Van'da dört gazetecinin tutukluluğuna itiraz edildi

Van'da 9 Ekim'de tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabirleri Adnan Bilen ve Cemil Uğur ile Jinnews Muhabiri Şehriban Abi ve gazeteci Nazan Sala'nın tutukluluğuna itiraz edildi.

Gazetecilerin hedef alındığı operasyon, helikopterden atılan iki köylünün haber yapılması ardından gerçekleşmişti.

Van'ın Çatak ilçesinde operasyona çıkan askerler, 11 Eylül'de Osman Şiban ve Servet Turgut'u alıkoymuştu. İşkence gören ve helikopterden atılan köylülerden Turgut, hayatını kaybetmişti.

Bu vahşeti belgeleri ile ortaya koyan gazeteciler Adnan Bilen, Cemil Uğur, Şehbiran Abi ve Nazan Sala, 9 Ekim'de “devlet aleyhine toplumsal haberleri yapmak” suçlamasıyla tutuklanmıştı.

Gazetecilerin avukatları, tutuklamaya karşı itirazda bulundu. Sunulan itiraz dilekçesinde “örgüt üyeliği” iddiasına ait herhangi somut bir delilin olmadığı kaydedildi.

Dilekçede ayrıca telefon görüşmeleri ve delil olarak alınan notların gazetecilik faaliyeti kapsamında olduğunun altı çizilirken şunlar ifade edildi:

“Gazeteciler hakkında verilen tutuklanma kararına itirazımız ile yapılacak incelemenin, bizimde savunma makamı olarak katılacağımız duruşmalı ortamda ele alınıp, neticede itirazımızın kabulü ile tutukluluk kararının kaldırılarak, müvekkillerimizin tahliyesine karar verilmesini talep ederiz."