Tutuklu vekil Aktaş, üniversitelerin denklik sorununu Meclis'e taşıdı
Tutuklu vekil Aktaş, üniversitelerin denklik sorununu Meclis'e taşıdı
Tutuklu vekil Aktaş, üniversitelerin denklik sorununu Meclis'e taşıdı
Tutuklu bulunan Van Milletvekili Kemal Aktaş, Meclis'e sunduğu bir soru önergesinde denklik işlemelerinden dolayı sıkıntı yaşayan öğrencilerin durumuna dikkat çekti. Aktaş, Bulgaristan, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan ve Kazakistan gibi ülkelerdeki üniversitelerin Türkiye'deki denklik şartlarını sordu.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'nın yanıtlaması için Meclis'e verilen önergede, öğrencilerin denklik işlemeleri nedeniyle yaşadığı sorunları gündeme getirildi.
Tutuklu vekil Kemal Aktaş, önergesinde şunları ifade etti: "Bilindiği üzere yurtdışındaki üniversitelerde okuyup mezun olduktan sonra ülkeye dönüp, mevcut diplomasıyla çalışabilmek için yapılması gereken işlemlerin başında denklik işlemleri gelmektedir. Başta Bulgaristan, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan ve Kazakistan olmak üzere diğer birçok ülkenin eğitim kurumlarından mezun olan Türkiye vatandaşlarının yapmaları gereken bu işlemler ülkelere, eğitim kurumlarına vb diğer bazı hususlara göre farklılıklar arz etmektedir. Bu durum da, yaşanan sorunların başka bir boyutunu teşkil etmektedir.
Belirtilen okullardan mezun olan kişilerin Türkiye’ye döndükten sonra yaşadıkları ‘denklik’ sıkıntısı had safhaya varmıştır. Bu okullardan mezun olanlar, mezun oldukları okulun denkliğe sahip olmadığını bazen ülkeye döndükten, hatta iş başvurusu yaptıkları sırada öğrenmektedirler. Bununla birlikte yurt dışındaki üniversitelerde gördükleri bazı dersleri Türkiye üniversitelerinde kabul edilmemekte, yine denklik başvurularına verilen cevaplar çok gecikmekte bu nedenle yaptıkları iş başvurularında büyük mağduriyet yaşamaktadırlar.
Yukarıda sayılan ülkelere, eğitim görmek amacıyla giden Türkiye vatandaşlarının sayısındaki artış, konuyu ülke genelinde yaşanan önemli bir soruna dönüştürmüştür. Bu anlamda gerek Türkiye’deki gerekse yurtdışındaki bu eğitim kurumlarının kalitesi, yurtdışında eğitim gören yurttaşların sorunlarının hem daha iyi anlaşılması hem de bu sorunların aşılması bakımından da önem arz etmektedir."
Vekil Aktaş, şu soruları yöneltti:
-2002-2013 yılları arasında Bulgaristan, Azerbaycan, Kırgızistan, Özbekistan ve Kazakistan ülkelerindeki üniversitelerde okumak amacıyla giden öğrenci sayısı kaçtır?
-Bu ülkelere giden öğrencilerin orada yaşadıkları sıkıntılar ile ülkeye döndükten sonra karşılaştıkları sorunların araştırıldığı herhangi bir platform, çalışma, rapor vb söz konusu olmuş mudur?
-Bu ülkelerdeki üniversitelerin Türkiye’deki denklik şartları nedir? Bu denklik kararları hangi kriterlere göre verilmektedir? Bu kararları vermeye yetkili kurul hangisidir?
-Yabancı üniversitelerden mezun olanların yaptığı başvurular üzerine verilen cevaplar ne kadar süre almaktadır?
-Denklik başvurusuna verilen cevaplardaki bu gecikmelerin sebepleri nelerdir?Bu gecikmelerin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirler var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?