Van'da Demokrasi Nöbeti: AKP artık meşru değil

Van'daki Demokrasi Nöbeti 1. ayını doldurdu. Eylemde konuşan HDP Milletvekili Tülay Hatimoğulları, AKP'nin artık meşru olmadığını belirterek, annelere birlik çağrısı yaptı.

Kayyum gasplarına karşı Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından Van'da düzenlenen Demokrasi Nöbeti 1. ayını geride bıraktı. HDP İpekyolu ilçe binası önünde devam eden eyleme belediye eşbaşakanları, milletvekilleri, Barış Anneleri, HDP'liler, TJA'lılar ve çok sayıda kişi katıldı. "Kayyum idaresi değil halk iradesi" yazılı pankart açılan nöbette, HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları konuştu.

'AKP MEŞRULUĞUNU KAYBETTİ'

AKP ve MHP iktidarının, seçimleri yok saydığı için meşruluğunu kaybettiğine dikkati çeken Hatimoğulları, “Yerel seçimlerde özellikle İstanbul da 13 binlik yenilgiyi kabul etmeyip, 800 binlik yenilgiyi tadan bu iktidar, nasıl İstanbul’da YSK darbesini harekete geçirdiyse, Van, Amed ve Mardin’de atanmış kayyumlar da aynı anlamı taşımaktadır. Bugün İstanbul, Ankara, Mersin Adana'ya da kayyum atamayı hedefliyorlar. Bununla ilgili halkın kamuoyunun tansiyonunu ölçüyorlar” dedi.

‘TEPKİLER ASIL ADRESİNE DÖNMELİ'

AKP’nin kayyum atamaları ile iktidarını perçinleştirdiğini ifade eden Hatimoğulları, “Tarihte örnekleri yaşanmış; Vietnam işgalini Amerikalı Barış Anneleri durdurmuşlardır. Asker annesinin ve gerilla annesinin fark etmeksizin hep birlikte barışın anahtarını bulup bu iktidarın önüne en açık bir biçimde koyalım. Bizler istiyoruz ki bu tepkiler asıl adresine yani hükümete dönmelidir. Barışın muhatabı savaşan güçlerdir. Masaya oturması ve diyalog kurması gereken de bu güçlerdir. Barış böyle büyüyecektir bu topraklarda” diye konuştu.

Hatimoğulları, Meclis açık olduğu dönemde asker ailelerinin Meclis’te grubu bulunan bütün partileri tek tek ziyarete ettiğini ve annelerin çocuklarına kavuşması için HDP’nin sorumluluk üstlendiğini hatırlattı. Hatimoğulları, AKP'nin PKK'nin elindeki askerleri kurtarma gibi bir derdinin olmadığını söyledi.

Hatimoğulları, annelere, "Gelin, savaşa karşı beyaz tülbentlerimizi birleştirelim" diye seslendi.

Oturma eylemi sonrası Matem ayı vesilesiyle aşure dağıtıldı.