Tutsaklar tedavi edilmiyor

Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde tecride karşı 90 gün yaptığı açlık grevinin ardından tedavi edilmeyen siyasi tutsak Abdülkadir Bozkurt’un sağlık durumu kötüleşiyor.

Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’ndeki siyasi tutsakların, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması amacıyla yaptıkları açlık grevini sonlandırdıkları 26 Mayıs’tan beri tedavi edilmedikleri ortaya çıktı. 

Tutsaklardan Abdülkadir Bozkurt’u ziyaret eden kardeşi Dilan Bozkurt, ANF’ye konuştu. Bozkurt, üç aylık açlık grevini sonlandıran ve tedavi edilmeyen ağabeyinin durumunun giderek kötüleştiğini aktardı. Ağabeyinin 1 Mart’ta başladığı açlık grevinin 70. gününden itibaren sağlık durumunun ağırlaşmaya başladığını kaydeden Bozkurt, “Kan kusmaya başlamıştı. 90. günde ise bilincini kaybetmişti. Cezaevi idaresi tarafından hastaneye kaldırıldığında 5 saat boyunca bilinci yerinde değildi. Kendine geldiğinde de tedaviyi kabul etmediği için cezaevine geri getirildi” dedi. 

HASTANEYE GÖTÜRÜLMEDİ

Açlık grevinden sonra ise ağabeyinin hastaneye hiç götürülmediğine ve herhangi bir tedavi görmediğine dikkat çeken Bozkurt, “Ağabeyimi son gördüğümde gözleri kan çanağına dönmüştü ve konuşurken nefes almakta zorlanıyordu. Zayıflamış ve halsizdi; çok kötü durumdaydı. Getirilen yemekleri yemediklerini, hastaneye kaldırılmadıklarını söyledi. Ortak alana çıkmalarının da yasaklandığını ve hiçbir haklarını kullanamadıklarını aktardı” şeklinde konuştu.

HİÇBİRİ TEDAVİ EDİLMEDİ

Sadece ağabeyinin değil, Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Cezaevi’nde açlık grevini sonlandıran hiçbir siyasi tutsağın tedavi edilmediğini dile getiren Bozkurt, bu eziyetin derhal sonlandırılmasını, ağabeyinin ve tüm siyasi tutsakların tedavi edilmesini istedi. Bozkurt, son olarak şunları söyledi: “Şu anda iç organları ne durumda; bir hasar var mı, yok mu bilmiyoruz ve çok endişeleniyoruz. Kaldı ki bilincini kaybettiği ve hastaneye götürüldüğü açlık grevi döneminde doktor mutlaka muayene olması gerektiğini söylemiş. O süreçte kendi muayene edilmeyi kabul etmedi ama bugün de cezaevi idaresi tarafından tedavi olması engelleniyor.”