Zeynep Kuray’a verilen ödül neden geri alındı?
Zeynep Kuray’a verilen ödül neden geri alındı?
Zeynep Kuray’a verilen ödül neden geri alındı?
ANF muhabiri Zeynep Kuray’ın layık görüldüğü İtalyan “Ilaria Alpi” basın özgürlüğü ödülü geri alınarak, bir başka gazeteciye verilmesi kararlaştırıldı. Kuray’a “Sansür: Censura. Türkiye’de gazetecilik” isimli kitabında yer veren İtalyan gazeteci Marco Cesario, ödülün Türkiye ile ekonomik ilişkilerden dolayı geri alındığına işaret etti. Gazeteci Zeynep Kuray ise yurtdışı yasağı nedeniyle ikinci bir mağduriyet yaşamasına rağmen “neden geri alındığını anlamış değilim” dedi. İtalyan gazeteciler Zeynep Kuray için alternatif bir ödül organize ediyor.
Ödül katledilen bir İtalyan gazeteci anısına 19. kez veriliyor. Ilaria Alpi, katledildiğinde hiçbir medyanın manşetinde yer almamıştı. Ancak onun trajik kaderini tanıyanlar, gazeteciliğe olan bağlığını da çok iyi biliyorlar. Onun karşı karşıya kaldığı tehlikeler, bu mesleğin bir parçasıydı. Cesaretinin bedelini ödediğinde 33 yaşındaydı. Kimliği belirsiz kişiler 20 Mart 1994’te Mogadişu’da onu katletmişti
Ilaria Alpi’nin katledildiği yıl, Türkiye’de Özgür Ülke 2 Aralık’ta doğrudan dönemin başbakanının talimatı ile bombalanmıştı. 90’lı yılların başından bu yana 70’i aşkın Kürt gazeteci katledildi. Son 10 yıl içinde de Kürt medyası baskıların temel hedefi oldu. Bugün cezaevlerinde olan onlarca gazetecinin ezici çoğunluğu Kürt medyasına çalışanlardan oluşuyor. Zeynep Kuray da bunlar arasındaydı. Bu bedeller, yaşadıkları coğrafyada mesleklerinin bir parçasıydı.
ILIARA ALPI’NIN ANISINA SAYGISIZLIK!
İtalyan gazeteci Alpi’nin anısını yaşatmak isteyen Ilaria Alpi Ödülü organizatörleri, Zeynep Kuray’a verdikleri ödülü geri çekerken, Alpi’nin anısına ihanet etmiyorlar mıydı?
İtalyanca yayınlanan “Sansür: Censura. Türkiye’de gazetecilik” isimli kitabında özellikle Zeynep Kuray’a yer veren Marco Cesario, Ilaria Alpi Uluslararası Ödülü jürisinin aldığı kararın gazetecilik ödülü açısından ağır bir karar olduğunu söylüyor. Jüri, Zeynep Kuray’ı Marco Cesario’nun kitabından tanımıştı.
İlaria Alpi ödülü jürisi, Zeynep Kuray’ın ödüle layık görüldüğünü ilk olarak Marco Cesario’ya gönderdikleri bir mail ile duyurdu. ANF’ye konuşan Cesario, “Ilaria Alpi Uluslararası Ödülü Jürisi, 2013 basın özgürlüğü ödülü için Zeynep Kuray’ı seçtiklerini bana gönderdikleri bir mail ile bildirdiler” dedi.
Cesario, bunun üzerine Zeynep Kuray’ı aradığını ancak, yurtdışı yasağı olduğu için gelmesinin bizzat kendisinin ödülü almasının mümkün olmadığını söylediğini aktardı. Bundan sonrasını Zeynep Kuray anlattı: “Arkadaşım Marco bana İtalya’dan, çok prestijli ve anlamlı bir ödül aldığımı söylediğinde sevindim. Bana ödülümü almak için İtalya’ya gelip gelemeyeceğini sorduğunda ise, mahkemem devam ettiği için yurtdışına çıkamayacağımı, ödülü kendisinin almasını belirttim.”
Aralık 2011’de gazeteciler yönelik Türkiye tarihin en büyük polisiye operasyonunda gözaltına alınan 49 gazeteci arasındaki Zeynep Kuray, onlarca meslektaşı ile birlikte tutuklanmıştı. Tutuklu kaldığı süre boyunca da cezaevinden haberler yapan Kuray, bir yıl dört ay sonra, 26 Nisan 2013’te tahliye edilse de tutuklu diğer gazetecilerle birlikte yargılanmaya devam ediyor. Kuray hakkında yurtdışı yasağı bulunuyor.
JÜRİNİN ŞAŞKINLIK YARATAN KARARI
Zeynep Kuray’ın İtalya’ya yasak nedeniyle gidememesinin, bu ödülü daha anlamlı kılması beklenirken, jüri tersi bir yönde karar vererek şaşkınlık yarattı. Cesario, “Jüri, Zeynep’in kişisel olarak ödülü alamayacağını öğrendiğinde, ‘görünürlük’ gerekçesiyle, ödülü başkasına vermeye karar verdi” diye belirtti.
Bu ödülün Türkiye’de çok sayıda ortaklıkları olan UniCredit bankalar topluluğu tarafından finanse edildiğine işaret eden Cesario, “Sorun şu ki, röportajlar yapmak için bir yüze ihtiyaçları var ve ödül sahibinin hazır olmaması görünürlük açısından iyi değil. Bu yüzden fikir değiştirdiler” diye ekledi.
Ancak bu skandala ilişkin Cesario’nun birçok haber yayınlaması ardından, jüri yeni bir açıklama yaparak Zeynep’in seçilmediğini ancak “muhtemel adaylar arasında” bulunduğunu öne sürdü. Cesario, “Bu doğru değil, zira ben jürinin Zeynep’i seçtiğini duyurdukları maili İtalyan haber ajansı Ansa’da yayınlattım. Ekonomik ve görünürlük gerekçesiyle, fikirlerini değiştirdiler ama bu bir gazetecilik ödülü için ağır bir karardır” tepkisinde bulundu.
İTALYAN GAZETECİ BASKIYA MARUZ KALDI
“Iliara Alpi Ödül komitesinin baskısına maruz kaldım” diyen İtalyan gazeteci, “Beni Iliara Alpi Ödülü’ne zarar vermekle, gizli bilgileri yayınlamakla ve itibarını kirletmekle suçladılar. Sonra da beni Türkiye’deki sansürü anlatmak için ödül töreni gecesine çağırdılar” şeklinde konuştu.
Gazetecinin bu davete yatısı ise gecikmemiş: “Sembolik bile olsa Zeynep’e ödül vermeyi kabul etmeleri halinde katılacağımı söyledim, zira bu olay ile İtalya’da gazetecilin itibarını ve Iliara Alpi’nin anısını kirlettiler.”
ZEYNEP KURAY’A ALTERNATİF ÖDÜL VERİLECEK
Ancak jürinin sembolik bir ödül vermeyi bile reddettiğini belirten Cesario, bir grup gazetecinin kendi aralarında kurduğu kolektifin Zeynep Kuray’a verilmek üzere bir basın özgürlüğü ödülü organize etmekte olduğunu kaydetti. Cesario, “Bu alternatif ödül Iliara Alpi Ödülü’nün skandal davranışını protesto etmek için verilecek” dedi.
Ödülün başkasına verileceği haberini Marco Cesario’dan alan Zeyno, “Ben bu olayı büyütmedim, çünkü ben haberlerimi ödül almak için değil, gerçekler ortaya çıksın diye yapmıştım. Ancak bu ödül bana bir mağduriyetten dolayı verilmişse, ikinci bir mağduriyetten dolayı neden geri alındığını da anlamış değilim” dedi.