Van İl Genel Meclisi Yedi Kilise'de incelemelerde bulundu

Van İl Genel Meclisi Yedi Kilise'de incelemelerde bulundu

Van İl Genel Meclisi, bakımsızlıktan çatısı çöken, 2011 yılında meydana gelen depremlerin de etkisi ile ön tarafındaki kubbelerin de çökmesiyle harabeye dönenen Yedi Kilise’nin durumunu ele alacak. Yedi Kilise’nin durumu, Van İl Genel Meclisi’nin Ağustos ayında yapacağı toplantıda gündeme gelecek.

Van'ın Yukarı Bakraçlı Köyü'nde görkemli mimarisiyle Akdamar Kilisesi’ni andıran kilisenin içinde bulunduğu durum içler acısı. 8’nci ve 11’inci yüzyıllar arasında inşa edilen Yedi Kilise günümüzde harap durumda. Kilisenin ayakta kalan kısmını Aspurakan Kralı Senekerim-Hovhannes 1003-1021 tarihleri arasında inşa ettirdi. Kiliseyi her yıl binlerce turist ziyaret ediyor.

'KİLİSE BİR BEKÇİYE EMANET'

Köyde bir bekçiye teslim edilen ve kaderiyle yüz yüze bırakılan kilise için Van İl Genel Meclisi harekete geçti. BDP'li İl Genel Meclisi Çevre Komisyonu Başkanı Ali Kalçık, Yedi Kilise’yi ziyaret ederek incelemelerde bulundu. Kilisenin içinde bulunduğu durumu rapor haline getirerek meclise sunacak olan Kalçık, Azize Gayeme ve Hripseme'nin Hz. İsa'nın çarmıha gerildiği haçın bir parçasını alarak bu kiliseye getirdiğini ifade etti. Kilisenin Hıristiyan dünyası için önemine dikkat çeken Kalçık, "Malesef bu önemli tarihi yapı deprem sonrası yıkılmayla yüz yüze bırakılmış, harabeye dönmüş ve artık tarihi bir yapı olmaktan çıkmıştır" dedi.

‘RESMİ İDEOLOJİ BUNLARI BİLİNÇLİ YAPIYOR’

İslam inancına göre 4 semavi din bulunduğunu kaydeden Kalçık şöyle devam etti: "İbadethaneler Allahın evidir. Tüm kitaplarda bu böyle geçer. Bunların korunması Allaha olan inancın bir gereğidir. Avrupa’da bir cami bu hale getirilse Müslümanların tepkisi ve duyguları ne olur? Resmi ideoloji nasıl Kürt inkarında ısrarlıysa aynı şekilde böyle yapıları da bu şekilde yok ederek politik bir hedef amaçlıyor."

‘HAZIRLADIĞIMIZ RAPORU MECLİSE SUNACAĞIZ’

Yedi Kilise'nin depremde çöken enkazının bile hala kaldırılmamış olmasının düşündürücü olduğunu kaydeden Kalçık, "Şimdi bu yapının önüne cami yapılmış. Zaten köylülerin de caminin uygun bir yere yapılması talebi var. Kilisenin çevresi temizlenmelidir. Hayvanlar bu bölgeden uzaklaştırılmalıdır. İnsanlarımızın bu tür yerle sahip çıkması sağlanmalıdır. Biz bugün bir tespit çalışması yaptık ve gördüğüm manzara karşısında dehşete düştüm. Yetkililerin derhal hassasiyet göstererek harekete geçmeleri elzemdir. Bu tarihi koruyalım. Bu konudaki raporu hazırlayıp Ağustos ayında il genel meclisine sunacağız" şeklinde konuştu.