Yıllık 12 milyar euroluk gıda israfına karşı yasa
Dünyanın birçok ülkesinde gıda azlığı ve açlık çekilirken, her yıl yüz milyonlarca ton gıda ürünü tüketilmeden çöpe atılıyor.
Dünyanın birçok ülkesinde gıda azlığı ve açlık çekilirken, her yıl yüz milyonlarca ton gıda ürünü tüketilmeden çöpe atılıyor.
Son yıllardaki ekonomik durgunlukla gündemde olan İtalya’da her yıl 12 milyar euroyu bulan gıda israfına karşı mücadele etmeyi öngören yasa kabul edildi.
İtalya Parlamentosu’nun iki kanadından biri olan Cumhuriyet Senatosu’nda yapılan oylamayla, gıda israfını önlemeye yönelik yasa büyük çoğunlukla kabul edildi. 181 senatörün kabul oyu verdiği ve 16’sının karşı oy kullandığı yasa böylelikle kesin olarak yürürlüğe girecek.
Daha önce parlamentonun diğer kanadı Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen yasayla, tüketicileri gıda israfına karşı duyarlı kılmaya yönelik kampanyalara ağırlık verilecek. Tüketicilerin yıllık 12 milyar euroyu bulan gıda israfının yüzde 54’ünden sorumlu olduğu ülkede, restorantların yüzde 21, büyük dağıtım şirketlerinin yüzde 15 civarında bir sorumluluğu bulunuyor.
Yasayla bugüne kadar yıllık 1 milyon tona kadar gıda maddesinin çöpe atılmasının önlenmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, son tüketim tarihinin bitimine çok az bir süre kaldığı için raflardan kaldırılan ürünlerin yardım derneklerine verilmesinin önü açılıyor.
Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü (FAO) verilerine göre her yıl 1,3 milyar ton gıda ürünü tüketilmeden çöpe atılıyor. Büyük kısmı üretim veya satış aşamasında çöpe atılan gıdaların üçte birine yakını ise tüketiciler tarafından satın alındıktan sonra çöpe atılıyor. Avrupa ülkelerinde tüketicilerin çöpe attığı gıdalar kişi başına yılda 90 kiloyu bulurken, Kuzey Amerika ve Avustralya’da bu oran yılda kişi başına 110 kiloyu aşıyor.