ülkeden ülkeye farklılıklar gösterdiğini hatırlatan Andersson, “Ama bunu 12 yaşına indirmek çocukların tehlikeye uğrama riskini arttırıyor. Bu, cinsel sömürüye karşı mücadelede yanlış bir yoldur”  diyor.

AYM'nin aldığı kararın bir dizi olumsuz sonuçlara yol açacağı uyarısında bulunan Andersson, çocukları cinsel olarak istismar etmek isteyen kişilerin ceza alma riskinin az olduğu ve çocukların yoksulluk içinde yaşadıkları ülkeleri tercih ettiklerini söylüyor.

İsveçli pedofillerin en fazla Güney Asya ülkelerini, özellikle de Kamboçya, Filipinler ve Doğu Avrupa'ya gittiklerini hatırlattıktan sonra “Çocukların onay vermeleri halinde cinsel ilişkiye girilmesinin yasallaşması çocukları cinsel olarak istismar etmek isteyen kişiler için Türkiye'yi bir çekim merkezi haline getirme riskini arttırır” şeklinde konuşuyor.

KARAR ÇOCUKLARI CİNSEL SÖMÜRÜYE AÇIK HALE GETİRİYOR

Kararın sadece çocukları pek çok biçimde cinsel sömürüye açık hale getireceğini, çocuk evliliklerinin yaygınlaşacağını ve tüm bunların çocukların haklarını koruyan ve güvence altına alan uluslararası sözleşmelere aykırı olduğunu söylüyor.

Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi'nin tüm üklere 18 yaşından küçük çocukları cinsel sömürüye karşı koruma yükümlülüğü getirdiğine dikkat çeken Andersson, çocukların onay vermesi durumunda cinsel ilişki kurmanının yasallaştırılmasının olanların sorumluluğunu çocuklara yıkma anlamına geldiğine de dikkat çekiyor.

Uluslararası baskılar sonucu, örneğin Avrupa Birliği'nin karşı çıkmasıyla bu yasanın iptal edilebileceği değerlendirmesinde bulunan Andersson, bunun sağlanması için İsveç'in önderlik yapacağını umduğunu söylüyor.

TÜM DÜNYANIN ÇOCUKLARA BAKIŞINA AYKIRI

Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Sekreteri Elisabeth Dahlin, AYM kararını büyük kaygı ve şaşkınlıkla karşıladıklarını, diğer Avrupa ülkelerindeki yasalardan tuhaf bir geri adım olduğunu söylüyor. “Tüm dünyanın çocuklara bakışına aykırı. Geriye, kadınların hiç bir şey söyleme haklarının olmadığı sisteme dönülüyor” diyen Dahlin, 12 yaşında evlendirilen bir kız çocuğunun okula düzenli gidemeyeceğini, kendine uygun bir yaşam kuramıyacağını ve o yaştaki çocukların vücutlarının doğum yapmaya elverişli olmadığını söylüyor.

Finlandiya Dış Politika Enstitüsü Türkiye Uzmanı Toni Alaranta ise, yasa hakkıda daha fazla bilgi edililinceye kadar karara kuşkuyla yaklaşılması gerektiği görüşünde. AYM ve tüm hukuk sisteminin karmaşa içinde bulunduğunu söyleyen Alaranta, Erdoğan'ın partisi AKP'nin destek verdiği kararın altıa karşı yedi oyla kabul edildiğini hatırlattıktan sonra “Değişiklik yapılıp yapılmayacağını bekleyip göreceğiz. AKP taraftalarından bu tip yasaların kabul edilmesi için bir talep olması mümkündür” diyor.

WALLSTRÖM: KARAR İPTAL EDİLSİN

Tüm bu tartışmalar sürerken İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström de, Twitter hesabında çocukların şiddet ve cinsel saldırılara karşı daha güçlü korunmaları gerektiğini söyledi  AYM kararının iptal edilmesini istedi. 

Yasa değişikliğinin 13 Ocak 2017 tarihinde yürürlüğe gireceği belirtiliyor.