Yukarı Karabağ’a dair Moskova’da zirve

Yukarı Karabağ’daki savaşın sonlandırılması ardından Ermenistan ve Azerbaycan liderleri ilk kez Rusya’nın ev sahipliğinde bir araya gelirken, halen birçok sorunun çözülmeyi beklediği bildiriliyor.

Türkiye’nin ve Suriye’den getirttiği paralı çetelerin yardımıyla Yukarı Karabağ’ın büyük bir kısmının işgali ardından iki ülkenin liderleri ilk kez bir araya geldi.

Kasım ayında imzalanan ateşkes anlaşmasından sonra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in organizesiyle düzenlenen toplantıya Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev katıldı. Toplantının 10 Kasım’da imzalanan ateşkes anlaşmasının bozulmasını engelleme amaçlı olduğu duyuruldu.

HALEN CİDDİ SORUNLAR VAR

Azerbaycan, Eylül ayı sonunda Türkiye’nin desteğiyle 1990’lı yıllardan bu yana Ermeni halkının kontrolünde olan Yukarı Karabağ’a saldırıları başlatmıştı. Türkiye’nin ordu, silah ve teçhizat desteğinin yanı sıra binlerce paralı cihatçıyı bölgeye sevk ettiği ortaya çıkmıştı.

Karabağ’ın başkenti Stepanakert’in çevresindeki kesimi hariç önemli bir kısmı uluslararası toplumun ve Rusya’nın saldırıya sessiz kalması ardından işgal edilmişti. Ateşkes anlaşması sonrasında daha önce Ermenistan kontrolünde olan Azerbaycan’a ait tampon bölgeler de iade edilmişti.

Ancak ateşkese rağmen halen iki tarafın karşılıklı olarak esirleri iadesinde sorunlar yaşandığı bildiriliyor. İki tarafın halen çok sayıda esiri elinde tuttuğu biliniyor.

Ayrıca Karabağ ile Ermenistan ve Azerbaycan arasındaki gidiş gelişlerde kullanılacak koridorların işleyişi hakkında henüz netlik olmadığı da verilen bilgiler arasında.

Kremlin Sarayı’nda yapılan zirvenin bir diğer amacının da Rusya’nın bölgedeki ‘barış gücünü’ koruma yönünde mesaj vermek istediği ve sorunun kendi kontrolünde olduğunu göstermek istediği de aşikâr.

MÜLKLERİ TALAN EDİLDİ

Yukarı Karabağ’ın işgali ardından on binlerce Ermeni, binlerce yıllık topraklarını terk etmek zorunda kalmıştı. Azerbaycan işgali öncesinde çok sayıda kişinin eşyalarını dahi alamadan kaçmak zorunda kaldıkları basına yansımıştı. Görüntülerden birinde bir Ermeni yurttaşın evini işgalcilere bırakmamak için yaktığı görülmüştü.