Van'a mülteci akını sürüyor

Van’da 100’e yakın göçmen ve mültecinin yaşamına mal olan tekne faciası ardından sabah saatlerinde yüzlerce mülteci daha kente ulaştı. HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, hükümeti mültecilere ilişkin yasal düzenleme yapmaya çağırdı.

Van Gölü’nde 27 Haziran’da batan teknede yer alan mültecileri arama çalışmaları devam ediyor. Şimdiye kadar sadece 16 kişinin cenazesine ulaşıldı.

Batan teknenin AKP Gevaş İlçe Başkanına ait olduğunun ortaya çıkmasına rağmen herhangi bir inceleme başlatılmadı.

Dramın ardından İran sınırından Van’a mülteci girişleri devam ediyor. Sabah saatlerinde yüzlerce mülteci daha bölgeye giriş yaptı.

Bu duruma ilişkin bilgi veren HDP Van Milletvekili Murat Sarısaç, “Sınırdaki insan kaçakçıları şebekelerinin kucağına düşüyorlar. Bu şekilde ölmelerinin sebebi Türkiye'de bir hukuki statülerinin olmaması. Burada geldiklerinde kolluk güçlerine yakalanmamak için insan kaçakçılığı yapan kişilerin istismarı ile katliamlara maruz kalıyorlar” dedi.

Sarısaç, “Van Gölü'nde bugün yüze yakın mülteciden söz ediyoruz, daha önce karlar eridiğinde donmuş cenazelerle karşılaştık. Her yıl böyle bir çok Mülteci trajedisi ile karşı karşıya kalıyoruz. Türkiye ye gelen mülteciler ne şekilde olursa olsun iade ediliyor. İran’dan benzin protestoları sırasında idam cezası almış ve Türkiye'ye sığınmış iki kişi iade edildi” diye belirtti.

Batan teknenin AKP Gevaş İlçe Başkanı ait olmasını da değerlendiren Sarısaç, “AKP’lilerin her yerde hükümet gücüyle her türlü yolsuzluğu, usulsüzlüğü yaptığını biliyoruz. Bir cezalandırma yok, cezasızlık var. Her AKP’li dokunulmazdır ve sınırsız bir nüfuza sahiptir. Artık şaşırmıyoruz” şeklinde konuştu.