Yurttan atılan Başer, direnişe başlıyor: Müşteri değil, öğrenciyiz

Esenyurt KYK Erkek Öğrenci Yurdu’ndan, parasını 1 ay geciktirdiği ve tweet attığı için iki kez atılan 19 yaşındaki üniversite öğrencisi Burak Başer, direnişe başlıyor.

AKP-MHP iktidarının öğrencileri müşteri gibi görme anlayışı gençlerin barınma hakkını ellerinden almaya devam ediyor. Yurt yetersizliği ve ev kiralarındaki fahiş artış nedeniyle kazandıkları üniversitelerde okuyamaz hale gelen öğrenciler, bulabildikleri yurtların parasını veremedikleri için sokakta yaşamaya mahkûm ediliyor. Bunun son örneği İstanbul’da yaşandı. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Basım ve Yayım Teknolojileri Bölümü ikinci sınıf öğrencisi 19 yaşındaki Burak Başer’in kaldığı Esenyurt Kredi ve Yurtlar Kurumu (KYK) Erkek Yurdu’ndan 1 aylık parasını geciktirdiği gerekçesiyle atıldığı ortaya çıktı. Kalacak yer bulamadığı için okula gidemeyen Başer, yaşadıklarını ANF’ye anlattı.

‘DUYURDUĞUM İÇİN YURTTAN ATTILAR'

Aynı yurttan iki kez atıldığına dikkat çeken Başer, birincisinde ödemesi gereken 375 TL’yi 1 ay geciktirdiği, ikincisinde ise bu mağduriyeti sosyal medyadan duyurduğu için atıldığını belirtti. Yurttan ilk 15 Ekim 2022 tarihinde atıldığını anlatan Başer, “Gidecek yerim olmadığını söylememe rağmen umursamadılar. Normalde yurtta 10 gün daha misafir öğrenci olarak kalma hakkım vardı ancak yaşadığım bu adaletsizliği sosyal medya üzerinden duyurduğum gerekçesiyle 10 günü beklemeden ikinci kez yurttan kovdular. Durumu anlatmak için hiçbir muhatap bulamıyoruz” dedi.

 ‘DERSTEN ÇOK GEÇİNEMEDİĞİMİZDEN BAHSEDİYORUZ’

 Yurda girerken öğrencilerden 750 TL tutarında iki aylık depozit alındığını belirten Başer, geciken 1 aylık ödemesini yatırdığı o depozitten kestikleri halde, kesilen parayı yerine koymak için kendisine 10 gün müddet verildiğini söyledi. Zaten 850 TL kredi aldığını ve bu parayı iki yıl sonra faiziyle birlikte ödemek zorunda kalacağını hatırlatan Başer, “850 TL kredi alıyorum bunun 450 TL’sini yurda veriyorum, ulaşım için her ay 110 TL abonman almak zorundayım. Her gün öğle yemeği yemek de zorundayım. Bütün bunları hesaplayınca 1.500 TL masraf çıkıyor. 850 TL hiçbir şeye yetmiyor, bütün öğrenci arkadaşlarımın da sorunu bu. Her konuşmamızda derslerden çok geçinemediğimizden bahsediyoruz” diye konuştu.

 YURTLARI ÖVEN BAKAN KASAPOĞLU’NA TEPKİ

 Bu yurttan parasını ödeyemedikleri için daha önce de 10 öğrencinin atıldığına işaret eden Başer, bunu kabul etmeyeceğini vurguladı. “Dünyanın en büyük, en güçlü, en mükemmel, en kapsayıcı yurt altyapısı bizde” açıklamasını yapan Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu’na da tepki gösteren Başer, yurtlarda yemekten barınmaya, internete kadar genel durumun çok kötü olduğunu kaydetti. Bütün bu yük altında okuyamadıklarını ifade eden Başer, her ne kadar İBB zamları geri çekeceğini ilan ettiyse de ulaşıma hala 110 TL verdiklerini söyledi.

‘ARTIK OKULA DAHİ GİDEMİYORUM'

Ailesi Ankara’da oturduğu için şu an geçici olarak kütüphanelerde ve arkadaşlarında kaldığını anlatan Başer, artık okula dahi gidemediğini söyledi. Gerek iktidar gerek muhalefet tarafından öğrenci değil müşteri olarak görüldüklerini ifade eden Başer, bu anlayışa karşı atıldığı Esenyurt KYK Erkek Öğrenci Yurdu’nun önünde direnmeye başlayacağını duyurdu. Başer, “Müşteri değil, öğrenciyiz. Bu düzen bizi resmen soymak üzere kurulmuş; parasız eğitim istiyorum” vurgusunda bulundu.