Yrd. Doç. Altıparmak: Türkiye’de hukuk çöktü

Hükümetin elinde bir silah gibi kullandığı KHK’lerin, OHAL yasasına bile aykırı olduğunu, Anayasa’nın devre dışı bırakıldığını vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, “Şuan Türkiye’de hukuk standartları çökmüş durumda” dedi.

 Altıparmak, iç hukuk mekanizması çalışmadığı için mağdurlara 6 ay içinde AİHM’e başvurmaları tavsiyesinde bulundu.

Hükümetin, 15 Temmuz olaylarının ardından ilan ettiği ve ikinci kez uzatılan OHAL ile Anayasa tümden askıya alındı. Anayasa Mahkemesi (AYM) de iktidarın bu hamlesini destekler nitelikte karara imza atarak, OHAL döneminde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerin (KHK) şekil ve esas yönünden AYM’ye taşınamayacağı hükmüne vararak, hukuku yok saydı. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden insan hakları hukukçusu Yrd. Doç. Dr. Kerem Altıparmak, 1982 Anayasası ile belirlenen "olağanüstü hal" durumu ve mağdurların neler yapması gerektiği konusunda ANF’ye değerlendirmede bulundu.

‘HUKUK STANDARTLARI ÇÖKMÜŞ DURUMDA’

Türkiye’de yaşanan durumu Cumhuriyetin çöküşü olarak değerlendiren Altıparmak, “Şuan Türkiye’de hukuk standartları çökmüş durumda. Temel hak ve hürriyetler gasp edildi. Yürürlüğe konulan KHK ise OHAL yasalarına bile aykırı” vurgusu yaptı.

‘ANAYASA ASKIYA ALINDI’

OHAL ilanı ile birlikte uluslararası hukuka uygun olmayan düzenlemelere gidildiğini, uluslararası kurumlardan yükselen tepkilere karşı ise hükümetin “had bildirme” yoluna gittiğini ifade eden Altıparmak, Türkiye’nin gelinen aşamada Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi yükümlülükleri ve getirilerini terk ettiğini söyledi. Hükümetin anayasayı alıp, denetimi işlevsiz kıldığına dikkat çeken Altıparmak, “Devletin bu süreçte uluslararası kuruluşlardan beklediği de kendileri gibi anayasayı işlevsiz görmeleridir. Hükümet anayasa ve uluslararası hukuk sözleşmelerinin askıya alınabileceğine inanıyor” dedi.

‘ÜLKE ANAYASASIZ’

Türkiye’de devam eden hukuksuzlukları giderecek bir iç hukukun kalmadığının altını çizen Altıparmak, “Danıştay, Sayıştay ve Anayasa Mahkemesi, önlerine giden her şeyde ‘Ben inceleyemem’ diyor. OHAL ve KHK’lerle ülke anayasasızlaştırdı. Bu gidişi de hukuk devletinin çökertilmesi olarak tanımlamak mümkündür” değerlendirmesi yaptı. 

MAĞDURLAR İÇİN ÖNEMLİ DELİL

Görevden uzaklaştırılan kamu emekçileri, tutuklananlar ve kapatılan basın organlarının gidebileceği iç hukuk yolu olmadığına değinen Altıparmak, şunları söyledi: “Avrupa Konseyi İnsan Hakları Konseyi geçtiğimiz günlerde Türkiye’ye geldi. Yaşanan görüşmede OHAL sürecinde yargı yolunun açık olup olmadığını sordu. Türkiye de yargı yolunun kapalı olduğu yanıtı vermiş. Bu da mağdurlar için büyük emsal ve delildir.”

‘6 AY İÇİNDE YARGI SÜRECİNİ BAŞLATIN’

“Türkiye’de iç hukukun tükenmesi için 10 sene mi beklenmesi gerekiyor?” diye soran Altıparmak, mağdurlara, “Bu yüzden etkili olmadığını gördüğünüz ve kanıtlayabildiğiniz durumda üzerinizde olan ispat yükü bu sefer hükümete geçiyor. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne gidilmelidir” tavsiyesinde bulundu. Anayasa Mahkemesi’nin şuan hiçbir kritik soruşturmada karar vermediğini söyleyen Altıparmak “Anayasa Mahkemesi son 3 ay içerisinde bir tane dişin kovuğuna dokunur karar verdiğini görmedik. Buna bakılarak bile emsal durumları ele alıp yargı sürecini başlatmak gerek” diye konuştu. Altıparmak, mağdurların 6 ay içerisinde yargı sürecinin başlatması gerektiğini hatırlattı.