Tutsak aileleri Şırnak cezaevindeki işkenceyi protesto etti

Şırnak T Tipi Cezaevi’ndeki tutsaklara yönelik saldırılara karşı bir protesto eylemi düzenleyen tutsak aileleri, cezaevlerinin işkencehaneye dönüştürüldüğünü belirtti.

Şırnak T Tipi Cezaevi’nde gardiyanların tutsaklara yönelik artan şiddeti ve işkencesine karşı tutsak aileleri tarafından bir eylemle protesto edildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak İl Örgütü’nde yapılan açıklamaya ailelere, partililer, Barış Anneleri Meclisi üyeleri, Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivistleri ve çok sayıda kişi katıldı.

HDP Merkez İlçe Eşbaşkanı Zeynep Salğucak, aileler adına yaptığı açıklamada gardiyan saldırılarında ağır yaralanan ve Şırnak Devlet Hastanesi’ne kaldırılan Mehmet Ali Çevik’in ameliyat için yoğun bakımda bekletildiğini ifade etti.

Salğucak, “Bu saldırı, 1980’li yıllardan bugüne devam eden işkencenin bir göstergesidir” dedi.

Salğucak, "Hapishanelere girişten itibaren çeşitli nedenlerle çıplak arama, kelepçeli muayene, ayakta tekmil ve sayım gibi uygulamalarla birlikte kaba dayak, her türden keyfi muamele ve keyfi disiplin cezaları, hücre cezaları, sürgün ve sevkler yakın tarihte görülmedik boyutlara ulaşmıştır" diye ekledi.

Cezaevlerindeki işkencehaneye dönüştürüldüğü tepkisinde bulunan Salğucak, "Tutsakları bir kez daha cezalandırılmaya çalışılıyorlar” diye belirtti.

Salğucak şöyle devam etti: “Ceza infaz memurları ve hapishane idarelerinin olumsuz ve hatta suç teşkil eden tutumlarının önüne geçmek için, etkili bir denetim mekanizması oluşturulmalı, sorumlular hakkında idari ve adli soruşturma yürütülerek cezasızlığın önüne geçilmelidir.”

"İnsanlık onurunu zedeleyen işkence, tümüyle ülke gündeminden kalkana ve bir daha insan haklarını zedeleyen işkence unsuru görünmeyecek hale gelene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” diyen Salğucak, şöyle noktaladı: “Hükümetin, emrindeki yönetici ve infaz koruma memurlarının insanlık dışı uygulamalarına, yıllardır sürdürdüğümüz demokrasi, hukuk ve insan hakları mücadelemizle cevap vereceğiz. Tüm demokratik kamuoyunu ve insan hakları örgütlerini, Şırnak T Tipi Cezaevi’nde sürdürülen işkenceye karşı duyarlılığa çağırıyoruz.”