Tutuklu vekil Irmak 'psikolojisi bozulan' askerleri Meclis'e taşıdı
Tutuklu vekil Irmak 'psikolojisi bozulan' askerleri Meclis'e taşıdı
Tutuklu vekil Irmak 'psikolojisi bozulan' askerleri Meclis'e taşıdı
Tutuklu bulunan BDP Şırnak Milletvekili Selma Irmak, 30 yıldır süren savaşın askerlerde yarattığı "ruhsal ve psikolojik tahribatları" Türk Meclisi'nin gündemine taşıdı. Baluken,1990-2013 yılları arasında GATA’da psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle tedavi altına alınan asker sayısını sordu.
BDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, tutuklu vekil Selma Irmak'ın talebi doğrultusunda Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz'ın yanıtlaması için bir soru önergesi verdi. Irmak, önergesinde yaklaşık 30 yıldır süren çatışma halini hatırlatarak, bunun sonucunda oluşan ruhsal ve psikolojik tahribatlara dikkat çekti.
Önergede şunlar ifade edildi: "Türkiye’nin her yerine yayılan ve yaklaşık 30 yıldır devam eden çatışma hali, beraberinde büyük acılar da getirmiştir. Bu sürmekte olan savaş hali bir yandan on binlerce insanın hayatını kaybetmesine, yaralanmasına, milyonlarca insanın doğdukları toprakları terk etmesine yol açarken öte yandan insan benliği ve ruhsal hayatı üzerinde telafi edilemez tahribatlara yol açmıştır.
Kuşkusuz bu ruhsal ve psikolojik tahribatlar çatışma bölgesine gönderilerek, kendisinden savaşması beklenen askerler üzerinde de mevcut olmuştur. Bir yandan tercih etmedikleri bir savaşın içine itilirken, diğer yandan kendi milletinden olanlarla veya vatandaşı olduğu devletin vatandaşlarıyla savaşması beklenen askerler çoğu zaman bu savaşın manevi yükü altında ezilmişlerdir ve hala ezilmeye devam edilmektedir. Yakın zamanda TBMM İnsan Hakları İnceleme Komisyonu ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin çalışmaları, devam eden yargılamalarda ortaya çıkan gerçekler ve emekli askerler ile itirafçıların ifadeleri çatışma esnasında askerlerin eliyle yürütülen faili meçhul cinayetleri, işkence ve insanlık dışı muameleleri, köy boşaltmaları esnasında vatandaşlara yapılan haksız muameleleri açığa çıkarmıştır.
Burada sözü edilen uygulamaların yanında basın yayın organlarının birçoğunda askerler tarafından kulakları, burunları kesilen, organları üzerinde büyük fiziki tahribatlar yaratılan gerilla cesetlerinin fotoğrafları yayınlanmıştır. İnfaz edilen gerillalar, kulaklarından tesbih yapılan gerillalar aradan geçen yıllara rağmen faillerinin hafızalarında silinmeyecek yerler edinmişlerdir.
Tüm bunlar neticesinde askerler psikolojik sıkıntılarla karşılaşmakta, ruhsal bunalımlar neticesinde tedavi görmektedirler. Nitekim askerlik süresinden sonra intihar ederek hayatına son verenlerin durumu söz konusu sıkıntıların vardığı boyutları gözler önüne sermektedir. Burada sözü edilen nedenler neticesinde GATA bünyesinde 1990’lı yıllarda bir rehabilitasyon merkezi kurulduğu öğrenilmiştir. Bunun ötesinde askerlikle ilgili sıkıntılar nedeniyle birçok askerin GATA’da tedavi altına alındığı bilinmektedir. Ayrıca GATA’ya bağlı olarak çalışan 7/24 hizmet sunan Psikolojik Danışma ve Destek Hattının varlığı bilinmektedir."
Irmak, Bakan İsmet Yılmaz'a şu soruları yöneltti:
-1990-2013 yılları arasında GATA’da psikolojik rahatsızlıklar nedeniyle tedavi altına alınan asker sayısı yıllara göre kaçtır?
-Bu kişilerde görülen başlıca rahatsızlıklar nelerdir?
-Kaç kişi psikolojik rahatsızlıklarından dolayı terhis edilmiştir?
-1990-2013 yılları arasında, psikolojik sıkıntıları nedeniyle tedavi altına alınan askerlerin kaçında Post Travmatik Stres Bozukluğu semptomları vardır?
-199O-2013 yılları arasında GATA’da ruhsal sıkıntıları nedeniyle tedavi altına alınan askerlerden kaçı Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde görev yapmıştır?