Van İl Meclisi: Köye dönüş önündeki engeller kaldırılsın
Van İl Meclisi: Köye dönüş önündeki engeller kaldırılsın
Van İl Meclisi: Köye dönüş önündeki engeller kaldırılsın
Van İl Genel Meclisi Ağustos ayı mutat toplantısında 1990'lı yıllarda boşaltılan Gürpınar'a bağlı Dikbıyık Köyü Geçkalmaz mezrası sakinlerinin mezraya geri dönüşü önündeki engellerin kaldırılmasını istedi. Ayrıca Urartular döneminden kalma tarihi göletin onarılıp, yöre sakinlerinin hizmetine sunulması da ele alındı.
BDP'li Meclis Başkanı Öner Yiğit Başkanlığında yapılan İl Genel Meclisi Ağustos ayı mutat toplantılarının ikinci oturumunda Erciş İlçesi Çökekler ve Hacıkaş Köyü arasında Urartular döneminde yapılan tarihi göletin su kanalının tahrip olmasından dolayı bu duruma çözüm bulunmasına ilişkin hazırlanan rapor ele alındı. Muradiye İlçesi Bendi Mahiçayi üzerinde bulunan Şeytan Köprüsü ve karşısındaki manastır hakkında hazırlanan rapor ve 1990'lı yıllarda boşaltılan Gürpınar İlçesine bağlı Dikbıyık Köyü Geçkalmaz mezrası sakinlerinin dönüş yönündeki sorunlara ilişkin rapor görüşülerek karara bağlandı.
‘10-12 BİN DÖNÜM ARAZİYİ SULAYACAK GÖLET ATIL DURUMDA’
Erciş İlçesi Çökekler ve Hacıkaş Köyü arasında Urartular döneminde yapılan tarihi göletin su kanalının tahrip olmasından dolayı kurumasına ilişkin hazırlanan rapor ele alındı. Rapora ilişkin söz alan Çeşitli İşler Komisyonu Başkanı İdris Koç, söz konusu göletin yerleşim alanına büyük katkıları olduğunu belirtti. 3 bin yıl önce bu alanda tarım ve kullanım amaçlı değerlendirilen bu göletin kanalları ve havalandırmaları olduğunu da hatırlatan Koç, 10-12 bin dönüm araziyi suladığını da hatırlattı. Yöre sakinlerinin o dönemde bu suyu kullandıkları, ancak günümüzde göletin atıl durumda kaldığını da sözlerine ekledi.
‘GÖLET YÖRE HALKININ HİZMETİNE SUNULMALIDIR’
Urartular döneminde o günün koşulları ve insan gücü ile yapılan bu doğal göletin sanayi ve teknoloji çağında ekonomiye kazandırılamamasını eleştiren Koç göletin yağmur ve kar sularından gelen çamur ve molozlarla dolduğunu da söyledi.
‘ŞEYTAN KÖPRÜSÜNE KORKULUK YAPILMALIDIR’
Mutat toplantısında Muradiye’deki Şeytan Köprüsü ve manastır hakkında hazırlanan rapor da ele alındı. Turizm Komisyonu Başkanı Kutbettin Hacıyusufoğulları, şu anda çevre köyler ile Muradiye arasındaki ulaşımın bu köprü üzerinden sağlandığını dile getiren getirdi. Hacıyusufoğulları, "Günümüzde kemer ve memba cephesindeki bir bölüm orjinal halini korumaktadır. Bunların dışında farklı zamanlarda yapılan onarım izleri ön plana çıkmaktadır. Köprü kuzeybatı güneydoğu yönünde kuzeye 56 derece açı ile kayaya oturulmuştur. Aziz Etienne ya da Aziz Stephanos manastırı ise Muradiye İlçesi'nin batısında Aksürek Dağı yamacında yer almaktadır ve bu kiliseye patika bir yol ile ulaşılmaktadır. Kilise zamanla hasar görmüştür. Sonuç olarak kilisenin onarımı ve Şeytan Köprüsü’nün giriş ve çıkışlarına da korkuluklar yapılmalıdır" şeklinde konuştu.
HALA MUM IŞIĞINDA YAŞAYAN KÖY
Meclis toplantısının bir diğer gündem maddesi ise 1990'lı yıllarda boşaltılan Gürpınar'a bağlı Dikbıyık Köyü Geçkalmaz mezrası sakinlerinin mezraya geri dönüşü önündeki engellere ilişkin hazırlanan rapor görüşülerek karara bağlandı.
Komisyon başkanı Şeref Şahin, raporu değerlendirdi. Geçkalmaz Mezrası’nın 1990’lı yıllarda askerler tarafından göçe zorlanıp, boşaltıldığını söyleyen Şahin, “Köyün boşaltılması sırasında koyun ve sığırlar telef edilmiştir” dedi.
Geçkalmaz Mezrası sakinlerinin, 25 yıldır Van merkezde yoksulluk sınırında işçilik yaparak yaşam mücadelesi verdiğini de belirten Şahin şöyle devam etti: “Köylüler 3 ay önce köye dönüş yapmıştır. Ancak köye dönüş kapsamında verilen tazminat için yaptıkları başvurulara cevap alamamışlardır. Mezrada elektrik yok ve hala mum ışığında yaşıyorlar. Mezra sakinleri trafo için defalarca başvurmuş ama yine sonuç alamamıştır. Bunlarla birlikte köyün diğer sorunlarıda çözülürse 35-40 hane daha köye dönmeye hazırdır. Sonuç olarak Geçkalmaz mezrasında dönüş koşullarının oluşturulması yönünde çalışmaların başlatılması maddi ve manevi desteklerinin sağlanarak ve ilgili tüm kamu kurumlarının ortak çalışmalarla geri dönüşün teşvi yönünden kapsamlı araştırma yapılması, mezraya halkına hakları olan tazminatın ödenmesi ve köye trafo yapılması gerekmektedir."