Van’da uyuşturucu kullanımını devlet teşvik ediyor

Van’da son dönemlerde gençler arasında uyuşturucu kullanımı artmaya başladı. Devlet görevlerinin de içinde bulunduğu uyuşturucu satıcıları, özellikle deprem konutlarının bulunduğu mahallelerde uyuşturucu satıyor.

Nüfusu 1 milyon 500 bine yakın olan Van, 22 yaş ortalaması ile genç bir nüfusa sahip ve gençlerin yüzde 85’i ise işsiz. Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz, yoksulluk, işsizlik, gelecek kaygısı, umutsuzluk gençleri madde kullanımına yönlendiriyor.

Resmi makamların verilerine göre, kentte yaklaşık 15 bin  madde bağımlısı bulunuyor ve bu rakam her geçen gün artıyor. Ama gerçek rakamlar bunun çok üstünde. Kent genelinde bu uyuşturucu gibi madde bağımlı sayısının 30 binin üstünde olduğu belirtiliyor.

DEVLET GÖZ YUMUYOR

Madde kullanımın artmasının bir diğeri nedeni ise devlet güçlerinin etkisi. Özellikle Van ve çevre illerinde hemem hemen her köyde, mahallede ve kent merkezlerinde onlarca asker ve polis karakolu bulunuyor. Asker ve polis gücünün yoğun olarak bulunduğu Van’da uyuşturucu satıcılığı ve kullanımı giderek artıyor. Bunun tek nedeni ise devlet güçlerinin uyuşturucu satışına gençleri teşvik etmesi ya da göz yumması. Bugün Van’da uyuşturucu satıcıları ile bazı devlet güçleri ortak şekilde madde satıcılığı yapıyor. Bu güçler özellikle gençleri hedef alıyor.

YURTSEVER VE YOKSUL MAHALLELER HEDEF ALINIYOR

Van’da uyuşturucu satıcılığı kullanımın arttığı bir yerler ise yoksul ilçeler ve mahalleler. Çaldıran, Başkale ilçelerinde uyuşturucu kullanımı giderek artarken, Erciş ilçesinde deprem konutlarının bulunduğu mahalleler ile özellikle yurtsever bir mahaller olarak bilinen Yeşilova (Suli) mahallesinde gençler arasında uyuşturucu kullanımı giderek artıyor. Yine Van merkez ve mahalleri ile deprem konutlarının bulunduğu yerlerde uyuşturucu kullanımının artığı da biliniyor. Özellikle sokak ve mahallerde uyuşturucu satışı açık şekilde yapılırken, devlet güçlerinin ise aleni şekilde gençlere uyuşturucu madde satılmasına sessiz kalıyor.

AİLELER ENDİŞELİ

Özellikle deprem konutlarında ve yoksul ve yurtsever mahallelerde oturan aileler ise endişeli. Aileler, özellikle akşam ve gece saatlerinde sokak aralarında açık şekilde gençlerin uyuşturucu madde satın aldıklarını ve kullandıklarını söylüyor. Bu durumu tüm mahalleli bildiğini, devletin bilmemesinin ise mümkün olmadığını söyleyen aileler, devletin gençlere uyuşturucu satışı yapılmasında göz yumulduğunu söyledi.

Van’da son olarak İpekyolu ilçesinde 5 Ocak 2022 tarihinde, bir otelde yüksek dozda uyuşturucu kullanan 2 genç yaşamını yitirmişti.