Urfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nde şüpheli ölüm

Amed’de cezaevinde bir tutsağın katledilmesi ardından bu kez Urfa E Tipi Kapalı Cezaevi'nden Mehmet Yılmaz isimli adli tutuklunun cenazesi çıktı.

Urfa merkez Eyyübiye ilçesinde bulunan E Tipi Kapalı Cezaevi'nde 25 yaşındaki adli tutuklu Mehmet Yılmaz, şüpheli bir şekilde hayatını kaybetti.

Cezaevi yetkililer, Yılmaz’ın 24 Temmuz günü banyoda yalnızken intihar ettiğini öne sürdü.

Yılmaz’ın cenazesi olay yerinde yapılan incelemelerin ardından Urfa Adli Tıp Kurumu (ATK) Müdürlüğü morguna kaldırıldı.

Benzeri görülmemiş hak ihlallerinin yaşandığı Türk cezaevlerinde son yıllarda çok sayıda tutsak hayatını kaybetti. Aileler ve insan hakları örgütleri, tutsakların çoğunun ya infaz edildiği ya da baskı, işkence ve tehditlerle intihara sürüklendiği tepkisinde bulunuyor.

Son bir hafta içerisinde cezaevlerinden en az iki tutsağın cenazesi çıktı. 25 yaşındaki Kadri Ekici, 21 Temmuz günü tutulduğu hücrede hayatını kaybetmişti. Cezaevi yönetimi intihar ettiğini ileri sürdü. Ailesi, tutsağın şiddet ve tehdide maruz kaldığını, infaz edildiğini belirtiyor.

Ekici, “devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü” bozma suçlamasıyla Diyarbakır 2 No'lu Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’nda tutsak edilmişti.

İKİ YILDA 20’YE YAKIN ‘ŞÜPHELİ’ ÖLÜM

İnsan Hakları Derneği’ne göre 2021 yılı ile 2022 yılları arasında Türk cezaevlerinde toplam 87 tutuklu-hükümlünün yaşamını yitirdi. İHD  bunların 17’sinin “şüpheli ölüm” olduğunu açıkladı.