Yaşlılar, ağır hastalar ama tahliye edilmiyorlar

Ankara ve İstanbul'da yapılan açıklamalarda, hasta tutsakların ölüme terk edildiği vurgulandı, yaşlı hasta tutsaklar Sıddık Güler ve Ahmet Sılık’ın durumuna dikkat çekildi.

Ankara'daki Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, cezaevlerinde ağırlaşan hasta tutsakların durumuna dikkati çekmek amacıyla video mesaj yayımladı. İnisiyatif adına açıklamayı yapan İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkez Yürütme Kurulu (MYK) Üyesi Nuray Çevirmen, 24 yıldır cezaevinde olan 81 yaşındaki Sıddık Güler’in durumuna değindi.
İltihaplı eklem romatizması olan Güler'in iki kez anjiyo olduğunu belirten Çevirmen, “Güler'in aynı zamanda yüksek tansiyon hastalığı da bulunmaktadır. Hastalıkları nedeniyle tek başına cezaevinde hayatını idame ettiremeyecek durumu gelişti” dedi.
Çevirmen, Güler'in derhal tahliye edilmesi gerektiğini ve şunları belirtti: "Ailesi ile en son 21 Ocak 2021’de yapmış olduğu telefon görüşmesinde; ‘Nefesinin çıkmadığını, durumunun çok kötü olduğunu, hastaneye götürülmediğini ve cezaevinde bulunan revire götürüldüğünü, ayrıca nefes darlığından dolayı geceleri uyuyamadığını da söyledi. Ailesi, telefonda görüşürken, sürekli öksürdüğünü, sürekli öksürükten dolayı konuşmakta zorlandığını da aktardı. Tam teşekküllü bir hastanede kalıcı olarak tedavisinin yapılması gerekirken, revirde tedavi edilmeye çalışması mevcut olan durumunun daha da kötüleşmesine, hastalıklarının ağırlaşmasına sebep olacağı aşikardır. Ailesiyle en son 2019 yılında yaptığı görüşe, görevliler tarafından tekerlekli sandalye ile getirildi ve yürüyecek bir durumda olmadığı da gözlendi.”

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, “F Oturumu” eylemlerinin 461’inci haftasında, salgın nedeniyle sanal medyadan açıklama yaptı. Açıklamada, Siirt Cezaevi’ndeki 77 yaşındaki ağır hasta tutsak Ahmet Sılık’ın durumuna dikkat çekildi.
Komisyon üyesi Meral Nergis Şahin, hasta tutsakların durumunun “sistematik tecrit işkencesi” olduğunu söyledi. Tecridin sağlık ve yaşam hakkı önünde ciddi bir tehlike teşkil ettiğine dikkati çeken Şahin, şöyle konuştu:
“Tüm bunlar gözler önündeyken durumun yaygınlaştırılarak devam etmesi mahpusların yaşamına yönelik planlı bir saldırıdır. Kişiye özgü infaz sistemi olarak da tartışılan İmralı Hapishanesindeki ağır tecrit uygulamasının neredeyse tüm hapishanelere genişletildiği bugün 27 Kasım’da başlattıkları açlık grevleri ile mahpuslar bir kez daha kamuoyunun dikkatini bu can alıcı soruna çekmeye çalışmaktadır."
Geçirdiği felç nedeniyle engelli olan 77 yaşındaki Sılık’ın tutuklanıp Siirt Cezaevi’ne gönderilmesinin ardından tekrar felç geçirdiğini aktaran Şahin, Sılık’ın konuşamaz hale geldiğini anlattı.
Şahin, "Yürüyemeyen ve ancak tekerlekli sandalyeyle hareket edebilen Sılık, hastalıklarına bağlı olarak da aşırı unutkanlık yaşamakta, bu durum da asabiyete yol açmaktadır. ATK’nin hapishanede kalamaz raporuna rağmen savcılığa bağlı kolluk tarafından hazırlanan raporla Sılık’ın infazı ertelenmemiştir" dedi, derhal tahliye edilmesi gerektiğini söyledi.