Van Aartsen: Halepçe'de yaşananlar insanlık tarihinin bir ayıbıdır
Van Aartsen: Halepçe'de yaşananlar insanlık tarihinin bir ayıbıdır
Van Aartsen: Halepçe'de yaşananlar insanlık tarihinin bir ayıbıdır
Hollanda’nın Lahey kentinde, 25. Yıldönümünde Halepçe katliamında yaşamını yitirenler düzenlene bir törenle anıldı. Aralarında milletvekili Harry Van Bommel, Irak Başkonsolosu H.E. Saiid’in de bulunduğu 300’den fazla kişinin katıldığı törende konuşan Lahey Belediye Başkanı J. Van Aartsen, kentte bu yıl sonunda Halepçe anıtının dikileceğini söyledi.
Halepçe Anma Komitesi tarafından organize edilen, Halepçe Katliamının 25. Yıl dönümü vesilesiyle gerçekleştirilen töreni, saat 13.30’da Kimyasal Silahların Yasaklanması örgütü (OPCW) binası bahçesinde yapıldı. 300’den fazla Kürdistanlının hazır bulunduğu anma törenine konuşmacı olarak, Lahey Belediye Başkanı J. Van Aartsen, Irak Başkonsolosu H.E. Saaid, Sosyalist Parti (SP) Milletvekili Harry van Bommel, OPCW sözcüsü Malik A. Ellahi, yazar Ciwan Omer Resul, Halepçe Anma Komitesi adına Ferdows Kazemi ve Halepçe katliamı mağdurlarından Lana Ali Agawais katıldı.
Anma töreni, Kürt iş adamı Bakir Lashkari’nin yaptığı kısa konuşma ardından Halepçe katliamında yaşamını yitirenler için yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.
‘HALEPÇE’DE YAŞANANLAR İNSANLIK TARİHİNİN BİR AYIBIDIR’
Ardından Lahey Belediye Başkanı J. Van Aartsen bir konuşma yaptı. Van Aartsen, 25 yıl önce Halepçe’de yaşananları ‘insanlık tarihinin bir ayıbı’ olarak nitelendirdi. Birleşmiş Milletler Kimyasal Silahlar Sözleşmesine dikkat çeken van Aartsen, buna rağmen ne yazıkki günümüzde hala soykırımların yaşandığını söyledi.
‘DİĞER SORUMLULARDA YARGILANMALI’
Halepçe soykırımında rolü olan Hollandalı silah tüccarının (Van Aanrat) insanlığa karşı suçtan yargılanarak ceza aldığını hatırlatan Van Aartsen, soykırımda rolü olan diğer iş adamı ve aktörlerin de yargılanması gerektiğini kaydetti. Van Aartsen, yaklaşık bir yıl önce Lahey’de yaşayan Kürdistanlıların başlatmış olduğu imza kampanyası sonucunda Belediye Meclisi’nin Halepçe soykırımında yaşamını yitirenler için bir anıt dikilmesine onay verdiğini hatırlatarak, anıtın bu yıl sonunda OPCW’nin bahçesine dikileceğini söyledi.
‘ENFAL’IN ASIL AMACI KÜRTLERİN KÖKÜNÜ KURUTMAYDI’
Sosyalist Parti (SP) Milletvekili Harry Van Bommel ise yaptığı konuşmada, dün OPCW’de Halepçe için düzenlenen bir anmaya katıldığını belirterek, anmada Enfal operasyonu sonucu yaşamını yitiren 182 bin can için 182 saniye saygı duruşunda bulunduklarını aktardı.
Enfal’ın asıl amacının ‘Kürt ırkının kökünü kurutma’ olduğunu söyleyen Van Bommel, bir daha bu tür faciaların yaşanmaması için insanlığın üç şey yapması gerektiğini belirtti. Van Bommel, ,lk olarak, tarihi öğrenme ve unutmamak için soykırımın anılması gerektiğini söyledi. Ikincisi, “Soykırımların bir daha yaşanmaması için siyasal olarak devletler tarafından tanınmalıdır” diyen Van Bommel, bu anlamda Hollanda devletinin Halepçe’de yaşananları soykırım olarak tanıması gerektiğini kaydetti.
Kısa bir süre önce Hollanda ve Avrupa Birliğini’nin Halepçe’de yaşananları soykırım olarak tanıması için bir imza kampanyası başlatıldığını hatırlatan Van Bommel, şahsının ve partisinin bunun için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini söyledi.
İngiltere’nin Halepçe soykırımını tanımasını cesur bir adım olarak nitelendiren Van Bommel, benzer bir inisiyatifin Canada’da da yürütüldüğünü aktardı. Konuşmasının sonunda, soykırımların yaşanmaması için siyasi ve hukuki alanlarda tanınması gerektiğine işaret ederek, Halepçe için bu tanınmanın 25 yıl sonra, çok geç olarak geldiğini belirten Van Bommel konuşmasını, “Yinede bunun bir tarihi bir an olarak görüyorum” diyerek sonuçlandırdı.
‘HALEPÇE İRAK TARİHİNİN EN KARA LEKESİDİR’
Ardından söz alan Irak Başkonsolosu H.E. Saaid, Halepçe’de yaşamını yitirenler için Allahtan rahmet dileyerek Halepçe’de yaşananların Irak tarihinin en kara lekesi olduğunu söyledi. Kimsayal ve kitle imha silahlarına karşı olduklarını belirten Saaid, bir daha bu tür vahşetlerin yaşanmaması için ellerinden geleni yapacaklarını sözlerine ekledi.
‘HALEPÇE ŞEHİTLERİ BİRER KAHRAMANDIRLAR’
Halepçe Anma Komitesi adına Ferdows Kazemi ise yaptığı konuşmada, Milletvekili Van Bommel’in bir yıl önce kendisini araması ardından Lahey’de halepçe şehitleri için bir anıtın dikilmesi için imza kampanyası başlattıklarını söyledi. Anıtın dikilmesinin kabulu haberini duyduğunda çok duygulandığını aktaran Kazemi, o anda aklına gelen Halepçe şehitleri için yazılmış şiiri okudu. Şiirde geçtiği gibi Halepçe şehitlerinin birer kahraman olduklarını söyleyen Kazemi, anıtın dikilmesi için çaba gösterenlere teşşekkür etti.
'ELMA KOKUSU GELİYORDU..'
Halepçe mağdurlarından Lana Ali Agawais ise, 12 yaşında karşılaştığı vahşet ile ardından yaşadıklarını anlattı. Saldırıda birçok aile ferdini yitiren Agawais, saldırı ardından İran sınırına doğru kaçarken yolda cesetlerle karşılaştıklarını ifade etti. Kimyasal sihallar atıldığında elma kokusuna benzer bir koku aldıklarını belirten Agawais, yıllar sonra tıp okurken bunun nedenini öğrendiğini söyledi. Agawais’in konuşması sırasında bazı katılımcıların gözyaşlarına hakim olamadıkları görüldü.
Konuşmalar ardından Halepçe Anma Komitesi tarafından, Van Aartsen, Ellahi ve Van Bommel’a Halepçe rozeti takıldı. Anma saat 15:00 da son buldu.